Branko Masleša je favorit za predsednika Vrhovnega sodišča. Foto: Arhiv Vrhovnega sodišča
Branko Masleša je favorit za predsednika Vrhovnega sodišča. Foto: Arhiv Vrhovnega sodišča
"Masleša proti osamosvojitvi"

"V času osamosvajanja je začel izredno grobo govoriti proti Sloveniji. Ob vsaki priložnosti je odpor kar vrel iz njega ... enkrat sem iz njegovih ust slišal tudi besedo, ki se je v javnosti v tistih dneh večkrat pojavila, da bo JLA 'tepihovala' Slovenijo," je za Reporter dejal Maslešev nekdanji sodelavec in sedanji ustavni sodnik Jan Zobec. Masleševo nasprotovanje slovenski samostojnosti je potrdil tudi Janez Brank, nekdanji sodnik na koprskem višjem sodišču. "Nasprotoval je osamosvojitvi in prav občudoval JLA - to najbrž izhaja iz njegove družine, ker je bil njegov oče vojaška oseba," je dejal Brank.

Nasprotovanje slovenski samostojnosti pa ni edino sporno dejanje Masleše. V zgodnjih 80. letih preteklega stoletja je bil prisoten pri usmrtitvi prebežnika ene izmed vzhodnih socialističnih republik, ki je želel prečkati jugoslovansko-italijansko mejo. "Bil je ves navdušen nad tem, zdelo se mu je krasno, da je ubogega prebežnika vojak zadel prav v sredino čela. Tako se dela, je bil evforičen," je svojo izkušnjo z Maslešo opisal Zobec.
Proti Masleševi kandidaturi tudi Zobčeva žena
Zobčeva žena, vrhovna sodnica Barbara Zobec, je sicer pretekli četrtek predstavila protiargumente Masleševi kandidaturi, ki pa jih je ta, po besedah začasne predsednice vrhovnega sodišča Alenke Jelenc Puklavec, uspešno zavrnil, česar pa Zobec ni želel komentirati. Ali bo Masleša postal prvi vrhovni sodnik v državi, bo pravosodni minister Aleš Zalar sporočil v prihodnjih dneh, še piše Reporter.

"Masleša proti osamosvojitvi"