sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

doc. dr. Andrej Pernat, dr. med., spec. kardiolog - artimolog - 19. september '09 at 16:30

Srčna aritmija je bolezen, ki ne pogosto ne povzroča simptomov, ali pa jih bolniki ne jemljejo resno. Nezdravljena srčna aritmija lahko pa lahko povzroči tudi možgansko kap! Kako resno je potrebno vzeti občasno razbijanje srca, zaripla lica in omotico nam bo povedal doc. dr. Andrej Pernat, dr. med., spec. kardiolog – aritmolog s KO oddelka za kardiologijo KC Ljubljana.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16:30 naprej bo naš gost doc. dr. Andrej Pernat dr. med., spec. kardiolog - artimolog

<sabina> Stara sem 50 let. Pogosto me tišči v prsih, hkrati pa imam tudi občutek, kot da me v srce nekdo zbada z nožem. Imam tudi povišan pritisk in holesterol. Drugih zdravstvenih težav nimam. Je lahko to zbadanje znak za srčno aritmijo?

<andrej pernat> Pozdravljeni,

<andrej pernat>

<andrej pernat> Zbadanje pri srcu ni nujno znak aritije. Predvsem se ne pojavlja pogosto v sklopu napadov hitrega bitja srca. časih pša sye pojavljajo občutki, podobni vašim pri tako imanovanih izjemnih utripih. Ti največkrat niso ogrožuoči. Za dokončno potrditev, oz. izključitev je smiselno opraviti preiskavo Holter.

<marjeta.dezman1@gmail.com> Pozdravljeni, prosila bi vas za mnenje.Doma imam blazino z magnetnim poljem.Dela na principu električnega valovanja ima poživlajjoč učinek na celico, katere delovanje je oslabljeno. Celice poživlja , boljša izkoriščenost kisika v celicah..Zanima me če to lahko uporabljam, imam občasno aritmijo, nič hujšega, stara sem 48 let.

<andrej pernat> Pozdravljeni,

<andrej pernat> Tovrstno blazino lahko mirno uporabljae, sj praktično ni nmožnosti, da bi pri vas sprožila aritnijo. Tovrstne blazine so nekoliko kontraindicirane le pri ljudeh, ki imajo srčni spodbujevalnik

<jožica> Zanima me, ali je zdravljenje srčne aritmije možno tudi na kak drugačen način ali zgolj s tabletami, ki pa imajo tudi druge stranske učinke?

<andrej pernat> Pozdravljeni. Zdravljene aritmij je možno tudi s posegom, ki ga imenujemo katetrska radiofrekvenčna ablacija. Vendar za tovrsten poseg moramo imeti posnetek EKG, ki prikazuje napad aritmije, saj le tako ahko ugotovimo za kakšen tip aritmije gre.

<renata> pozdravljeni. moje ime je renata, stara sem 25let, in sem kakšna dva meseca nazaj zaznala aritmijo srca. bila sem na pregledu, dveh ekg-jih pa so rekli, da je stanje čisto ok. tudi s pritiskom imam med tem času nekaj režav saj imam kar nizkega.(npr. 94/69, 84).ker naj nebi bilo nič hujšega so dejali, da me bodo preventivno pregledali še na ultrazvoku. mene osebno takšno bitje srca zelo moti in mi tudi zmanjša mojo funkcionalnost, saj se v mojem grlu naredi kar nekakšen cmok, ki me duši. ne vem ali naj bom malo bolj vztrajna pri tem pojavi,saj mi srce bije zelo hitro in mi preskakuje ob skorajda kakršnih kolo priložnostih, pod stresom pa še bolj. je to znak za kakšen alarm? s ščitnico naj bi bilo vse ok.hvala za odgovor. lepo pozdravljeni

<andrej pernat> pozdravljeni, Težave, ki jh navajate bi lahko bile posledica tako imenovanih izjemnih utripov. Ni pa nujno, da gre za kakršno koli povezavo z aritmijo. V teh primerih poskušamo dokončo opredeliti morebitno povezavo med aritmijo in težavami s preiskavo, ki jo imenujemo Holter. Na to preiskavo vas lahko napoti osebni zdravnik, nato pa z ividompo potrebi opravite še pregled pri kardiologu.

<ina> Pozdravljeni.stara sem 28 let velika sem 168 teška pa 70kg in imam nizek pritisk tudi ob naporu se ne dvigne dosti merim si ga z na roki pritisk je 95-65 utrip pa je okoli 80.Velikokrat se mi zvrti v glavi ko vstanem sedaj pa me je začelo boleti še v prsih.Splošno moje počutje ni dobro,čeprav sem veliko aktivna.V družini so tudi srčni bolniki.Zanima me kaj lahko naredim sama do pregleda pri kardiologu,kjer seveda morem čakati.Ali me je lahko česarkoli strah?V prsih me boli skoraj vsak dan tako da zvečer ne upam zaspati.hvala za odgovor

<andrej pernat> Pozdravljeni. Glede na vaš opis je verjetnost, da bi šlo za resno obolenje srca, majhno. Težave z omoticami pri vstajanju iz sedečega ali ležečega položaja so najpogostejše pri ljudeh z nizkim pritiskom. Žal se proti nizkemu pritisku ne da prav veliko narediti. Daleč najboljši ukrep j telesna aktivnost, kdaj spiti kakšno pravo kavo. Če vas skrbijo bolečine v prsih in vas je strah, da vam grozi srčni infarkt, je smiselno opraviti cikloergometrijo.

