sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prof.dr. Vane Antolič , dr.med. - 10. oktober '09 at 16:30

Vsak Zemljan vsaj enkrat v življenju izkusi bolečino v hrbtenici. Bolečina je včasih lahko tako huda, da posameznika popolnoma ohromi in mu onemogoči vsakdanje aktivnosti. Vzroki za bolečino so različni: lahko so starostno pogojeni, prirojeni …Zakaj se pojavijo bolečine v hrbtenici in kako jih lahko odpravimo? Svetoval bo prof.dr. Vane Antolič , dr.med., višji svetnik, predstojnik Ortopedske klinike Kliničnega centra v Ljubljani. 

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost prof. dr. Vane Antolič, dr. med.

<Gofistka> Začela sem igrati golf pa me zanima, ali so tudi v tem športu možne poškodbe hrbtenice oz. ramen?

<Vane Antolic> možen je nastanek občasnih bolečin, praviloma poškodb niti ni veliko.

<ANDREJA> ZANIMA ME, ČE SO TIBETANSKE VAJE PRIMERNE ZA HRBTENICO. HVALA ZA VAŠ ODGOVOR. ANDREJA P.

<Vane Antolic> ne poznam prav teh vaj in zato ne morem odgovoriti.

<jagoda> pozdravljeni! zanima me ali moji pogosti glavoboli (že iz otroštva, zdaj sem stara 28 let) lahko izvirajo tudi iz hrbtenice ali nagnjene medenice? imam skoliozo in lordozo že od rojstva. hvala za odgovor in lep pozdrav!

<Vane Antolic> mislim, da je malo verjetno, da so glavoboli povezani s skoliozo in nagnjenostjo hrbtenice

<igor> imam nenehne bolečine v desnem delu vrata, vendar rentgen ni pokazal večjih poškodb, ki bi bile vzrok za bolečino, zanima me ali je lahko za bolečino vzrok ukleščen živec ali kaj pogobnega?

<Vane Antolic> to je možno. potreben je pregled pri ortopedu in nadaljna diagnostika.

<domen> pozdravljeni imam namrec isias in bolecine v zgornjem delu vretenc zanima me ali so kaksne vaje za ojacitev teh misic,hvala Domen

<Vane Antolic> obstajajo številne vaje. oglasite se pri fizioterapevtu.

<dg> spoštovani! Težave s hrbtenico imam 21 let. Stara sem 36 let. Dg. na kontr. pregledu so: Stenosis canalis spinalis L4 do S1, Laesio radicis L5 et S1 dex., henia disci L4-L5 dex. sequestrata, St. p. laminectiomiam L4 do S1, St. p. evacuationem herniae disci L4-L5 dex., adhesiones epiduralec magne od L4 do L5 dex in Spondylolisthesis spondylolithica L5. Težave perzistirajo. Kakšna th. je še smiselna?

<Vane Antolic> priporočam pregled pri ortopedu- hrbteničnem kirurgu in posvet o operativni terapiji

<mato> ali zdrs medvretenčne ploščice lahko podravimo z vajami?

<Vane Antolic> ne. naravni potek lahko vpliva ugodno

<uporabnica> Občasno me boli predvsem v predelu trtice, ta bolečina se seli na območje ritnic. Ukvarjam se tudi s pilatesom in takrat je bolje. Občutek imam, da je najslabše zjutraj, tako, da sem povezovala s posteljo, ampak bolečina se pojavlja samo občasno - ali bi bila povezava s stresnim obdobjem v službi. Stara sem 40 let Službo imam sedečo. Hvala za odgovor.

<Vane Antolic> stres v vsakem primeru deluje slabo, tudi na bolečine v hrbtenici. Lahko je povezano tudi s sedenjem. PRIporočam tudi rtg slikanje

<tanja> zanima me kaj pomeni zoženi.v prostor na L/s prehodu,trikotasti fragmentna spodnjem zgor.robu korpusa L4 hvala Tanja

<Vane Antolic> to je degenerativna sprememba, ki lahko da nič ne pomeni

<Sabina> stara sem 25 let in že od najstništva se srečujem s skoliozo.Zanima me ali se s telovadbo lahko hrbtenico spravi na pravo mesto in ali mi zaradi zvite hrbtenice šumi v glavi?!

