Referenduma o pokrajinah ne bo, ker ni bil sprejet niti potreben zakon. Foto: MMC RTV SLO
Referenduma o pokrajinah ne bo, ker ni bil sprejet niti potreben zakon. Foto: MMC RTV SLO

Ker je parlament zavrnil najpomembnejši pokrajinski zakon, s čimer je končan zakonodajni postopek, je končan tudi postopek razpisa referenduma, je pojasnil predsednik odbora za lokalno samoupravo Franc Jazbec. S tem se je strinjal tudi prvopodpisani pod predlog za razpis referenduma Davorin Terčon (Zares).

V Zaresu razmišljajo, da bi predlagali nov zakon o regionalizaciji in nanj vezali referendumsko vprašanje. Pričakujejo tudi, da bo minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar podal spremenjen predlog, v katerem bodo upoštevane predlagane spremembe.

Razprava na seji odbora se je nato nadaljevala z odgovarjanjem na vprašanje, kdo je odgovoren za padec pokrajinske zakonodaje. Tako koalicijski kot opozicijski poslanci so drug drugemu očitali, da so odgovorni za zaustavitev projekta regionalizacije.

Franc Pukšič (SDS) je dejal, da bi lahko oblikovali referendumsko vprašanje: Ali se strinjate z odločitvijo poslancev, ki so zavrnili razvoj Slovenije. Vili Trofenik (Zares) pa je po drugi strani prepričan, da bi bila situacija drugačna, če bi jim parlamentarna večina prisluhnila in začasno umaknila pokrajinsko zakonodajo.