Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

"Namen interpelacije zoper vlado je tehnične narave," v uvodu ugotavlja Jure Trampuš z Mladine, saj Janez Janša zmeraj, kadar ni na oblasti, poskuša ustavljati vlado na vse mogoče načine in na vseh ravneh. "To je popolnoma legitimna pozicija katere koli opozicijske stranke, saj so tudi druge opozicijske stranke vlagale interpelacijo zoper ministre. Je pa res, da je SDS edini vlagal interpelacije zoper celotno vlado – to je že njegova četrta tovrstna."

Doslej so vložili interpelacije proti Drnovškovi, Ropovi in Cerarjevi vladi. In nobena ni bila uspešna. "V eni od prejšnjih interpelacij je Janša odhajajočemu premierju očital, da ni izpolnil koalicijskih zavez. Tudi ta je podobna, saj v besedilu interpelacije piše, da se vlada ne drži svoje obljube, da bo delovala za blaginjo Slovenije. Interpelacija je zgolj politično besedilo, v katerem ni vsebinskih očitkov, četudi bi si jih ta vlada zaslužila."

Četudi gre za interpeliranje celotne vlade, SDS tega v petek popoldne ni napovedal pretirano spektakularno – zgolj s sporočilom za javnost, predsednik Janša pa je peščici novinarjev dal izjavo kar v Planici. "Zajc ni bil na ražnju, ampak na zmagovalnih stopničkah," se pošali Igor Kršinar z Reporterja in doda: "Bolj pompozno vlaganje interpelacije ne bi bila nobena novica, saj se je o tem cel teden govorilo. Mislim, da je še največ zanimanja poželo to, da se je Janša pojavil v Planici, kjer je navedel nekaj razlogov za interpelacijo vlade. To je bilo morda bolj učinkovito, kot če bi na neki dopoldanski novinarski konferenci nastopil Branko Grims ali Jelka Godec."

Zakaj ne gre hkrati za konstruktivno nezaupnico?

Gre za krepitev njegove politične podpore, meni Kršinar. "Med vsemi strankami ima SDS najbolj stabilno politično podporo, razlika z Gibanjem Svoboda, kateremu podpora pada, se zmanjšuje. Taka tema, pri kateri se SDS prikazuje kot domoljubna stranka, je kot nalašč za njihove volivce." Trampuš pa dodaja, da je bilo dogajanje že od samega začetka povezano zgolj z dvema temama – muzejem osamosvojitve in uradom za demografijo, ki je bil, kot pravijo na zelo grd in nedomoljuben način ukinjen. "Ti dve temi sta ideološki in na teh temah zna desnica najbolje delati."

Protesti, vse fronte odprte

Kaj pravzaprav načrtuje največja opozicijska stranka, poleg tega, da odpira vse fronte v spopadu z vlado? Ali pripravlja nastanek ene ali celo dveh novih strank? Bodo protesti, interpelacije in druga orodja opozicije znova združili koalicijske vrste? Kršinar spomni, da so se protesti v mandatu Roberta Goloba pojavili že pred zborovanjem upokojencev, ki jih organizira nekdanji član SDS-a Pavle Rupar, in spomni na t. i. stavko pacientov, ki je bila neposredno uperjena proti vladi.

"Čeprav se je na tistem protestu pokazal tudi predsednik vlade, je treba poudariti, da je šlo za nezaupnico dela lastnega volilnega telesa vladi. Tukaj so bili še protesti gasilcev, medicinskih sester … in SDS je zavohal kri," meni Kršinar, zato so takoj začeli zborovanja, kjer se kot prvi obraz postavlja Rupar. Prvi t. i. vseslovenski shod upokojencev je bil po Kršinarjevih besedah presenečenje, ker je pokazal, da so zmožni še zbrati toliko ljudi.

O Logarjevem političnem kapitalu

V tokratni epizodi govorimo tudi o tem, da je ustanovitev Logarjeve stranke zelo verjetna. Sogovornika spomnita, da ne bi bilo druge Janševe vlade, če Gregor Virant leta 2011 ne bi ustanovil svoje stranke. Virant je z ustanovitvijo Državljanske liste preprečil prihod Zorana Jankovića na oblast. Razlika med Virantom izpred 12 let in Logarjem danes je ta, da je Virant ustanavljal stranko na lastno pest. Če bo Logar ustanavljal stranko, jo bo z Janševim soglasjem, menita sogovornika. In še: zakaj nekateri menijo, da lastništvo medija zagotavlja zmago na volitvah in zakaj to ne drži?

Zajc v Planici, ne (še) na ražnju – Jure Trampuš in Igor Kršinar