<Vane Antolic> prave skolioze ne morete odpraviti z vajami. Šumenje ni povezano s skolozo

<štefka> imam išjas kako se ga da rešiti

<Vane Antolic> potrebno je ovrednotiti klinično sliko (pregled, diagnostika) in nato razmisliti o oprativni terapiji. Včasih zadeva mine sama po sebi

<igor> v primeru da je živec ukleščen, kako se to odpravi?

<Vane Antolic> Z operacijo, včasih se ploščica sama skrči in težave prenehajo

<Damijan> Po poškodbi kolena so mi terapevti svetovali, naj zjutraj in zvečer oz. večkrat dnevno izvajam počepe za krepitev mišičevja. Ali s počepi krepim tudi hrbtne mišice ali si škodujem? Hvala in pozdrav iz Bizeljskega!

<Vane Antolic> počepi niso najboljši način krepitve hrbtnih mišic. Oglasite se pri fizioterapevtu

<moderator> Klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili še tri vprašanja.

<marko> imam sledeči izvid; Izravnana lumb lordoza, Šmorlova hernija pod zg.terminalno ploščo korpusa segmenta L3. Medvretenčni prostori med segmenti Th12-L1, L1-L2,L2-L3 so v dorzalnem delu nekoliko nižji.Seveda sem nekoliko težji ampak telovadim vsak dan.Bolečnine so pristone predsvem v desnem delu hrbetnice. Ali je potrebna operacija??? hvala za odgovor

<Vane Antolic> mislim da ne, vsaj iz izvidov sodeč.

<SANDRA> POZDRAVLJENI! dIAGNOZA HD L5-S1 sin. Lumboischialgia dex. - Zanima me ali lahko rekreativno igram badbinton.

<Vane Antolic> čudno je, da imate hernijo na levi, išias pa na dsni. nekaj se ne skladA. PROSIM PREVERITE DIAGNOZE

<jure> lp, mnenje gre za stanje po akutni lumbalgiji, ki je trenutno v regresiji. Diagnoza: Lubmbalgia (M 54.5). Ali je to hernija ali priporočate tudi fizioterapijo ? jure

<Vane Antolic> hude olečine izključno v križu ponavadi hitro minejo, v kakšnem tedno. Če bo vse oK se ne sekirajte

<Pika> - Ali lahko vodna postelja tudi poškoduje hrbtenico? Prej sem imela navadno ležišče, pa s hrbtenico nikoli nisem imela problemov. Od kar jo imam, pa me stalno nekaj zbada, muči, skratka, težko hodim. Kaj menite? Naj delam kakšne vaje?

<Vane Antolic> Nenavadno, lahko res, da vodna postelja ni za vas. Ali se je še kaj drugega zgodilo, npr. večja ali manjša aktivnost, je možno da te težave niso povezane s posteljo ampak so posledica česa drugega?

<tanja> kaj pomeni lumbalgija?

<Vane Antolic> bolečina v ledvenem delu hrbtenice

<tosko> za sabo imam tri op.hrbtenice.dg.lumbalna stenoza L5 -S1,hernia disca L5-S1,osteohondroza L5-S1,osteolisteza,adhezije...Stanje oz.bolečine so bile nekaj časa po op. manjše,sedaj pa se zopet pojavljajo že ob minimalnih obremenitvah in mi onemogočajo normalno kvaliteto življenja ( stara sem 45 let).Zanima me prognoza,kaj še lahko storim,da bi prišlo do izboljšanja? Hvala za odgovor.

<Vane Antolic> posvet o novi operaciji, če je še kakšen kirurško odstranljiv vzrok, sicer pa krepitvena vadba, izogibajte se težkemu delu in delu v prisilnem položaju

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti