Aleksandra Pivec na izjavi za javnost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Aleksandra Pivec na izjavi za javnost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vodstvo in izvršni odbor DeSUS-a sta razpravljala o prihodnosti stranke. Strankin govorec Janez Ujčič je sporoči, da so se dogovorili o sklicu izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke Aleksandra Pivec sama ponudila glasovanje o zaupnici.

Izvršni odbor predlaga še, naj bo izredni kongres sklican čim prej, najpozneje pa do novega leta.

Pivčeva bo do kongresa za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od podpredsednikov stranke.

S sklicem kongresa se strinja tudi predsednica stranke. V izjavi za javnost je povedala, da so opravili razpravo o prihodnjih korakih stranke. Sama pri tem pričakuje spoštovanje treh "temeljnih vrednot", poroča TV Slovenija. Prva je demokratičnost: bila je izvoljena na kongresu, zato pričakuje, da bo o morebitni nezaupnici odločal kongres - in potem glasoval o morebitnem novem predsedniku. Pričakuje tudi spoštovanje pravnih norm, po statutu namreč ni mogoče razreševanje predsednice na svetu stranke, je dejala. Pozvala je tudi k spoštovanju dostojanstva vseh, ki so v stranki vse do kongresa, ki bo po njenih besedah konsolidiral stranko. "Mislim, da si stranka to zasluži," je izjavila.

Svet stranke, ki bo predlog o kongresu obravnaval, bo sklican predvidoma za četrtek prihodnji teden.

Seznanil se je tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitne razrešitve Pivčeve že na svetu stranke. Izvršni odbor bo mnenje posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju. Sklep o tem je bil sprejet z 10 glasovi za in dvema vzdržanima, je še pojasnil Ujčič.

Gantar ima nasprotno mnenje od Pivčeve

Predsednik sveta stranke Tomaž Gantar pa je v nasprotju s Pivčevo prepričan, da lahko ta organ o nezaupnici dejansko glasuje, in tudi pričakuje, da se bo to zgodilo. Gantar namreč navaja, da svet stranke "v obdobju med kongresoma na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij".

"Bolj jasno ne more biti, to je med pristojnostmi oz. nalogami sveta stranke," meni Gantar. Kot je pojasnil, so mu nekateri pravniki že omenili, da glede tega ni težav, bo pa tudi sam pridobil še pisno pravno mnenje. Tako bo svet stranke glasoval o zaupnici Pivčevi, razen če bo to pravno mnenje kazalo drugače ali če člani sveta tega ne bi želeli. V tem primeru bodo določili le datum izrednega kongresa. Člani sveta bodo sicer sklicali kongres v primeru kakršne koli odločitve, še pričakuje Gantar.

Kongres je po njegovem mnenju zavlačevanje, da bi se "zadeve polegle".

DeSUS najbrž na izredni kongres

Več pozivov k odstopu

Poslanci DeSUS-a so pred dnevi prvi dami odrekli podporo in jo pozvali k odstopu, rekoč, da je DeSUS spremenila v stranko afer. Če svet stranke pozivu ne bo sledil, se lahko zgodi, da bodo poslanci DeSUS-a odšli samostojno pot oz. se odcepili od stranke.

Sorodna novica Pokrajinski odbor DeSUS-a južna Primorska za odstop Pivčeve

Za tak poziv so se v četrtek zvečer odločili tudi v strankinem pokrajinskem odboru južna Primorska, v katerem ocenjujejo, da predsednica med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s čimer krni tudi politični ugled stranke, je na Twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar.

Kot je Gantar napovedal že pred tem, se bodo člani sveta sestali do 25. avgusta, morda že prihodnji teden. A datum seje še ni znan. Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi.

Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres glasovanje o zaupnici kakor koli spremenil, je težko reči. Vse je v rokah članov sveta, je v sredo dejal Ujčič.

Gantar pripravljen prevzeti vodenje do kongresa

Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS-u vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Vrh DeSUS-a razpravlja o prihodnosti stranke