V štirih letih nam je uspelo, da smo si v veliki meri povrnili zaupanje volivcev, je dejal edini kandidat za predsednika stranke Dejan Židan. Foto: BoBo
V štirih letih nam je uspelo, da smo si v veliki meri povrnili zaupanje volivcev, je dejal edini kandidat za predsednika stranke Dejan Židan. Foto: BoBo
Okoli 270 delegatov SD-ja se je zbralo na volilnem kongresu stranke v Bukovici pri Novi Gorici, kjer so volili novo vodstvo stranke. Foto: BoBo
Kongres SD-ja: Stranka se vrača na levo
Židan: Smo stranka, ki ima pogum
Na kongresu SD-ja boj za podpredsedniška mesta

Delegati 11. volilnega kongresa SD-ja so dosedanjemu predsedniku stranke Dejanu Židanu podelili še drugi mandat na čelu stranke, za podpredsednike pa so izvolili Matjaža Nemca, Jerneja Pikala, Tanjo Fajon in Andrejo Katič.

Sicer pa je bilo iz vrst članov stranke slišati opozorila, da ciljev stranke ni moč uresničevati z odmikanjem v politično sredino in stran od socialne demokracije. Tudi po mnenju starega novega predsednika, Dejana Židana, premik SD-ja pred nekaj leti proti sredini ni bila prava odločitev: "Nismo sredinska stranka, nismo liberalna stranka. Smo stranka, ki temelji na solidarnosti in zaščiti tudi tistih, ki jim je težko, razumemo pa, da država za svoj razvoj potrebuje tudi močno gospodarstvo," je bil jasen Židan.

Na vprašanje, v čem se SD razlikuje od sorodne Levice, je Židan odvrnil, da je SD stranka, ki je navajena, da takrat, ko je treba, prevzame breme in sprejema težke odločitve. Na vprašanje, ali je vzpon Levice odgovor volilnega telesa in kritika na SD, pa je odgovoril, da je to verjetno del odgovora, ki velja tako za Slovenijo kot za Evropo.

Je rezultat parlamentarnih volitev dober ali slab?
Čeprav je vodstvo stranke večkrat poudarilo, da so na volitvah za 70 odstotkov izboljšali svoj rezultat, saj so dobili 10 poslanskih mest, pozneje pa je v njihovo poslansko skupino iz SMC-ja prestopil še Milan Brglez, so nekateri v razpravi nad tem rezultatom izrazili nezadovoljstvo. Dober je rezultat med 15 in 20 odstotki, je dejal eden od razpravljavcev.

Židan je sicer približno 280 udeležencem kongresa v svojem nagovoru dejal, da so pričakovanja ljudi do stranke SD včasih večja, kot jih odraža moč stranke: "A to nas ni ustavilo, še več, okrepili smo moč socialne demokracije," je izpostavil predsednik SD-ja in dodal: "Dolžni smo, da smo v prihodnje še močnejši."

SD je zopet nastavil hrbet
Židan je prepričan, da je bila odločitev pred štirimi leti o vstopu v koalicijo pravilna, a ni bila preprosta. "Vedno znova je pred nami isto vprašanje. Ali smo res mi tisti, ki moramo nastaviti svoj hrbet, ali smo res tisti, ki moramo pogoltniti ponos, tudi kakšno prepričanje, da v Sloveniji dobimo levosredinsko vlado? In ko razmislimo, ugotovimo, da imamo pogum," je poudaril Židan.

Po zadnjih volitvah so se po njegovih navedbah soočali s podobnim vprašanjem in se znova odločili, da "nastavimo svoj hrbet", zato, ker si Slovenija "ne zasluži desne radikalne vlade". "Politika, ki temelji na sovraštvu, izključevanju, ki verjame, da je laž in ponavljanje laži dovoljeno politično sredstvo, nikoli ne bo naša politika," je v nagovoru še poudaril Židan.

Tudi kandidatka za podpredsednico Martina Vuk, ki pa na mesto ni bila izvoljena, je izpostavila, da bi stranka v prihodnje morala vztrajati pri zagovarjanju tega, v kar verjamejo. Pri tem je izpostavila človekove pravice in položaj ranljivih skupin, saj je to po njenem mnenju tisto, kar stranko dela drugačno od drugih. Evropska poslanka Tanja Fajon pa je poudarila, da v Levici in podobnih strankah, ki po njenem mnenju zagovarjajo napredne vrednote, ne vidi sovražnika.

Na kongresu tudi Brglez
V SD-ju medtem ne vidijo potrebe po zamenjavi svojega predsednika, saj je Židan po besedah Levaniča konsolidiral stranko, ki je bila pred štirimi leti veliko šibkejša kot danes: "Čeprav so bile morda ambicije glede rezultata na junijskih volitvah v DZ nekoliko višje, pa smo izboljšali rezultat in dobili največ od vseh strank nekdanje koalicije." SD je dobil 10 poslanskih mest, nato pa je v njihovo poslansko skupino iz SMC-ja prestopil še poslanec Milan Brglez, tako jih je zdaj 11.

Brglez se sicer tudi udeležuje kongresa, dejal je, da ni član stranke in hkrati zatrdil, da ne bo kandidiral na volitvah v Evropski parlament. Iz drugih političnih strank sta se kongresa udeležila predsednica SAB-a in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ter predsednik Piratske stranke Slovenije Rok Andrée.

Priprava na lokalne volitve
Kongres z geslom Slovenija enakih možnosti je tudi predpriprava za vstop v volilno kampanjo za lokalne volitve. SD ima trenutno v svojih vrstah 21 županj in županov. Kot je dejal glavni tajnik stranke Dejan Levanič, upajo, da bi rezultat vsaj ponovili, če že ne izboljšali. Socialni demokrati namreč ne skrivajo želje, da bi spet postavili vodilna stranka na levem političnem polu, je poročala Nataša Mulec, novinarka Radia Slovenija.

Kongres SD-ja: Stranka se vrača na levo
Židan: Smo stranka, ki ima pogum
Na kongresu SD-ja boj za podpredsedniška mesta