Do 1. septembra brez šolskih obveznosti. Foto: MMC RTV SLO
Do 1. septembra brez šolskih obveznosti. Foto: MMC RTV SLO
Konec šole za nekaj mesecev

V šolske klopi se bodo učenci vrnili v četrtek, 1. septembra.
V času poletnih počitnic so številne organizacije, društva in institucije za mlade pripravile počitniške tabore, delavnice in letovanja, nekateri tudi počitniško varstvo. Pester nabor dejavnosti med drugim ponujajo Zveza prijateljev mladine Slovenije, taborniške in skavtske organizacije, centri šolskih in obšolskih dejavnosti, lokalna društva in javni zavodi.

Ene čakajo popravni izpiti
V osnovnih šolah pa se bo v ponedeljek začelo obdobje predmetnih in popravnih izpitov za učence do 8. razreda. Izpite bodo v tem roku lahko opravljali do 8. julija. Novo priložnost bodo imeli osnovnošolci še med 18. in 31. avgustom. Za srednješolce se bodo popravni izpiti začeli 30. junija, drugo priložnost bodo dobili od 16. avgusta.

Na visokošolskih zavodih pa bodo do 9. julija potekali preizkusi posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti bodočih študentov prvega prijavnega roka. Z uspehom na poklicni maturi bodo dijaki seznanjeni 4. julija, z uspehom na splošni pa 11. julija.

Najpozneje do 26. julija bodo kandidati obveščeni o rezultatih izbirnega postopka oz. ali so sprejeti na fakulteto. Vpis v prvi letnik študija, sprejetih v prvem roku, pa bo potekal od 27. julija do 12. avgusta.

Ministrica želi brezskrbno poletje
Učencem, dijakom, njihovim staršem in zaposlenim v šolstvu je ob koncu šolskega leta v sredo v poslanici čestitala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Vsem je zaželela brezskrbno poletje in da ga preživijo tako, kot jim je najljubše.

V sporočilu za javnost ob koncu šolskega leta se je ministrica pohvalila, da se sredstva za visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost letos prvič po letu 2011 povečujejo; za visoko šolstvo so se v primerjavi z letom 2015 povečala za 5,95 odstotka, sredstva za raziskave za 5,6 odstotka.

V tem šolskem letu je sicer osnovno šolo obiskovalo 170.681 učencev, od tega 17.424 devetošolcev. V novem šolskem letu bo po napovedih okoli 5.000 učencev več. V srednjih šolah se je izobraževalo skupaj 74.831 dijakov, od tega 19.916 dijakov zaključnih letnikov.

Ob dnevu državnosti je ministrstvo danes šolam posredovalo okrožnico z voščilom ministrice.

Konec šole za nekaj mesecev