sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Tina Sentočnik, dr. med., vodja naše akcije hujšanja - 30. maj '09 at 16:00

S Tino Sentočnik, dr. med., ki je vodja naše akcije hujšanja, boste lahko klepetali, ali obstaja čudežna paličica pri hujšanju. Z vami bo delila nasvete zdravega hujšanja in vam razkrila ozadje naše akcije.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naša gostja Tina Setočnik, dr. med., vodja naše akcije hujšanja.

<nivcy> Kako v najkrajšem času in kar najbolj zdravo in učinkovito izubiti nekaj kilogramov brez stradanja?

<Tina Sentocnik> Potrebna je dieta (vsebuje naj 1200 kcal v petih obrokih) in aktivnost - odvisno od telesne kondicije je to lahko hoja ali počasen tek - eo uro dnevno.

<moderator>

<alenka> Ali je primerno, da 18 letni otrok uporablja ločevalno dieto, nato pa preide na zdravo prehrano?

<Tina Sentocnik> Ne vem, katero ločevalno dieto imate v mislih - dieta, ki jo popularno imanujemo Montignacova, pri kateri pri določenem obroku ločujemo meso živalskega izvora od škrobnih ogljikovih hidratov, ki pa vsebuje dovolj zelenjave in sadje in ne manj kot 1500 kcal dveno, je primerna tudi za 18-letnega mladostnika.

<beba> Kje bi lahko dobila dieto, ki jo uporabljajo v vaši skupini? Hvala

<Tina Sentocnik> Žal te diete ne morete dobiti, ker vas je potrebno predhodno pregledati - tudi gospe iz naše skupine niso imele vse enake diete

<alenka> Komu lahko zdravnik predpiše zdravila za hujšanje?

<Tina Sentocnik> Po veljavni doktrini le pacientu, ki ima ITM nad 27 in pridružene komplikacije debelosti in ki v 6 mesecih zdravljenja z dieto, telesno aktivnostjo in psihološko podporo ni uspel znižati telesne teže niti za 5 %

<vesna> Partner ima putiko, kje lahko poiščeva recepte - vsaj osnove sestavine, ki jih sme uživati, hkrati pa bi mu pomagali pri izgubi telesne teže? Hvala

<Tina Sentocnik> Predlagam poiskati navodila prek interneta - pod diagnozo urični artritis ali putika + dieta

<jana> jana: štejem 61 let in pol, merim 167 in tehtam 69 kg. želela bi tehtati vsaj 5 kg manj, moj problem pa je predvsem debelost v trebuhu.Če že shujšam kakšno malenkost zagotovo ne v trebuh, če pa pridobim na teži pa je to vse v trebuhu. Ker sem dedno obremenjena z boleznimi srca, imam povišan vendar vzdrževn krvni tlak (pod 135), občasno aritmijo, sicer sem v dobri telesni kondiciji, veliko hodim (zadnji 35 km okoli Lj), ne zmorem pa hoje v hrib. Precej tudi plavam, predvsem v času dopusta, menim, da se kar zdravo prehranjujem, vendar pravega uspeha ni. Zanima me tudi, kaj je vzrok oz. posledica glede maščevja v trebuhu v odnosu na kard.tveganja. Ali je smiselno jemati zdravila oz. prehrambene dodatke kot je Medexov Natur Slim? Hvala

<Tina Sentocnik> Pri vas gre za t.i. trebušno obliko debelosti in menim, da imate maščobo v predelu trebuha ne le v podkožju, ampak tudi v notranjosti trebušne votline, torej tudi v jetrih. Priporočam UZ pregled trebušnih organov in laboratorijske preiskave, saj je ta oblika zamaščenosti nevarnejša za nastanek žilnih in metabolnih bolezni (npr. sladkorne bolezni tpa 2). Potem bi vam dieto moral predopisati zdravnik, ki bi tudi spremljal učinke te diete in jo po potrebi spreminjal ali prilagajal.

<Tanja> ali je mogoče da si s telesno vadbo oblikuješ postavo kilogrami pa ostanejo enaki ?

<Tina Sentocnik> Mogoče je pri normalni telesni teži. Če je maščevja v telesu preveč, pa je potrebno ob večanju mišična mase s telesno aktivnostjo zmanjšati tudi količino maščobe v telesu (vse to se da izmeriti). Pretvarjanje maščobe v mišice je namreč zelo počasen proces, ki bi zahteval že za manjšo redukcijo teže veliko mesecev intenzivna vadbe.

<štefka> Kako pa je z dieto oz. hujšanjem ob prisotnosti kandide? Ob 90-dnevni ločevalni dieti nisem v 1 mesecu izgubila več kot 1 kg. Kasneje smo mi ugotovili da imam bakterijo.

