Kakšen je osnutek zakona o medijih še ni znano, a največ sprememb naj bi doživela pravica do odgovora ali popravka. Foto: RTV SLO
Kakšen je osnutek zakona o medijih še ni znano, a največ sprememb naj bi doživela pravica do odgovora ali popravka. Foto: RTV SLO

Podrobnosti iz osnutka še niso dostopne javnosti, saj gre le za delovno gradivo, ki ga bo najprej obravnavala ekspertna skupina na ministrstvu, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

"Spremembe bo doživela pravica do popravka"
Državni zbor je veljavni zakon o medijih sprejel maja 2006, med drugim pa je prinesel tudi spremembe glede pravice do odgovora ali popravka.

Prav ta pravica, ki jo zagotavlja tudi ustava, naj bi po navedbah časopisa Dnevnik v novem zakonu o medijih doživela nekaj sprememb, saj je po mnenju medijskih strokovnjakov in izkušnjah urednikov v sedanjem zakonu začrtana preširoko.

Bodo uredniki objavljali samo tiste popravke, ki so v javnem interesu?
"Ne bomo se več strinjali s tem, da bi bilo mogoče zahtevati obširnejše popravke mnenj ali komentarjev, ampak bo mogoče zanikati samo dejstva," je novo ureditev za časopis nakazal generalni direktor direktorata za medije Vojko Stopar.

Opredelitev popravka naj bi se ožila na zanikanje neresničnih informacij, podaljšal naj bi se časovni rok, v katerem se mora urednik odločiti, ali ga bo objavil ali ne. Pravica do odgovora naj bi bila smiselno prilagojena okvirjem pravice do popravka, urednike pa naj bi pri odločanju o objavi vodilo bistveno načelo - ali je objava v javnem interesu.