Špansko letalo, katerega cene Erjavec ni želel razkriti. Foto: EADS
Špansko letalo, katerega cene Erjavec ni želel razkriti. Foto: EADS
Erjavec o tem, zakaj transport oklepnikov z letalom ni razpisni pogoj

Namenjeno bo tudi njihovi evakuaciji s kriznih žarišč. Minister je dejal, da je bil nakup letal predviden v programu, še preden je on postal obrambni minister. Koliko denarja bo namenjenega za obe letali, eno bo v operativni uporabi leta 2008, drugo leta 2015, ostaja skrivnost. Načelnik generalštaba SV-ja Albin Gutman je dodal, da sta premičnost in preseljivost za vojsko bistvenega pomena.

Tudi minister je poudaril pomen zagotavljanja oskrbe, opreme, hrane in orožja za 300 pripadnikov SV-ja, ki zdaj sodelujejo v mirovnih misijah. Njihovo število naj bi se prihodnje leto povečalo na 1.000. Hkrati naj bi letalo služilo tudi zagotavljanju humanitarne pomoči.

Izmed osmih v igri še dve letali
Od torka sta v Sloveniji na testih, skritih za javnost, dve letali, casa C295 in spartan C27. Ti dve letali izpolnjujeta vse kriterije, ki jih je pri izbiri navedlo ministrstvo. Letalo C27 lahko prevaža tudi oklepnike, a ne patrij, ki jih kupuje SV. To sicer ni navedeno kot razpisni pogoj. Patrije so za tovrstna letala prevelike in pretežke.


Osebni izkaznici obeh letal
C259
- Uporabljajo ga: Španija, Poljska, Jordanija, Alžirija, Brazilija in Portugalska
- Največja teža tovora: 9.250 kilogramov
- Največje število vojakov: 71

C27
- Uporabljajo ga: Argentina, Dubaj, Italija, Nigerija, Somalija, Venezuela
- Največja teža tovora: 15.700 kilogramov
- Največje število vojakov: 98

Erjavec o tem, zakaj transport oklepnikov z letalom ni razpisni pogoj