Poslopje vlade na Gregorčičevi. Foto: BoBo
Poslopje vlade na Gregorčičevi. Foto: BoBo

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi ponovno imela rekordno nizko podporo, saj njeno delo kot neuspešno ocenjuje 70,2 odstotka vprašanih, kar je za 2,9 odstotne točke več kot pretekli mesec, kaže anketa Vox populi, ki jo za časopisa Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 26,1 odstotka vprašanih.

Če bi bile volitve v državni zbor v nedeljo, bi največ vprašanih še vedno volilo največjo koalicijsko stranko SDS. Volilo bi jo 18 odstotkov vprašanih oziroma 0,9 odstotne točke manj kot v zadnjem merjenju.

Sledile bi ji SD s 13,1 odstotka podpore (aprila 13,2) in LMŠ z 8,2 odstotka podpore (aprila 10,1). NSi bi volilo 7,3 odstotka vprašanih (aprila 7,4). Sledi Levica, ki bi jo v tokratnem merjenju volilo 7,3 odstotka anketirancev (aprila 6,9). Parlamentarni prag bi prestopila še stranka SAB, ki bi jo tako kot aprila podprlo 3,6 odstotka vprašanih.

Sledi stranka SLS, ki je v tokratnem merjenju prejela 1,9 odstotka podpore (aprila 1,2). SNS bi volil odstotek vprašanih (aprila 0,2). Podpora je nekoliko narasla tudi SMC-ju, ki bi jo volilo 0,6 odstotka vprašanih (aprila 0,3), in stranki DeSUS, ki bi jo tokrat volilo 0,5 odstotka vprašanih (aprila 0,3).

Kot je še mogoče razbrati iz ankete, je naraslo število neopredeljenih volivcev, upadlo pa število vprašanih, ki ne bi volili. Tako je 32,9 odstotka anketirancev odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (aprila 28,7), 4,4 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (aprila 7,4).

Po izračunu in na podlagi glasov opredeljenih volivcev bi SDS prejel 28 sedežev v državnem zboru, SD 20, LMŠ 13, NSi 11, Levica 11, SAB pa pet.

Ljudmila Novak je z mesta vodilnega izrinila predsednika republike Boruta Pahorja. Foto: BoBo
Ljudmila Novak je z mesta vodilnega izrinila predsednika republike Boruta Pahorja. Foto: BoBo

Novakova ostaja v vodstvu

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi-ja in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je februarja z mesta vodilnega izrinila predsednika republike Boruta Pahorja. Tretje mesto še naprej zaseda predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon.

Na četrtem mestu ostaja predsednik DZ-ja Igor Zorčič, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD-ja Dejan Židan, predsednik NSi-ja Matej Tonin in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov zaključuje predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša je zasedel 21. mesto, predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti pa zadnje, 22. mesto.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časopisov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 11. in 13. majem na vzorcu 700 oseb.