Pred dnevi pa se je prvič oglasila tudi Dea Baričevič, sestra pokojnega Saše Baričeviča, ki je v pogovoru za tednik Mladina dejala, da zavrača podtikanja, da je njen brat spolno zlorabljal pse. Foto: MMC RTV SLO
Pred dnevi pa se je prvič oglasila tudi Dea Baričevič, sestra pokojnega Saše Baričeviča, ki je v pogovoru za tednik Mladina dejala, da zavrača podtikanja, da je njen brat spolno zlorabljal pse. Foto: MMC RTV SLO

Naloga skupine je zbrati dodatne dokaze, s katerimi bi sum dokončno potrdili, je pojasnila prva dama veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič in napovedala, da bo končno poročilo o domnevni zlorabi psov končano ta teden. Skupina se je po njenih besedah prvič sestala v petek, poleg veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška, ki primer vodi, pa jo sestavljajo še kriminalisti, tožilci in predstavniki nacionalnega veterinarskega inštituta. Sodelovanje je za preiskavo nujno, pravi Čadonič Špeličeva.

Vurs že prej prejel prijave o spolnih zlorabah živali
Opozorila je še, da je tema občutljiva in da je to prva resna preiskava domnevne spolne zlorabe živali. Takšni dogodki v Sloveniji po njenih besedah niso nemogoči, saj je Vurs dobil že nekaj tovrstnih prijav, ki pa so se vse navezovale na rejne živali. Sumov niso mogli preveriti, ker so lastniki živali (ovce in svinjo) ubili, je poudarila.

Kot je znano, so bulmastifi 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika ranili tudi mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v zvezi z njihovo usodo pa so odločale tri izvedenske komisije.

Interpelacija ministra Pogačnika
Splet pravnih postopkov je nato narekoval vrnitev vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi se pri postopkih odločanja vračanja psov dogajale napake, zato sta opozicijska SLS in SDS vložila interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

Po napadu na lastnika so bili vsi trije psi usmrčeni, dan po tem pa so se v javnosti začela ugibanja o spolnih zlorabah psov. Da je to mogoče, naj bi potrjevale najdbe v Baričevičevi garaži. Prve analize so pokazale, da so imeli psi poškodovane anuse.