Zore ljudem sporoča, naj se ne bojijo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Zore ljudem sporoča, naj se ne bojijo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Po besedah Zoreta se Evropa krščanstva namreč že nekaj časa boji "kot hudič križa", zato tudi nima identitete. "In če bodo morda ljudje, ki prihajajo od tam, s svojo zelo jasno osebno identiteto pomagali nam k oživitvi naše osebne identitete, potem hvala Bogu, da so tukaj. Tako se bomo mi začeli zavedati, kdo v resnici smo, ampak ne proti njim, pač pa skupaj z njimi," je dejal ob robu predstavitve prevoda okrožnice papeža Frančiška.

Begunci so po mnenju nadškofa dejstvo, ki je na naših mejah. Zanje je prva odgovorna država, ki ima vse vzvode ali pa jih bi vsaj morala imeti, da jih sprejme in zanje poskrbi, je dejal.

Vsak izmed nas mora ob prihodu beguncev po besedah Zoreta premagati brezbrižnost, ki se pojavi, ko skušamo neko težavo ignorirati, po drugi strani pa se je treba znebiti strahu. Dejstvo po njegovih besedah je, da lahko morda v tej množici najdemo tudi nekatere, "ki niso begunci v pravem pomenu besede", ampak "kdo izmed nas je za to, da se bo "rešil" enega izmed njih, pripravljen pustiti umreti sto ljudi", se je vprašal.

Absolutno nesprejemljivo se mu tudi zdi, da bi vprašanje beguncev začeli zlorabljati za "nabiranje kakršnih koli točk". "To je pa pokvarjeno," je dodal.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: EU mrzlično išče odgovor na begunsko krizo, do takrat veljajo stara pravila.