Mejni prehod Holmec je odprt le od petih zjutraj do enajstih zvečer. Foto: TV Slovenija
Mejni prehod Holmec je odprt le od petih zjutraj do enajstih zvečer. Foto: TV Slovenija

Vsi manjši mejni prehodi so trenutno zaprti na Koroškem. Edina mejna prehoda, ki sta odprta, sta Vič in Holmec, pa še ta le od petih zjutraj in enajstih zvečer, je za Televizijo Slovenija poročala Duška Lah. Iz države lahko izstopajo tisti, ki so bili že cepljeni ali so preboleli covid-19, pri čemer morajo imeti za to tudi dokazila, in tudi posamezniki z negativnimi testi, oboje velja tudi za vstop v Slovenijo. Za vstop v Avstrijo pa morajo imeti negativen izvid testa, ki pa ne sme biti starejši od 72 ur, tudi izjeme. To velja tudi za dnevne migrante in šolarje. Dnevnih migrantov je na Koroškem okoli 10 tisoč, težave jim je povzročalo uradno zaprtje mejnega prehoda Radelj.

Omejevanje prehodov meja

Zato zdaj tukaj velja izjema. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, policisti čezmejnih dnevnih delovnih migrantov, ki bi za prehod uporabili Radelj ali kontrolno točko zunaj časa obratovanja ali kak drug prehod, ne sankcionirajo.

"Stvar je takšna, da nekih težav nimamo, striktno delamo na vstopni/izstopni točki na Viču, povečan promet je v času prometnih konic zjutraj od 5. do 7. ure, in popoldne, ko se ljudje vračajo. Je pa mejni prehod odprt v času od 5. do 23. ure, v ostalem času pa je fizično zaprt," pa je razmere na mejnem prehodu Vič za Televizijo Slovenije opisal Mirko Mikl, pomočnik komandirja Policijske postaja Dravograd.

Na Goriškem pot podaljšana za več tisoč dnevnih migrantov

Zaradi zaprtja maloobmejnih prehodov pa je nezadovoljnih tudi več tisoč delovnih migrantov na Goriškem. Zanje, za šolarje in dvolastnike zemljišč zaprti prehodi pomenijo namreč daljšo in tudi zamudnejšo pot. Trenutno sta odprti le nadzorni točki v Vrtojbi in Solkanu, je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič. Protestirajo župani na obeh straneh meje, prav tako tudi civilne organizacije in izvoljeni predstavniki slovenske in italijanske manjšine, ki živijo v čezmejnem prostoru. Predstavnike slovenske države so pozvali k odprtju maloobmejnih prehodov. "Predvsem je moteče to, da se organi niso povezali, vstopili smo v EU, v schengen, s tem smo sprejeli neke zaveze. In če to kar naenkrat ne velja več, se pravi, da so ovire, ograde za prečkanje meje, potem moramo ljudem povedati, da schengena ni več, da EU-ja ni več," je bil kritičen novogoriški župan Klemen Miklavič.

Na Goriškem protesti zaradi maloobmejnih prehodov

Je pa vlada nekoliko popustila dvolastnikom zemljišč. Tistim, ki imajo zemljišče – vinograde in polja – takoj čez mejo, od včeraj ni treba več čez nadzorne točke celo več kot 30 kilometrov daleč, da pridejo do svoje trte, je pa zanje še vedno obvezno tedensko testiranje, za kar pa pravijo, da je nesmisel, ker v svojih sadovnjakih in vinogradih ne ogrožajo nikogar, je poročala Mojca Dumančič.

Na Obrežju zastoji

Medtem pa so z Generalne policijske uprave v zgodnjem popoldnevu sporočili, da so pri prestopanju slovensko-hrvaške meje nastajali zastoji. Razlog za to so bile tehnične težave hrvaških mejnih organov. Najdaljša čakalna doba je bila na mejnem prehodu Obrežje, kjer so potniki za izstop iz države čakali do ene ure, kolona tovornih vozil pa je bila dolga tudi do šest kilometrov.

Vsem potnikom, ki nameravajo v prihodnjih dneh prestopiti državno mejo s Hrvaško, na policiji svetujejo, da predtem preverijo stanje na mejnih prehodih in čakalne dobe.

Zaostreni ukrepi na državnih mejah