sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, spec. ginekologije - 26. september '09 at 16:30

V Sloveniji za rakom materničnega vratu zboli okoli 200 žensk na leto, od teh umre kar četrtina. Strokovnjaki so dokazali neizpodbitno povezavo med virusom materničnega vratu in virusom HPV, z novim šolskim letom se v Sloveniji začenja brezplačno cepljenje proti HPV-ju. 

Cepljene bodo vse šestošolke, katerih starši bodo to želeli, za vse ostale je cepljenje plačljivo. Kljub intenzivnemu osveščanju o virusu HPV, pa ostaja neodgovorjenih mnogo vprašanj. 

Nanje bo v spletni klepetalnici odgovarjala prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, spec. ginekologije z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.30 naprej bo naša gostja prof.dr.Marjetka Uršič Vrščaj, spec.ginekologije.

<Nati> Imam hčerko staro 11 let.Je asmatik in alergik pa me zanima, ali je to varno zanjo. Imam pa tudi 16 letno hčerko ki pa tudi še ni spolno aktivna kaj pa za njo, je možno da se cepi?

<Marjetka Ursic Vrscaj> Spoštovana gospa, glede cepljenja vaše enajstletne hčerke priporočam, da se posvetujete z njenim osebnim zdravnikom, ki ima tudi podrobnejše podatke o boleznih, ki jih ima vaša hčerka. Glede starejše hčerke, pa cepljenje vsekakor priporočam, žal pa je to mogoče le samoplačniško.

<katarina> Spoštovani, stara sem 33 let in pred mesecem dni so mi ugotovili, da sem pozitivna na virus HPV. Opravili so preiskavo LETTZ, vendar niso ugotovili ničesar. Ali to pomeni, da nimam predrakavih sprememb, ali pa lahko do teh še pride? Najlepša hvala in lep pozdrav.

<Marjetka Ursic Vrscaj> Spoštovana gospa, če so pri vas opravili preiskavo LLETZ in pri tem niso našli predrakavih sprememb, sem mnenja, da teh sprememb ni. Glede na to, da so pri vas ugotovili virus HPV, pa vam priporočam ginekol.preglede vsaj enkrat letno ali eventualno pogosteje, v kolikor vam bo to priporočal vaš ginekolog.

<katarina> Še eno vprašanje glede moških.imam dva mala sinova. Ali bodo cepili tudi moške proti tem virusu, saj so tudi ti lahko okuženi.

<Marjetka Ursic Vrscaj> Cepljenje dečkov v program rednih cepljenj (brezplačnih) še ni vključeno v nobeno od evropskih držav. Domnevam, da so bo to zgodilo nekoč v prihodnosti, težko pa povem kdaj. Vsekakor vam priporočam cepljenje obeh sinov v starosti 11-12 olet, ki pa je zaenkrat še samoplačniško.

<biba> Pozdravljeni! Stara sem 30 let in pred kratkim so mi opravili lletz in klasicno konizacijo. Izvidi pri biopsiji so pokazali CIN 3. Zanima me, ali je zame cepljenje se smiselno in koliko casa po morebitnem cepjenju se ne bi smela zanostiti. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

<moderator> Klepet se počasi izteka. Gostji bomo zastavili le še nekaj vprašanj.

<Marjetka Ursic Vrscaj> Spoštovana gospa Biba, glede na ugotovitve raziskav, da tudi spremembe kot so CIN 3 povzroča le en genotip HPV, bi bilo cepljenje smiselno tudi za vas. Cepljenje ne bi bilo učinkovito le, če ste že okuženi z vsemi štirimi genotipi HPV proti katerim ščiti cepivo, kar pa je zelo redko le pri 0,4% žensk. Po cepljenju, ki je zaključeno, lahko zanosite, ni nobenega termina oz vmesnega intervala, ki bi bil potreben. Vsekakor bi osebno počakala do naslednje menstruacije, ki bo sledila po samem tretjem odmerku cepiva.

<pika> Pozdravljeni, stara sem 28 let in imam genitalne bradavice, torej sem okužena z virusom HPV. Naredili so mi preiskavo na tiste tipe ki povzročajo raka na materničnem vratu, izvid je bil negativen. Zanima me sledeče. Imam partnerja že 5 let, ki pa do sedaj še ni dobil bradavic. Zanima me, kako naj zanosim ne da bi virus in poslednično bradavice prenesla na partnerja. in še ali se bradavice oziroma virus lahko prenese na otroka med porodom. Bradavice so mi že 2x neuspešno odstranili. Ali je kaj narobe, če na te odstranitve ne hodim več in jih pač sprejmem za svoje?hvala in lep pozdrav.

<Marjetka Ursic Vrscaj> Spoštovani, glede na to da partner v tm času še ni dobil gen.bradavic, tako da je malo verjetno, da bi se bradavice po tolikem času pojavile pri vašem partnerju. Virus se med porodom lahko prenese tudi na otroka, vendar pa s svojim imunskim sistemom v večini primerov okužbo premaga. Zato v takih primerih ne opravljamo carskih rezov zgolj zaradi okužbe. Glede na to, da so za vas odstranjevanja bradavic neprijetna, ne vidim nujnosti, da se na ta odstranjevanja ponovno vračate. Genit. bradavice so lahko sicer neprijetna bolezen, vendar niso povezane z nastankom predrakavih sprememb ali raka.

<rursej> janja:Ali to cepivo kakor koli vpliva na zarodek čez recimo 15 let, ko se bodo deklice odločile za otroka?

<Marjetka Ursic Vrscaj> Glede na vse dosedanje raziskave, ki so bile opravljene, ni nikakršnih podatkov da bi samo cepivo vplivalo na zarodek. Pri ženskah, ki so bile vklučene v raziskave in so med cepljenjem zanosile, ni bilo nobenih razlik med skupino, ki je bila cepljena s cepivom in skupino, ki je bila cepljena s placebom.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti