Ker ni šlo drugače, so se pripadniki SV-ja odločili tožiti državo. Foto: BoBo
Ker ni šlo drugače, so se pripadniki SV-ja odločili tožiti državo. Foto: BoBo

Predsednik sindikata Gvido Novak je pred vložitvijo tožb v imenu 157 pripadnikov Slovenske vojske (SV) pojasnil, da ministrstvo za obrambo (Mors) ne želi izplačevati omenjenih dodatkov kljub sodbi vrhovnega sodišča, da je tak dodatek treba izplačati v primeru, ko so ure prenesene iz enega v drugo referenčno obdobje.

Ob tem je poudaril, da so po sodbi vrhovnega sodišča ta dodatek za zadnjih pet let brez ugovarjanja izplačali vsem policistom, na Morsu pa te sodbe ne priznavajo, čeprav so predpisi za policiste in vojake na tem področju popolnoma enaki. Vojakom so namreč z ukazi odrejali koriščenje ur in način njihovega obračunavanja, zoper ukaze pa pripadniki SV-ja nimajo nobenega pravnega varstva.

Novak je ob tem opozoril, da to negativno vpliva na moralo zaposlenih v Slovenski vojski. "To se odraža v odhodih iz Slovenske vojske in zelo slabem zanimanju za zaposlitev v Slovenski vojski," je prepričan sindikalist.

Med razlogi, da se za tožbo ni odločilo več vojakov, je po Novakovih besedah tudi strah, da jim v tem primeru ne bi podaljšali pogodb o zaposlitvi, ki veljajo za določen čas. "Žalostno je, kaj vse morajo vojaki narediti, da pridejo do tega, kar jim pripada," je dejal.

Katičeva čaka na sodišče
Ministrica za obrambo pa je glede tožb vojakov na današnji novinarski konferenci dejala, da so že odredili izplačevanje dodatka za delo prek polnega delovnega časa, odkar je SV aktiviran tudi pri reševanju prebežniške krize in v primerih, v katerih je nedvoumno, da zaposleni ne bodo mogli izkoristiti ur.

V primeru danes vloženih tožb pa gre po njenih besedah za druga referenčna obdobja, za katera pa morajo dobiti dokončno rešitev na sodišču. "Minister mora imeti nedvoumno pravno podlago in tukaj so mnenja od primera do primera različna, zato enostavno čakamo na odločitve," je dejala in dodala, da podrobneje primera še ne pozna.