sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrokirurgije - 3. oktober '09 at 16:30

V Sloveniji je skoraj 30.000 bolnikov z demenco. V naslednjem desetletju se bo to število podvojilo. Pa bi morali biti zaskrbljeni? Kdo so tisti, ki ponavadi obolevajo za demenco? Se ji z zdravim načinom lahko izognemo?

Na ta in mnoga druga vprašanja bo odgovarjala Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrokirurgije, v.d. vodje Centra za kognitivne motnje v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16:30 naprej bo naša gostja asist. Milica Gregorič Kramberger dr. med. spec. nevrokirurgije.

<sandra> Moja mama je dementna in je v domu. Obiščem jo, kolikor se da pogosto. Ampak nekako z njo ne uspostavim pravega stika. Pogosto misli, da sem nekdo drug: brat ali soseda. Sploh ne ve kje je. Jaz pa ne vem, kaj naj naredim – a naj se z njo pogovarjam, kot da nič ni narobe, ali… Sem pred tem, da obupam.

<milica gregoric kramberger> Spoštovana ga. Sandra, iz vaših besed se da razbrati, da gre pri vaši mami verjetno že za precej napredovalo demenco. tudi v takem primeru je še smiselno in dobrodejno da se trudite vzdrževati stike z njo, morda bo kdaj prepoznala le vaš glas ali pa ji bo znan kakšen dogodek, ki ji ga boste opisali. Želim vam da ne obupate in vedite, da ima dementni bolnik največ lahko le od svojih najbližjih, z njimi se počuti varno, sprejeto. čeprav lahko stanje precej niha... lepo vas pozdravljam.

<jožica> Babica ima Alzheimerjevo bolezen. Dobila je tablete SEROQUEL, DISTRANEURIN, in obliže EXELON… Zanima me, za kakšna zdravila gre in ali imajo kakšne stranske učinke?

<milica gregoric kramberger> Vsa našteta zdravila so primerna za zdravljenje znakov Alzheimerjeve bolezni. Obliži Exelon delujejo tako da povišuejeo količino živčnega prenašalca acetilholina, ki je ključen pri vzdrževanju dobrega spomina in ostalih umskih sposobnosti. Distranevrin in Seroquel ponavadi predpisujemo bolnikom, ki so nemirni, zmedeni, morda prestrašeni, imajo zmotna prepričanja, privide. Vse to je možno pri bolniku z Alzh. boleznijo. Tako kot vsa zdravila imajo tudi ta nekatere stranske učinke, na katere bolnike/svojce običajno opozorimo, mnogi od njih (slabost, zaspanost, siljenje na bruhanje ) po prvem tednu izzvenijo.

<simona> Pred kratkim se je v naši družini nastopila smrt, ki je bil velik čustven pretres za dedka. Že prej se je sicer nekaj podobnega dogajalo, ampak so znaki kasneje izginili. Dedek trdi, da ponoči nekdo hodi po hiši in prestavlja stvari… Mislimo, da je zapadel v neko demenco, ki jo je sprožil čustven pretres. Ampak : a so to znaki demence ali gre za stres ob dogodku?

<milica gregoric kramberger> Iz napisanega je težko povsem z gotovostjo odgovoriti. Znano pa je da lahko kakšen hujši stres, druga bolezen ali spremeba v načinu življenja odkrijejo prej skrite znake demence. Opisujete nekaj kar imenujemo nočni nemir, katerega očitno povzroča moteno razmišljanje, mišljenje. Menim, da je precej verjetno da gre pri Vašem dedku vsaj za blago obliko demence. svetujem, da gre na pregled k nevrologu.

<amezgec> AM: mene pa zanima, v kolikšnih presledkih se lahko izvedejo testi ali jih lahko več na enkrat. Če slikanje možganov dejansko pokaže, da gre za demenco. Hvala, lep pozdrav.

<milica gregoric kramberger> Formalno psihološko testiranje se lahko izvaja v najmanj 6 mesečnih razmikih.Tudi za kratke presejalne teste velja, da jih je smiselno ponavljati na 4.do 6 mesecev. Oziroma jih kombinirati. rezultati testa in ostale značilnosti o bolezni nam pomagajo pri odločitvi o zdravljenju.

<moderator> Čas za klepet se počasi izteka, naši gostji bomo zastavili le še par vprašanj.

<milica gregoric kramberger> Različna slikanja možganov nam lahko pomagajo k pravilni diagnozi oziroma k odločitvi za katero obliko demence /če sploh , gre.

<slovar8> slovar8: moja mama je dementa in dobiva EXELON obliže, po 3 mesečni dozi se ji pojavljajo na koži rdečice, ki po nekaj dneh zbledijo, zato nas zanima kaj je narobe. Poleg teh obližev ima še zdravila za visok pritisk in ščitnico. Lep pozdrav!

<milica gregoric kramberger> Blažja kožna reakcija na mestu kjer je bil nameščen obliz je relativno pogosta. Iz tega razloga svetujemo da vsakič izberemo drugo mesto (ki ni blizu prejšnjemu). Menim, da če rdečica kože sama kmalu izzveni ni potrebno spreminjati oblike zdravljenja.

<miha> Zdi se nam, da ima oče vse znake demence… Tudi tiste, ki ste opisali v oddaji. Ampak noče k zdravniku. Probali smo s trikom, pa ni šlo… Ko pridemo pred bolnico noče iz avta. Za noben denar. Kako naj ga končno spravimo k zdravniku?

<milica gregoric kramberger> Morda bo uspešno to , da mu ne opisujete natančno namena in vašega suma zakaj ga želite pripeljati k zdravniku. Velikokrat je uspešno če bolniku rečemo le da gre na krajši pogovor, kjer bo lahko sam odločal kaj bo povedal in kaj ne... lep pozdrav

<jasna> Pozdravljeni, moj oče zelo pozablja stvari, prejšnji teden pa ni našel doma, zanima me kako naj pravilno ukrepamo?

<milica gregoric kramberger> za začetek morda poskusite ugotoviti katerih drugih stvari tudi ne zmore oziroma jih naredi slabše kot prej. Če je zelo pozabljiv in se izgublja bo zagotovo potreboval veliko vaše (morda tudi pomoči koga drugega) pomoči in nadzora in prilagoditev v vsakdanu. lep pozdrav

<moderator> Klepet se je iztekel, vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala za vaša vprašanja.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti