Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija
Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija

Kot je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough povedal na internem srečanju z zaposlenimi, je v preteklih dneh imel sestanek s policijo, na katerem so govorili o dodatnem varovanju stavb RTV Slovenija, tako radia in televizije v Ljubljani kot tudi stavb regionalnih centrov v Kopru, Mariboru in Lendavi. "Gremo v smeri dodatnih varnostnih in fizičnih ovir pri vhodu v stavbo televizije in radia," je pojasnil in dodal, da je tudi policija poudarila, da je že nekaj časa opozarjala na neprimernost stavbe z varnostnega vidika.

Sorodna novica Shodi zanikovalcev koronavirusa pred stavbo RTV Slovenija odslej prepovedani

Poleg tega se je Grah Whatmough sestal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, govorila pa sta o morebitnem prenosu zemljišča pred vhodom v stavbo televizije na RTV: "Župan je izrazil nedvoumno pripravljenost, da se to izvede, bodisi s služnostjo bodisi z dolgoročnim najemom, vse z namenom, da lahko mi na tem zemljišču uveljavljamo svoj hišni red." Nakup zemljišča ni bila možnost.

Grah Whatmough je ob tem dodal, da sta se z županom dogovorila, da bodo to uredili "zelo, zelo hitro", na predlog policije pa bodo potem na tem območju vzpostavili fizične ovire, ki bodo preprečevale, da bi se ponovil petkov incident, torej vdor večje skupine ljudi v stavbo televizije oz. stavbe RTV-ja

Kot je znano, je skupina zanikovalcev novega koronavirusa oz. pripadnikov gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije, ki delujejo pod vodstvom Ladislava Trohe, pred stavbo RTV Slovenija več mesecev vztrajala s plakati s slogani, na katerih so zanikali obstoj novega koronavirusa, žalili RTV, novinarje, zdravstvo in stroko, poleg tega pa so z nagovori nemalokrat žalili mimoidoče zaposlene in goste RTV Slovenija, proti njim pljuvali in nanje kričali.

Sorodna novica Na RTV Slovenija poostrili varnostne ukrepe, vložene kazenske ovadbe

V petek so nato vdrli v prostore RTV Slovenija in v televizijski studio informativnega programa, kar je v javnosti izzvalo ostre obsodbe dogodka. Pojavili so se tudi zapisi, ki so namigovali, da so bodisi novinarji bodisi javni medij sami krivi za dogodek. "Ostro obsojam vse zapise ali namigovanja, da so RTV ali zaposleni sami krivi za napad. Šlo je za zavržen napad, ki v ničemer ni rezultat delovanja RTV-ja," je v pogovoru še poudaril generalni direktor.

Upravna enota Ljubljana je medtem na predlog policije prepovedala nadaljnje shode skupine OPS. Prepovedi niso mogli vročiti organizatorju, a so jo javno objavili, kar šteje kot vročitev.