Policijskih helikopterjev za nujne reševalne prevoze ne uporabljajo več od oktobra lani. Foto: Borut Živulović/BoBo

Na policiji potrjujejo, da je vseh šest helikopterjev slovenske policije prizemljenih, vzroka za to pa niso razkrili. Dodajajo, da naj bi bila dva helikopterja ponovno aktivna v tednu do dveh.

Po pisanju Dnevnika se policijski helikopterji že nekaj časa soočajo s tehničnimi težavami, zaradi česar so morali še zadnji leteči helikopter po odpovedi elektronike pred dnevi na Brnik pripeljati na tovornjaku. Tudi sicer naj bi se v letalski enoti policije pogosto dogajalo, da piloti ob obveznem pregledu pred letom opazijo tehnične pomanjkljivosti, zaradi katerih odklonijo polet.

Najstarejši helikopter policije je letnik 1980, najmlajši pa 2007. Na policiji ob tem zagotavljajo, da ves čas aktivno izvajajo program posodobitve in obnove Letalske policijske enote. Leta 2016 je bil sicer izdelan Temeljni razvojni program Letalske policijske enote 2016-2025, po katerem je predvideno, da je treba za nemoteno delo policije posodobiti in poenotiti zrakoplove. Med drugim ocenjujejo, da bi bilo za potrebe izvajanj nalog policije do leta 2025 nabaviti dva večnamenska transportna helikopterja in dva patruljno izvidniška helikopterja ter pri tem tudi zaposliti manjkajoče kadre.

Zaposlitve pilotov in policistov tehnikov letalcev so po njihovih navedbah trenutno v teku, prav tako je že v podpisana pogodba za nabavo večnamenskega transportnega helikopterja, ki bo dobavljen v zadnjem kvartalu letošnjega leta. Za leto 2020 pa predvidevajo uvrstitev nabave patruljno izvidniškega helikopterja. Na vprašanje, ali so morali zaradi prizemljenih helikopterjev odpovedati katere od rednih nalog, pa na policiji ne odgovarjajo.

Vsi policijski helikopterji prizemljeni