Po 5. juniju bo znotraj koalicije treba sprejeti jasno odločitev,
Po 5. juniju bo znotraj koalicije treba sprejeti jasno odločitev, "kako in s kom naprej", opozarja Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Spremembe pravosodne zakonodaje so po Zalarjevih besedah naravnane na pospešitev sojenja v vseh zadevah, vendar s posebnim poudarkom na zadevah gospodarskega kriminala. Foto: MMC RTV SLO

Ministri se sicer strinjajo, da bo, če bo reforma padla, potrebno zategovanje pasu pri proračunskih izdatkih, je povedal minister za pravosodje Aleš Zalar na srečanju s kandidatom LDS-a za člana izolskega občinskega sveta Borisom Morijo. Dodal je, da to pomeni drastičen poseg v plačni sistem in socialne transferje, najverjetneje pa v doočenem obsegu tudi odpuščanja.

Minister je ob tem dejal, da Slovenija ni v tako nezavidljivem položaju kot Grčija, Irska ali Portugalska, toda poudaril je, da si ne smemo privoščiti znižanja bonitetne ocene države, saj bi se to kazalo v dražjih posojilih tako za državo kot za državljane.

Pojasnil je še, da referendum o pokojninski reformi ne bo pomenil glasovanja o vladi, ne glede na izid referenduma pa bo po 5. juniju znotraj koalicije treba sprejeti jasno odločitev, "kako in s kom naprej", s tega vidika pa pokojninska reforma ne bo imela nobenega vpliva na dogajanje.


Zalar verjame v potrditev Fišerja
Dotaknil se je tudi sprememb, ki se obetajo na področju pravosodja. Tako se v četrtek izteče šestletni mandat generalni državni tožilki Barbari Brezigar in Zalar je prepričan, da bodo poslanci za njenega naslednika potrdili Zvonka Fišerja. Če se to vendarle ne bi zgodilo, pa bo minister ravnal v skladu z zakonodajo in objavil nov razpis za mesto generalnega državnega tožilca.

Za priznanje nižja kazen
Na ministrstvu pa želijo s spremembami zakonodaje tudi pospešiti kazenske postopke s tem, da bi tožilcem dali nova pooblastila. Tako bodo v roku 14 dni vladi predložili novosti v zakonu o kazenskem postopku, po katerih bodo tožilci lahko obtoženim v zameno za priznanje krivde ponudili nekoliko nižjo kazen. Po Zalarjevih besedah smo ena redkih držav, ki nima takšnega sistema. Ob tem je poudaril, da "skesanec" lahko pripelje do odkritja pomembnih dokazov, ki obremenijo preostale sostorilce.

Tožilci in sodniki bodo sprejeli načrt sojenja
Načrtuje pa se tudi uvedbo t. i. posebnega predobravnavnega naroka. Na njem bosta tožilstvo in obramba skupaj s sodiščem določila dokazni načrt, katere dokaze se izvede in kdaj. Po tem, razen izjemoma, ne bo več mogoče predlagati novih dokazov, kar bo po Zalarjevem mnenju olajšalo bolj koncentrirano vodenje postopkov in njihovo skrajšanje. Zdaj namreč tako tožilstvo kot obramba lahko še v končnem govoru, tik pred izrekom sodbe, predlagata izvedbo dokaza, kar vpliva na trajanje procesov.

Sodniki naj bi delali tudi v turnusih
V kratkem bodo spremenili tudi sodni red in zlasti za sodnike na vseh štirih specializiranih oddelkih predpisali strnjeno vodenje obravnav. Da bo to mogoče, jim bodo morali predsedniki sodišč zagotoviti dovolj razpravnih dvoran, ocenjuje Zalar. Kjer to ne bo mogoče, pa "bodo morali uvesti turnuse in se bodo morale glavne obravnave izvajati tudi popoldne in zvečer". Kot dodaja, ni nobenega razloga, da se delo v turnusih ne bi začelo tudi pri nas.