Foto:
Foto:

Predsednik je v razpravi o novem globalnem redu v okviru mednarodnega foruma Bertelsmannove fundacije v Berlinu povedal, da si Evropejci delimo enake vrednote. "Gospodarska uspešnost, socialna pravičnost in skrb za okolje ter spoštovanje dialoga med narodi in pripadniki različnih verstev so vrednote, ki bi jih moral EU predstavljati v svetu," je še povedal.

Drnovšek opozoril na asimetričnost sveta
Drnovšek je opozoril tudi na asimetričnost sveta in grožnje, na katere morajo biti pripravljene tako Evropska unija kot tudi ZDA. Kot je posvaril, EU s svojimi vojaškimi zmogljivostmi trenutno ne more več dohitevati ZDA, ki so vodilna vojaška sila na svetu. Washington pa se ne more osredotočiti zgolj na vojaško komponento in se osamiti od preostalega sveta, prav tako kot Evropa ne sme zaiti v tekmovanja z ZDA, je menil Drnovšek.

Predsednik se je dotaknil tudi terorizma
Drnovšek se je dotaknil tudi najbolj aktualne grožnje mednarodni skupnosti, terorizma, in pri tem poudaril potrebo po sodelovanju EU-ja in ZDA v boju proti temu, prav tako pa bi, kot je prepričan, strani lahko več storili pri reševanju bližnjevzhodnega spora.