Dohodnino mora doplačati nekaj več kot ena tretjina zavezancev iz drugega svežnja. Foto: Pixabay
Dohodnino mora doplačati nekaj več kot ena tretjina zavezancev iz drugega svežnja. Foto: Pixabay

Po prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za 798.943 zavezancev, izdanem konec marca, je šel konec maja na pošto še drugi sveženj informativnih izračunov za dodatnih 686.961 zavezancev. Od teh je finančna uprava za 51,1 odstotka zavezancev izračunala, da bodo del plačane dohodnine dobili vrnjene. Povprečni znesek vračila je 626 evrov, vsem skupaj pa bo država vrnila 219,7 milijona evrov. Denar lahko na svojih bančnih računih pričakujejo najpozneje danes, prvi pa so ga prejeli tisti, ki so olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavljali elektronsko prek sistema eDavki.

Da morajo dohodnino doplačati, pa je pisalo na izračunih za nekaj več kot eno tretjino zavezancev iz drugega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati najpozneje do danes, in sicer v povprečju vsak 263 evrov oz. v skupnem znesku 64,2 milijona evrov. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.
Preostalih 13,4 odstotka izračunov v drugem svežnju je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine.

Finančna uprava je zaradi epidemije covida-19 letos izjemoma pošiljala informativne izračune dohodnine v treh svežnjih. V zadnjem, odposlanem konec junija, so bili izračuni za zadnjih 69.087 zavezancev, predvsem samostojnih podjetnikov. Zanje se bo rok za morebitno vložitev ugovora iztekel v četrtek, 30. julija. Niso pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Fursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, vendar najpozneje do 31. avgusta.