Na jugu in vzhodu bo snežilo še do sobote dopoldne. Foto: BoBo
Na jugu in vzhodu bo snežilo še do sobote dopoldne. Foto: BoBo
Ceste so bile ponekod precej zasnežene. Foto: BoBo
Veter
Močen veter bo pojenjal šele na začetku prihodnjega tedna. Foto: Reuters
Snežna idila na Dolenjskem. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Novo sneženje, nove težave v prometu
Številne prometne nesreče zaradi zimskih razmer
Sneženja marsikje upočasnilo promet

Vozne razmere so ob sneženju slabše kot običajno, zato so daljši potovalni časi, opozarjajo na PIC-u, gorenjski policisti pa dodajajo, da so vozne razmere zahtevne in da zahtevajo tako zimsko opremo kot več znanja o vožnji. "Ves čas je treba voziti s prilagojeno hitrostjo, na večji varnostni razdalji, na zadostni oddaljenosti od roba vozišča in po svoji strani. Vozila naj bodo očiščena, med vožnjo pa naj bo zagotovljena ustrezna preglednost iz vozil. Vozniki naj se tudi izogibajo prehitevanju drugih vozil in slalomu med posipnimi oziroma plužnimi službami na avtocestah," so še zapisali na PU-ju Kranj in priložili videoposnetek tveganega manevra voznikov, ki so v četrtek serijsko prehitevali dve plužno-posipni vozili - enega po levem, drugega pa kar po desnem pasu.

Pri AMZS-ju ob tem opozarjajo, da priprava avtomobila na zimske razmere ne pomeni zgolj zimskih pnevmatik. Voznikom se tako svetuje, naj pozornost namenijo delovanju luči, stanju akumulatorja, metlicam brisalnikov in tekočinam v avtomobilu. Vožnja v zimskih razmerah zahteva dodatno previdnost. Kot svetujejo na AMZS-ju, je prvo pravilo prilagojena hitrost in večja varnostna razdalja. Na mokri cesti je dovoljeno hitrost treba zmanjšati za 30 odstotkov, na snegu za polovico, na poledenelem vozišču pa kar za 70 odstotkov, so navedli na AMZS-ju in opozorili, da ob prehitri vožnji tudi najboljše zimske pnevmatike ne morejo narediti čudeža.

Nesreče in zdrsi tovornih vozil ovirajo promet
Na številnih odsekih promet ovirajo zdrsi tovornih vozil in prometne nesreče. Zaradi zimskih razmer je promet za tovorna vozila prepovedan na cestah Novo mesto–Metlika in Podsreda–Brestanica, zaprta je cesta Dragarji–Osilnica, za priklopnike in polpriklopnike je promet prepovedan na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič in Godovič–Spodnja Idrija. Na prelazih Ljubelj, Jezerski vrh in Korensko sedlo je obvezna uporaba snežnih verig.

Težave povzroča tudi burja
V Vipavski dolini je zaradi burje na regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava in na hitri cesti Razdrto–Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za kampprikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, na regionalni cesti Ajdovščina–Selo je prepovedan promet za kampprikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Zaradi težav z burjo se je na Primorskem zgodilo tudi več prometnih nesreč. Tako sta zjutraj v bližini Podnanosa trčila avtobus s petimi potniki in osebno vozilo. Policisti so ugotovili, da je močen sunek burje na ravnem delu ceste Podnanos–Vipava avtobus premaknil na levo stran vozišča, ob tem pa je zadel osebno vozilo. Močna burja in sneženje sta botrovala tudi prometni nesreči na hitri cesti med cestninskima postajama Nanos in Vipava, v njej pa je bil udeležen 45-letni voznik kombija, državljan Romunije. Kombi je najprej zaneslo v varnostno ograjo ob levi strani smernega vozišča in nato še v desno v varovalno ograjo.

Sneženje bo ponehalo v soboto
Vremenoslovci napovedujejo, da bo občasno snežilo ves dan (na Primorskem deževalo), ponehalo bo šele v noči na soboto oz. na jugu in vzhodu v soboto dopoldne. V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod na jugu bo občasno naletaval sneg. Mrzlo bo in vetrovno. Oba dneva bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja – na Arsu ob tem opozarjajo, da bodo najmočnejši sunki na Primorskem presegali hitrost 100 kilometrov na uro.

V mraziščih celo do -25!
Od nedelje do torka bo še precej vetrovno, zato bodo temperature v večjem delu Slovenije zjutraj okoli -10, čez dan pa okoli -5 stopinj Celzija. Zmrzovalo bo celo ob morju. Severovzhodni veter bo občutek mraza še stopnjeval, pravijo vremenoslovci in dodajajo, da bo v sredo in četrtek veter oslabel, zjasnilo se bo.

Podobno mrzlo je bilo v Sloveniji januarja 2017, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, to je zadnje dni februarja ali prve dni marca, nastopi nekajkrat na stoletje.

Novo sneženje, nove težave v prometu
Številne prometne nesreče zaradi zimskih razmer
Sneženja marsikje upočasnilo promet