Foto: EPA
Foto: EPA

Zastoj je na obeh straneh predora Karavanke, na slovenski strani je kolona trenutno dolga tri kilometre, na avstrijski 10 kilometrov. Predor zaradi varnosti občasno zapirajo. Kolona je prav tako na obeh straneh predora Šentilj. Na slovenski strani je dolga dva kilometra, na avstrijski en kilometer. Na avstrijski strani predora Ljubelj je proti Sloveniji zastoj dolg dva kilometra.
Zastoj je tudi na koncu podravske avtoceste pred mejnim prehodom Gruškovje, kolona sega tri kilometre daleč. Na prehodu je čakalna doba za vstop in izstop od ene do dveh ur.

Vozila stojijo še na cesti Seča–Sečovlje, kjer je dvokilometrska kolona, in na cesti Šmarje–Dragonja, kjer je zastoj dolg sedem kilometrov. Na prehodu Dragonja je treba za vstop in izstop čakati po tri ure, na Sečovljah za vstop dve uri in za izstop do ene ure. Na hrvaški strani prehodov Dragonja in Sečovlje je po podatkih Hrvaškega avtokluba (HAK) kolona vozil v smeri Slovenije dolga štiri kilometre.

Infografika: Stanje na mejnih prehodih (osveženo 16.00)

Veliko prometa bo tudi v nedeljo

Ceste bodo po napovedih Prometnoinformacijskega centra obremenjene tudi v nedeljo, ko se v nekaterih državah končajo počitnice, v ponedeljek pa je pričakovati tudi povečano število tovornih vozil.

K zastojem lahko pripomore tudi nadzor prometa in potnikov zaradi novega koronavirusa. Iz Hrvaške je ves konec tedna pričakovati dodatno okrepljen promet po petkovem pozivu Avstrije državljanom, naj zaradi vse slabših epidemioloških razmer zapustijo državo. Od ponedeljka bodo namreč odsvetovana potovanja na Hrvaško.

Sproščen promet skozi predor Golovec

Dars je ob napovedani gneči na cestah še sporočil, da so v petek sprostili promet skozi obnovljeno cev predora Golovec na vzhodni ljubljanski obvoznici. Napovedujejo, da naj bi predvidoma najpozneje v nedeljo zvečer promet skozi obe predorski cevi potekal brez omejitev.

Po opozorilih Prometnoinformacijskega centra še vedno poteka prenova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem, kjer promet poteka dvosmerno po eni strani avtoceste.

Kako je na cestah