Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Da je pri svojem delu vlada uspešna, meni 50,4 odstotka vprašanih v javnomnenjski raziskavi. Tistih, ki o tem niso tako prepričani, je decembra nekaj več kot 45 odstotkov. Podpora vlade je torej, potem ko je zadnja dva meseca upadala, spet vidno zrasla.

Kako bi anketiranci volili, če bi bile volitve ta teden: Lista Marjana Šarca je še vedno na vrhu, tokrat bi prejela dobrih 20 odstotkov glasov. Okrepila se je podpora SDS-u. Stranka je zasedla drugo mesto, zanjo pa bi glasovalo 16,6 odstotka vprašanih. Ta mesec so tretji Socialni demokrati, ki bi dobili 9,7-odstotno podporo.

S šestimi odstotki in pol je četrto mesto zasedla Levica, na petem pa je s 5,3-odstotno podporo Nova Slovenija. Sledijo DeSUS (3,1 %), SLS (2,8 %), SNS (2,5 %), SAB (0,7 %) in SMC (0,2 %). Za druge stranke bi glas oddalo 0,9 odstotka anketirancev, 23,1 odstotka anketirancev pa ni bilo odločenih. Nekaj več kot 8 odstotkov vprašanih se volitev ne bi udeležilo.

Glede na podatke iz prejšnjega meseca sta največ pridobili stranki SDS (+3,1 %) in SD (+2,6 %), podpora pa je zrasla tudi SLS-u in SNS-u. Nova Slovenija je s četrtega zdrsnila na peto mesto, pri podpori DeSUS-u pa se prerivanje med kandidati, ki želijo stranko voditi, ne čuti preveč.

Boljše ocene prejeli tudi politiki

Večina politikov si je pri vprašanih prislužila boljšo oceno kot prejšnji mesec. Na vrhu je Borut Pahor, sledi mu Marjan Šarec, tretja ostaja Tanja Fajon. Četrti je ta mesec minister za zdravje Aleš Šabeder, ki se je uvrstil pred Ljudmilo Novak, Dejana Židana in Milana Brgleza.

Deseterico končujejo Jožef Horvat, Matej Tonin in Alenka Bratušek. Štiri mesta je v primerjavi s prejšnjim mesecem pridobil Anže Logar, ki je enajsti. Trinajsti je Luka Mesec. Lestvico priljubljenih politikov končujejo Karl Erjavec – tudi njemu se je podpora nekoliko povečala –, Matjaž Han, Janez Janša, Eva Irgl in Zmago Jelinčič.

Javnomnenjsko poizvedbo, v kateri je med 10. in 12. decembrom sodelovalo 700 ljudi, je za Radiotelevizijo Slovenija ter časopisa Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia.

Vox populi: podpora vladi ponovno raste