Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so na ministrstvu za izobraževanje še zapisali na Twitterju, bodo inšpektorji inšpektorata za šolstvo in šport tudi v prihodnje nadzorovali in preverjali izpolnjevanje ukrepov na področju šolstva in športa.

Do zdaj sta bili po uredbi inšpektorata za šolstvo zaradi težav s samotestiranjem učencev zaprti dve valdorfski šoli – že v ponedeljek ljubljanska in v sredo žalska.

Direktor ljubljanske enote Iztok Kordiš je povedal, da so se na sestanku s starši dogovorili, da bodo od zdaj predpisane ukrepe spoštovali v celoti: "Sklenili smo, da imajo prednost otroci. Kljub nestrinjanju nekaterih z ukrepi, je prvenstveno to, da so otroci v šoli, da se socializirajo. Tisti, ki pa tega ne želijo sprejeti, pa se šolajo na daljavo oziroma organizirali bomo kontakt z razredom - ne bomo jih pustili same, ampak v šoli ne bodo mogli biti." Otrok, ki se bodo šolali na daljavo, je sicer le peščica, je za Radio Slovenija dodal Kordiš.

Da žalska Waldorfska šola Savinja že odpravlja ugotovljene nepravilnosti glede nespoštovanja odloka o samotestiranju otrok v šoli na novi koronavirus in upa na skorajšnjo vrnitev otrok v šolo, so danes sporočili iz šole in dodali, da jim je uspelo zbrati večino soglasij staršev za samotestiranje otrok v šoli. V tej šoli se sicer šola 140 otrok. Soglasja pa mora zdaj pregledati samo še Inšpektorat RS za šolstvo in šport. Šolo naj bi tako odprli v ponedeljek.

43 nadzorov, v petih nepravilnosti

Inšpektorat za šolstvo in šport je v preteklem tednu izvedel 43 nadzorov in v petih primerih ugotovil večja odstopanja oz. nespoštovanje odloka. Te šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobile ustreznih soglasij staršev in za otroke, ki niso imeli soglasij, niso ustrezno uredile izobraževanja na daljavo.

Večina šol je pristopila k urejanju nepravilnosti, eni od šol pa nepravilnosti ni uspelo odpraviti, zato je inšpektorat odredil, da od ponedeljka do ureditve nepravilnosti, sicer pa do 3. decembra, celotna šola izvaja pouk na daljavo. Da je to valdorfska osnovna šola v Ljubljani, so potrdili v tajništvu šole.