<Tina Sentocnik> Kandida, glivica, ki se v človeškem telesu (na koži, sluznicah in v črevesju) lahko v patološko povečani količini pojavi ob zmanjšani odpornosti, pri diabetikih ali po jemanju antibiotikov, nima neugodnega učinka na dieto - če dobro sledimo ustrezni dieti, bi morali hujšati enako, kot če te infekcije ne bi imeli.

<Mojca> Opazila sem na vaši spletni strani, da so nekatere storitve pri ITM lahko finančno pokrijejo tudi preko ZZZS. Koliko bi v tem primeru znašla še moja participacija mesečno, glede na celoten program za hujšanje. Imam namreč ITM 32. Hvala za odgovor

<Tina Sentocnik> Od 150 - 250 eur meečno

<niiinna> Imam problem o prevelikih bedrah in trebuhu?? kako naj shujšam mi prosim lahko odgovorite. prosim

<Tina Sentocnik> Potrebna bo tako dieta kot tudi aktivnost - ob tem pa poznamo še številne tehnike (stimulacija mišic in druge terapije proti celulitu), ki bi vam lahko pomagale.

<jozicanatasa> Spoštovana gospa,jaz sem 50-letnica,ki ne morem več nadzorovati teže.Sicer točno vem kaj in kdaj naj bi jedla vendar nimam vztrajnosti in volje ter energije, tako, da občasno prihaja do prenajedanja.Prosim za vaš nasvet oz. pomoč!Ps:koliko stane hujšanje pod strokovnim vodstvom? kaj naj naredim da bom zdržala dieto oz zdravo življenje? LP

<Tina Sentocnik> Hujšanje v našem centru stane okrog 300 eur mesečno. Zniževanje teže traja 6 mesecev, stabilizacija teže še najmanj 6 mesecev. V center prihajate 1 - krat tedensko in ves program (učenje diete, aktivnost in psihološko podporo) izvajate pri nas.

<Brane> Pozdravljeni. Imam sladkorno bolezen tipa 2 in 56 let. Sprašujem ali inzulin kaj vpliva na tt? Celice imajo našo težo v spominu. Koliko časa traja, da osvojijo nov podatek, ko shujšamo (JO-JO)? lp.

<Tina Sentocnik> Inzulin vpliva na občutek lakote in prek tega seveda tudi na telesno težo. Če bi držalo, da bi imele naše "celice težo v spominu" se ne bi smel zrediti nihče, ki je imel ob začetku odraslosti normalno težo. Težo je po hujšanju seveda potrebno stabilizirati, ker je potrebno osvojiti nove navade, za kar je potreben čas. Medicinska doktrina pravi, da naj bi vsakogar spremljaji vsaj 5 let po hujšanju. Če je v tem času teža stabilna, je nevarnost, da se posameznik ponovno zredi, zelo majhna.

<moderator> Čas se počasi izteka. Dr. Sentočnik bomo postavili še tri vprašanja.

<črnica> meni pa prehitro izgine motivacija, kako si naj pomagam, čeprav imam ca 30 kg preveč imam še kar nekaj kondicije, zredila pa sem se zelo močnopo porodu pred 4,5 let in obenem sem pustila tudi ci. Pri ločevalni sem izgubila 15 kg in jih nazaj dobila v 1 letu še več. tako da je pravi začaran krog, in kar ne znam oz. ne upam si znova poskusit s hujšanjem. Hvala in LPgarete

<Tina Sentocnik> Potrebujete strokovno pomoč. V programu bi lažje vztrajali ob podpori zdravnika, psihologa, dietetika in športnega pedagoga, tima strokovnjakov, ki sodelujemo v procesu zdravljenja debelosti.

<Maggy> Pozdravljeni. Sem stara 21let, velika 185cm, težka 129kg, imam željo shujšati, vendar doma ne dobivam podpore, in bi želela hujšati pod zdravniškim vodstvom. Kje se lahko prijavim, da imam najmanj stroškov, ker sem študentka in si sama študij financiram, in težko dam 300eur na mesec. Hvala

<Tina Sentocnik> V našem centru koncesije za izvajanje celotnega programa zdravljenja debelosti na napotnico nimamo. Dodatni stroški za paciente z napotnico so okrog 150 eur mesečno, lahko tudi več ob večjem obsegu programa.

<kresnica> Spoštovani, zanima me če v svoji ambulanti sprejemate tudi mladostnike, ki imajo težave s prekomerno telesno težo (moja hči je stara 15 let)?

<Tina Sentocnik> Zaenkrat ne, imamo pa namen v bodočnosti ponuditi tudi programm za zdravljenje mladostnikov z debelostjo.

<moderator> Hvala vsem za številna vprašanja. Žal je časa premalo, da bi odgovorili na vsa. Dr. Sentočnik Vam bo z veseljem pomagala in odgovorila v osebni ambulanti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti