Poročilo State Departmenta v Sloveniji kot glavni problem izpostavlja položaj Romov in samocenzuro novinarjev. Foto: BoBo
Poročilo State Departmenta v Sloveniji kot glavni problem izpostavlja položaj Romov in samocenzuro novinarjev. Foto: BoBo

Za pritiske na novinarje so glavni krivci med politiki, ki po navedbah poročila v nerazumnem obsegu grozijo s tožbami, s tem pa povzročajo strah in samocenzuro ter dušijo medijsko kritiko javnih uradnikov in politikov.

Kot glavni problem pa navajajo družbeno diskriminacijo, nadlegovanje Romov in nasilje nad njimi, ki še vedno živijo v nemogočih življenjskih razmerah, imajo omejen dostop do izobraževanja in zaposlitvenih možnosti. Posledica vseh teh dejavnikov je družbena izolacija romske skupnosti, še zapišejo v poročilu.

Osebje veleposlaništva ZDA v Ljubljani v Sloveniji opaža tudi prenapolnjene zapore, pomanjkanje pravne pomoči revnim, zamude pri vračanju premoženja in izplačilu odškodnin izbrisanim, nasilje nad ženskami in otroki, korupcijo v institucijah oblasti, nezadostno podporo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in varuhu človekovih pravic, diskriminacijo homoseksualcev (LGBT), prisilno delo ter neučinkovitost sankcij za kršitve delavskih pravic. State department sicer ocenjuje, da slovenska vlada sprejema ukrepe za kaznovanje kršiteljev.