Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Na državnih cestah v upravljanju direkcije za infrastrukturo je za zdaj vzpostavljenih pet znakov za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju. Po en znak je postavljen v Novem mestu, na Vogrskem in v Novi Gorici, dva znaka pa stojita na območju Ljubljane. Po državi je še več takšnih znakov, na občinskih cestah o njihovi postavitvi odločajo občine.

Direkcija za vsak postavljen znak izvaja varnostno preverjanje, pri čemer upošteva številne dejavnike, kot so število in hitrost vozil, preglednost in navzočnost ranljivih skupin (pešci, šolarji, kolesarji, osebe z omejeno mobilnostjo). Prav to je v pri predlogih zainteresirane javnosti za postavitev znaka pogosto zanemarjeno, saj jih vozniki pri vključevanja v promet pri tovrstni ureditvi pogosto spregledajo, so dodali.

Ob dovoljenem zavijanju desno ob rdeči luči se namreč dogajajo tudi napake voznikov, ki predtem ne preverijo, ali je smer prosta, so opozorili na direkciji. Iz policije so odgovorili, da so v povezavi z novostjo v enem letu obravnavali eno prometno nesrečo. Direkcija zato vsako križišče obravnava posebej, posamezna rešitev pa se uvede šele, ko prestane inženirsko presojo.

Pet križišč so z zelenimi puščicami opremili v Mariboru

Sorodna novica Desno pri rdeči ‒ ameriška prometna zamisel počasi prodira tudi na slovenska križišča

Tako so pet križišč uredili v Mestni občini (MO) Maribor, kjer po šestih mesecih uporabe ne opažajo več "začetne nespretnosti" voznikov, zato so mnenja, da se je zadeva "prijela". Podatki policije, s katerimi razpolaga MO Maribor, ne kažejo na konfliktne situacije ali nesreče. Ob tem opažajo, da se je izboljšala prevoznost posameznih križišč, zato razmišljajo, da bi rešitev uvedli še na več križiščih.

MO Kranj je, v sodelovanju z direkcijo, semafor z dopuščenim zavojem desno uvedla na eni regionalni cesti. Direkciji so sicer predlagali več lokacij, a so glede na smernice ministrstva za infrastrukturo za tako signalizacijo primerna le križišča z urejenimi kolesarskimi in potmi za pešce, so pojasnili na kranjski občini. Ob tem glede novitete ne zaznavajo pritožb ali večjih prometnih nesreč, ob vsakokratnem terenskem ogledu pa zaznavajo, da promet poteka bolj tekoče kot doslej.

Vozniki po mnenju policije novost sprejeli pozitivno

"Zelenih puščic" na semaforje v MO Ljubljana na občinskih cestah še niso uvedli, na nekaj lokacijah pa jih nameravajo namestiti do konca septembra. Tudi v MO Celje so strokovne službe identificirale eno križišče, ki bi dopuščalo nov znak, vendar se zanj še niso odločile.

Policija je ugotovila, da so vozniki novost sprejeli pozitivno, saj ne prejemajo nobenih vprašanj ali pritožb. Direkcija pa ob tem ugotavlja, da nova prometna ureditev, kjer je uvedena, v splošnem pripomore k pretočnosti prometa in zmanjšanju dolžine vrst vozil, saj omogoča praznjenje pasu po koncu zelene faze.