Sindikati opozarjajo, da prihaja do razmer, ko je en strokovni sodelavec pristojen za 40 ali 50 zapornikov. Foto: BoBo
Sindikati opozarjajo, da prihaja do razmer, ko je en strokovni sodelavec pristojen za 40 ali 50 zapornikov. Foto: BoBo
Zaporski sistem že 40 let kadrovsko podhranjen

V sindikatu opozarjajo, da je zaporni sistem kadrovsko podhranjen že 40 let, kar lahko potencialno privede do neobvladljivega položaja. Dejanska zaposlenost je z 818 zaposlenci precej manjša od kadrovskega načrta, ki predvideva 907 delovnih mest. Po mnenju predsednika SDOS-a Frančiščka Verka pa bi potrebovali še vsaj 210 pravosodnih policistov in 90 strokovnih delavcev.

Preobremenjenost zaposlenih se kaže v tem, da je en strokovni sodelavec pristojen za 40 ali celo 50 zapornikov, kar močno zmanjšuje strokovnost njegovega dela. Preobremenjenost pa se kaže tudi v številu nadur, ki jih zaposleni vsako leto opravijo, teh se je lani nabralo 81.272. Kadrovska podhranjenost je pripeljala tako daleč, da na Dobu odpovedujejo spremstvo na sodišča.

Omejene možnosti za stavko
V SDOS-u so nezadovoljni tudi s plačami, saj menijo, da je njihov poklic primerljiv s policijskim delom, zato zahtevajo enake plače, kot so si jih s stavko izpogajali policisti. Še vedno čakajo tudi na podpis kolektivne pogodbe za zaposlene v zaporskem sistemu in izdelavo primernih strokovnih normativov, so še poudarili in dodali, da imajo v nasprotju s policisti precej omejene možnosti stavke.

Prav tako pričakujejo, da se bo čim prej zgradilo zapora, ki bosta nadomestila sedanji moški zapor v Ljubljani in ženskega na Igu. V slabih razmerah namreč poleg zapornikov, ki redno dobivajo tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice zaradi slabih bivalnih razmer, dolge ure preživijo tudi pravosodni policisti.

Zaporski sistem že 40 let kadrovsko podhranjen