V Zbornici komunalnega gospodarstva opozarjajo, da si komunalni delavci s štirimi evri ne morejo privoščiti ustreznih malic za delo, ki ga opravljajo. Foto: BoBo
V Zbornici komunalnega gospodarstva opozarjajo, da si komunalni delavci s štirimi evri ne morejo privoščiti ustreznih malic za delo, ki ga opravljajo. Foto: BoBo

Prva pobuda prihaja iz sindikata komunale in Zbornice komunalnega gospodarstva. Predsednik zbornice Sebastijan Zupanc ob tem poudarja, da delavci v javnih komunalnih podjetjih nimajo enake pravice kot delavci v zasebnih, čeprav delajo enako. "Ti delavci delajo v težkih razmerah: zbiranje odpadkov, vzdrževanje javnih površin, zimska služba, nočno delo, gradbena dela in podobno. S štirimi evri si težko privoščijo malico, ki jim bo zagotovila dovolj kalorij, da lahko še naprej delajo."

Želijo si slaba dva evra več. Ker jih vlada ignorira, gredo v akcijo zbiranja podpisov in bodo sami predlagali zakon. Ne dvomijo o uspehu. Kot pravi Zupanc, je v komunalni dejavnosti zaposlenih več kot 12 tisoč ljudi.

Motoristi bi lahko vozili ob avtomobilih
Drugo pobudo je vložil Rolando Benjamin Vaz Ferreira. Predlaga, naj se motoristom dovoli tudi vožnja med avtomobili oziroma ob njih, kadar je za to dovolj prostora. "S takim načinom razvrščanja se zmanjša gostota prometa in poveča varnost motoristov."

Motoristi to zdaj že počnejo, a jim grozi globa. V tujini pa je to v večini dovoljeno, pravi Vaz Ferreira. Zbiranje podpisov se začne danes, ko je že mogoče dati podpis podpore prek e-uprave. Na klasičen način pa od jutri na upravnih enotah.

Če bo zbranih najmanj 5.000 podpisov, bosta šla zakona v parlamentarni postopek, a bosta za dokončno uveljavitev morala dobiti večinsko poslansko podporo.