Nekateri se bodo podali na bele strmine, saj smučišča obratujejo ‒ seveda morajo upoštevali naložene zaščitne ukrepe. Fotografija je nastala pred prihodom zloglasnega virusa. Foto: Radio Koper/Alan Radin
Nekateri se bodo podali na bele strmine, saj smučišča obratujejo ‒ seveda morajo upoštevali naložene zaščitne ukrepe. Fotografija je nastala pred prihodom zloglasnega virusa. Foto: Radio Koper/Alan Radin
Sorodna novica Obala pritegnila precej turistov, živahno tudi na smučiščih

Za en teden lahko na šolo pozabijo učenci in dijaki osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vrstniki z vzhoda Slovenije pa se k pouku vračajo. Zanje veljajo enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, ki se že izobražujejo v šoli. Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, v katerih bodo tudi malicali. Za organizacijo kosila morajo šole poskrbeti tako, da bo čim manj mešanja med učenci.

Podaljšano bivanje za učence prvega triletja bo organizirano v matičnem razredu, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. Učencem ni treba nositi zaščitnih mask v razredu, so pa obvezne zunaj razreda.

V srednje šole pa se bodo vrnili dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolske prostore in delavnice odpirajo tudi za praktični pouk srednješolcev.

Pred vrnitvijo učencev in nekaterih dijakov v šole vzhodne polovice Slovenije SO morali vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju opraviti test na koronavirus, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Šolniki: Pripravljeni smo. Če pride do okužbe, v karanteno oddelek.

Šolske ustanove vzhodnega dela Slovenije so se pripravile na sprejem učencev in dijakov, je poročal Radio Slovenija. "Vsekakor smo pripravljeni, da pridejo učenci. Zaupamo staršem, zaupamo otrokom, da se bodo vsi držali vseh prilagoditev, ki smo jih zastavili. In pa predvsem, da bodo v šolo prihajali resnično samo zdravi učenci," je izjavila predsednica združenja ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš.

Če pride do okužb, zagovarjajo karanteno posameznih razredov. "Bistveno bolje je, da je v vsej državi tudi sto razredov v karanteni, kot pa da je zaprtih sto šol," je ocenil predsednik Združenja ravnateljev osnovnega šolstva Gregor Pečan.

"Gotovo je odrejanje karanten posameznim oddelkom veliko boljše, kot pa zapiranje celotne šole. Poleg tega so učitelji tudi v takšnih primerih še vedno pripravljeni izvajati pouk na daljavo za sam oddelek," je pojasnil ravnatelj OŠ Škofljica Roman Brunšek.

Dijaki zaključnih letnikov veseli vrnitve v šolske klopi

Na zahodnem delu države težave z organizacijo kosil in prevozov

Zaradi okužbe z virusom je v preteklem tednu zbolelo več učencev iz zahodnega dela, en razred je končal v karanteni.

Sorodna novica Testiranja zaposlenih v šolstvu pred začetkom pouka v vzhodnem delu države

Izkušnje z zahodnega dela so sicer pokazale predvsem na težave pri organizaciji kosila in šolskih prevozov. Nastale so tudi pri ohranjanju varnostne razdalje pri vhodu v šolo in v garderobah. Nekatere šole zaradi pomanjkanja učiteljev niso mogle izvajati podaljšanega bivanja za učence četrtega in petega razreda.

Kaj pa so pokazala testiranja zaposlenih?

V Novem mestu so po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega doma potrdili le dva primera okužbe. V Mariboru je bilo pri hitrih testih 68 pozitivnih brisov. Med njimi so z molekularnimi testi potrdili 33 primerov okužbe, še poroča Radio Slovenija.

V vrtcih in šolah trenutno okuženih 119 otrok in 271 zaposlenih

V vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah je po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport aktivno okuženih 119 otrok in 271 zaposlenih. V karanteni je 2933 otrok oz. 139 oddelkov. Glede na podatke, objavljene na spletni strani ministrstva, je relativni delež okuženih učencev po prvem tednu vrnitve učencev prve triade v šole v nekaterih regijah znašal 0,02 odstotka. V nedeljo, tik pred začetkom počitnic za učence vzhodnega dela Slovenije, je ta delež znašal 0,04. Delež okuženih otrok v vrtcih se v istem obdobju ni bistveno spreminjal in je znašal okoli 0,03 odstotka.

Ob vračanju v šole poudarek na utrjevanju snovi