6,9 odstotka prebivalk Slovenije je bilo ob izvajanju ankete - spomladi 2009 - še v nasilnem odnosu. To pomeni, da je bila v nasilnem odnosu približno vsaka 14. ženska. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
6,9 odstotka prebivalk Slovenije je bilo ob izvajanju ankete - spomladi 2009 - še v nasilnem odnosu. To pomeni, da je bila v nasilnem odnosu približno vsaka 14. ženska. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Tiskovna konferenca o raziskavi nasilja v intimni sferi
Raziskovalke so ankete poslale 3.000 ženskam po Sloveniji, odgovorilo jim jih je 752. Statističnih razlik med regijami raziskava ni pokazala, pravijo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Kaj doživljajo ženske za štirimi zidovi?

V Sloveniji do zdaj še ni bilo narejene nacionalne raziskave o razsežnosti nasilja nad ženskami v zasebni sferi, na kar je našo državo opozoril tudi odbor združenih narodov za odpravo diskriminacije žensk. V kampanji proti nasilju in predvsem za pogostejšo prijavo takšnega nasilja so tako ministrstvo za notranje zadeve in urad za enake možnosti navajali izsledke drugih držav, zdaj pa so raziskovalke med anketiranjem žensk med 18. in 80. letom starosti ugotovile, da jih je kar 56,6 odstotka od 15. leta naprej doživelo eno izmed oblik nasilja.

V dveh mesecih okoli 60 anonimnih prijav
"Pri nasilju v družini je problem molk – ali tistih, ki ga gledajo od zunaj in se jim zdi, da to ni njihov problem, ali tistih, ki ga doživljajo in jih je strah pred posledicami ter splošnim obsojanjem družbe," je ob tem opozorila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Zato so na spletni strani ministrstva in policije pripravili spletno anonimno prijavo nasilja.

V dobrih dveh mesecih, odkar deluje, je bilo tako podanih od 50 do 60 prijav. Od tega jih je po besedah ministrice večina takšnih, da so primerne za nadaljnjo obravnavo – policija torej z njimi dobi dovolj podatkov, da lahko ugotovi, da gre za kaznivo dejanje in se aktivira. "Gre za zelo realen družben problem, ki mu je treba nameniti veliko pozornosti," dodaja.

Nasilneži so v veliki večini moški
Podatki, ki so jih pridobili v raziskavi, namreč kažejo, da so povzročitelji nasilja nad ženskami kar v 90,8 odstotka moški, nasilni pa postajajo že zelo zgodaj. Ob tem ni mogoče nasilnost pripisati slabim gospodarskim razmerah ali gospodarski krizi v zadnjem času, saj je med nasilneži po besedah Katje Filipič z Inštituta za kriminologijo zelo malo brezposelnih, nasilni moški pa so po večini tudi bolje izobraženi. Prav tako ni vzrok alkohol, saj med storilci ni več alkoholikov, kot jih je v običajni populaciji moških.

Vprašane ženske najpogosteje doživljajo psihično nasilje (49,3 %), potem fizično (23 %), premoženjsko (14,1 %), omejevanje gibanja (13,9 %) in spolno nasilje (6,5 %). Vznemirljiv je tudi podatek, da 5,5 odstotka žensk nasilje doživlja med nosečnostjo in velikokrat se to nasilje nato nadaljuje tudi nad otroki. Najpozneje ženske spregovorijo o spolnem nasilju, saj sta njihov strah in sram povezana s tem, da bodo izdale koga od bližnjih, ki to nasilje izvaja, pojasnjuje raziskovalka Darja Zaviršek.

Upajo, da se bo storilec spremenil
Tudi sicer se zlorabljene ženske še vedno redko odločajo, da bi o nasilju koga obvestile. Še vedno namreč upajo, da se bo storilec spremenil, da nasilja ne bo ponovil, ali pa so prepričane, da gre za družinsko zadevo, o kateri se ne govori. Približno petina pa jih molči zaradi strahu, saj menijo, da je storilec preveč vpliven, ali pa se bojijo, da jih bodo označili za slabe matere in jim odvzeli otroke.

"Moramo se zavedati, da je molk tihi partner nasilja, in če pogledamo proč, bo tega nasilja še več," je zato še enkrat poudarila ministrica Kresal.

Kaj doživljajo ženske za štirimi zidovi?