<moderator> Pogovor z doc. dr. Andrejem Pernatom dr. med., spec. kardiologom - aritmologom se počasi izteka, postavili bomo še dve vprašanji.

<srček> Pozdravljeni! Imam občasne aritmije, zaenkrat jih ne zdravim, zanima pa me, ali so nezdravljene aritmije (če so samo občasne) nevarne za srce in ali obstaja nevarnost, da postanejo vse pogostejše (ker se morda srce z njimi na nek način "izčrpa"?) ali pa občasnih aritmj ni potrebno zdraviti? In a obstajaj kakšno preventivno "domače zdravilo"? Recimo glog? (čaj ali tablete od gloga?) Hvala in lep pozdrav!

<andrej pernat> Pozdravljeni, Če gre zgolj za občasne, kratkotrajne napade aritmije (predvidevam, da je bila slednja pri vas že potrjena in opredeljena), potem posledic za srce ni. Le v primeru, ko bi bil srčni utrip več tednov in mesecev ospešen, pride lahko do srčnega popuščanja. Pri vas te možnosti ni. Glog ni preventivno zdravilo za aritmje. Uporabljajo ga predvsem pri oslabljenem srcu.

<erika> Pozdravljeni. Stara sem 29 let, nekadilka, sem športno aktivna. pred 6 meseci sem prvič rodila. Ugotovljen imam prolaps mitralne zaklopke, večkrat letno imam napade PSVT (max 208 utripov/min), večkrat so mi jih morali ustaviti z Adrecarjem. Jemljem Concor 2,5mg 1x dnevno.Izvid zadnjega holterja: 858 VES, od tega 98 parov, ostalo izolirane VES. Ali je po vašem mnenju primerna zame ablacija? Hvala

<andrej pernat> Ablacija bi bila pimerna za prekinitev napadov PSVT. To aritmijo lahko v dokaj velikem odstotku z ablacijo odpravimo. Torej, če je napadov relativno veliko in vas motijo, je poseg vskakor smiselen.

<Aleš> Sem star 35 let in sem prebolel pred leti hudo obliko miokarditisa - EF 18%. Sedaj so vsi srčni parametri normalni EF 65%. Sem brez zdravil, se mi pa velikokrat pojavljajo ekstrasistole, tudi vsaka tretja. Je pa to samo v mirovanju, sem zelo športno aktiven in takrat ni težav. Ali je to za zdravljenje ali ne polagam pozornosti na to

<andrej pernat> Pozdravljeni, Načeloma ekstrasistole pri normalni funkciji srca nimajo negativnega prognostičnega pomena. Če niso simptomatske, svetujemo le sledenje funkcije srca (pri zelo velikem številu, npr. >10.000/dan). Dobro jetudi, da se nihovo število s telesno aktivnostjo zmanjša - ponovno pozitien prognostični znak. Torej, če vam ES težav ne delajo, svetujem le sledenje srčne funkcije. Zdravljenje le v primeru, da bi imeli veliko težav v smislu občutka preskakovanja srca, itd.

<lili> Pozdravljeni, Stara sem 42 let, lani sem imela GVT kot posledica pretrgane golenske mišice, v tem času, čeprav tudi prej pa se mi je zelo zvišal krvni tlak, brez nikakršnega napora tudi 190/110, frekveca 110, potem so se težave s slabostjo kar nadaljevale, na koncu sem opravila vse preiskave srca in dobila coryol, pritisk se je nekako normaliziral in sedaj imam pretežno takega kot pred leti ko je bil pristisk nekje 110/60, pulz pa večkrat nižji od 60. Težave v smislju pritiskanja v prsnem košu , slabosti ob hitrem nenadnem utripu, pa so vseeno pogose, prav včeraj sem se vrnila od pulmologa, ker sem tudi alergik in smo ponedeljkov napad usmerili na astmo. kako bi lahko prišla do pregleda pri vas, vsekakor tudi samopolačniško.hvala pozdrav lili

<andrej pernat> Pozdravljeni, Težave, ki jih opisujete, so dejansko lahko v povezavi z astmo, vendar bi bilo smiselno izključiti, da ne gre za kakšno aritmijo, še posebej, če vas to skrbi. To najlaže storimo s preiskavo Holter, na katero vas lahko napoti zdravni. Nato z izvidom kontrola v ambulanti. Za datum pregleda v moji ambulanti na Polikliniki se lahko naročite na 01 522 2436. Če se vam bo zdel datum pregleda preveč oddaljen, sta možnosti dve. Ali samoplačniška ambulanta na Polilkiniki, občasno pa delam tudi v MC barsos.

<moderator> Klepet se je iztekel. Hvala za vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti