Gostja klepetalnice je bila vodja projekta prenove eUprave Tatjana Mizori Zupan. Foto: MMC RTV SLO
Gostja klepetalnice je bila vodja projekta prenove eUprave Tatjana Mizori Zupan. Foto: MMC RTV SLO

"Zgledovali smo se po dobrih praksah doma in v tujini, seveda pa smo se želeli izogniti napakam, ki smo jih mi in drugi delali v preteklosti," je povedala vodja projekta prenove portala eUprava Tatjana Mizori Zupan.

Gostja spletne klepetalnice MMC-ja je bila Tatjana Mizori Zupan, vodja projekta prenove portala eUprava, ki je uporabnikom v novi obliki na voljo od ponedeljka. Povedala je, da je prenovo izvajalo podjetje SRC, d. o. o., Investicija, v prenovo, izobraževanje in pripravo tekstov pa je bil vložen poldrugi milijonov evrov v bruto vrednosti.

"Ne, v ceni ni samo razvoj. Je tudi več kot 30 delavnic za uporabnike v državni upravi, predvsem za urednike vsebin po ministrstvih in ostalih organih, ki vsebine pripravljajo. Poleg tega je bila v to vključena še priprava priporočil za pisanje tekstov ter UIX in prilagoditev za ljudi s posebnimi potrebami. Treba pa je bilo prilagoditi tudi nekaj zalednih sistemov," je povedala. Portal eUprava pa naj bi uporabljalo vsaj 200.000 uporabnikov.

SRC je po njenih besedah v projektu sodeloval, ker je izdelal že prejšnjo verzijo eUprave in je bil lastnik kode. "Zdaj je lastnik izvorne kode in celotnega portala država in bo v prihodnje tudi za vzdrževanje objavljen odprt javni razpis. Torej se bodo lahko prijavila tudi druga podjetja," je dejala.

Razvoj portala eUprava še ni končan in trenutno je objavljena t. i. beta različica, zato uporabnike opozarjajo, da so še vedno mogoče nekatere napake. "Takšna praksa ni nenavadna. Uporabljajo jo tudi drugi portali in spletna mesta. Enako so naredili tudi s portalom gov.uk. Težko rečemo, da bo portal popoln, ker želimo, da ga kontinuirano izboljšujemo. Kar pa se tiče napak, pa jih bomo odpravili v naslednjih nekaj mesecih. In ko bomo prepričani, da tehničnih napak ne pričakujemo več, bomo umaknili oznako beta verzije," pojasnjuje vodja projekta eUprava.

Kot največje ovire pri projektu je navedla dejstvo, da se je projekt začel šele pred dvema letoma in ga je bilo zaradi EU-sofinanciranja treba zdaj končati, vmes pa so bile politične in organizacijske spremembe.

Portal eUprava je dosegljiv tudi na mobilnih napravah, vendar še ni omogočena oddaja elektronskih vlog zaradi elektronskega podpisa. "Ta funkcionalnost se razvija v okviru drugega projekta in pričakujemo, da bo na voljo v prihodnjem letu," je še v MMC-jevi klepetalnici pojasnila Tatjana Mizori Zupan.