Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po odstopu Aleksandre Pivec se je z današnjim dnem iztekel rok za vložitev kandidatur za mesto predsednika DeSUS-a. Do zdaj je bila vložena kandidatura Karla Erjavca, Srečka Felixa Kropeta in Dominika Šteinerja. Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Rok Šuligoj to sicer še niso dokončni podatki, saj lahko prijave kandidatur na stranki prejmejo še jutri po redni pošti, a na to ne računajo. Kandidaturo lahko kandidat vloži tudi na samem kongresu, a se to do zdaj v zgodovini stranke še ni zgodilo.

Dolgoletnemu predsedniku stranke Karlu Erjavcu je podporo izrazila pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska. Položaj predsednika DeSUS-a je Erjavec po 15 letih zapustil po porazu v tekmi z Aleksandro Pivec na januarskem kongresu. Pivčeva, ki je po septembrskem odstopu s predsedniškega mesta sprva napovedovala vnovično kandidaturo na novembrskem kongresu, je to namero opustila in izstopila iz DeSUS-a.

Pokrajinski odbor Posavje pa je v petek napovedal, da bo v tekmi za mesto predsednika stranke podprl predsednika tega odbora Srečka Felixa Kropeta. Kot so zapisali, je deloval tudi kot predavatelj na fakulteti za varnostne vede v Ljubljani in je docent Univerze v Mariboru, deloval pa je tudi v javni upravi. V političnem prostoru je dejaven od upokojitve. Tretji do zdaj znani kandidat Dominik Šteiner je načelnik Upravne enote Murska Sobota.

Po javnomnenjskih preiskavah bi DeSUS ostal pod parlamentarnim pragom

Sorodna novica Gantar: Vodenje DeSUS-a bi morala prevzeti prepoznavna in izkušena oseba

"Za stranko DeSUS je končano pomembno poglavje. Bojim pa se, da bomo v stranki posledice dogajanja zadnjih mesecev čutili še kar nekaj časa," je po odstopu predsednice Aleksandre Pivec dejal začasni predsedujoči stranke Tomaž Gantar. Po njegovih besedah je bila za slabo stanje v DeSUS-u v največji meri kriva Pivčeva.

Dogajanje v stranki se odraža tudi na zadnjih javnomnenjskih raziskavah, po katerih bi DeSUS ostal pod parlamentarnim pragom. Gantar meni, da bo zato pred novim predsednikom, kdor koli to že bo, naporno delo. "DeSUS je padel zelo globoko in bo težko znova pridobil podporo," je dejal. Med pogoji za to je omenil poenotenje stranke o nadaljnjem delu, da so kritična, a konstruktivna koalicijska partnerica, predvsem pa je treba znova pridobiti zaupanje članstva in javnosti.

Trije kandidati za novega predsednika DeSUS-a