sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Oftalmolog prof. dr. Marko Hawlina, dr. med. - 17. oktober '09 at 16:30

Oftalmologija, veda o očesu in očesnih boleznih, je v zadnjih desetletjih skokovito napredovala. Zamenjava roženice pri poškodbah oči je skoraj rutinska operacija, z zamenjavo zamegljene leče se rešuje pojav sive mrene, z različnimi laserskimi postopki nam očesni zdravniki v nekaj sekundah izboljšajo vid … O novostih in drugih vprašanjih, na katera ne najdete odgovora, bo govoril oftalmolog prof. dr. Marko Hawlina, dr. med., z Očesne klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost oftalmolog prof.dr. Marko Hawlina, dr. med.

<nevem> kaj pomeni občutek vode v očeh

<Marko Hawlina> Spoštovani, Morda je to vprašanje preveč nejasno zastavljeno, da bi vam lahko odgovoril. Gre lahko za povečano solzenje ali za motnjave v optičnih medijih.

<simona> Zanima me kako pomembno je dajanje AD3 kapljic pri dojenčku? Hvala za odg.

<Marko Hawlina> AD3 kaplice so pomembne predvsem za splošen razvoj otroka, ne toliko za razvoj vida.

<Anonymous> Lep pozdrav, moje ime je Vana, stara sem 28 let, sem kratkovidna.Zanima me za kakšno težavo gre pri mojem očesu, namreč na roženici, na desnem očesu mi vsako jutro ko vstanem nastanejo izboklinice-ne znam dobro razložit-sluzasteki me bolijo, po dveh urah pa mi izginejo.Kaj bi to bilo?

<Marko Hawlina> Verjetno gre za blago vnetje veznice, morda alergično. Potrebno bo obisati okulista

<Maja> Ali uporaba leč poslabša vid?

<Marko Hawlina> ne, če jih uporabljamo pravilno

<mija> Zanima me, zakaj se mi v adnjem času pojavi tik pod očesom občutek, včasih se tudi vidi, da mi "trza", veretno živec. Zaradi česa pride do tega?

<Marko Hawlina> gre za neravnovesje elektrolitov v telesu, priporočam magnezijeve šumeče tablete

<vida> V notranjem kotičku levega očesa me peče in skeli (delno tud veka). Kaj bi bil lahko vzrok temu, je možno pomanjkanje solz? Nastane pomanjkanje solz lahko samo na enem očesu?

<Marko Hawlina> Suho oko je lahko razlog temu. Pomanjkanje solz na samo enem očesu pa je redko. Potreben bo pregled.

<Matej Gaspari> Pozdravljeni! Imel se poškodbo očesa. Pri 2 letih mi je odstopila mrežnicav desnem očesu, ki so jo pritrdili z silikonom. Zaradi večih operacij imam tudi razjedo na roženici. Od takrat na oko ne vidim. Možno je, da se vid ni razvijal, a vseeno rahlo zaznavam svetlobo. Zanima me kakšne so možnosti za presaditev roženice? Pri kom, bi lahko prišel na pregled z napotnico? Hvala.

<Marko Hawlina> Pozdravljeni, presaditev roženice pri poškodovani mrežnici žal ne bo imela učinka. Potrebno je ovrednotiti kolikšen del izgube vida je povzročen z zamotnitvijo roženice. Svetujem pregled pri vašem okulistu, ki vas bo usmeril na pravi naslov.

<slabovidni> Pozdravljeni, zanima me ali se vid lahko izbolša z uporabo reflekcijskih očal (očal z luknjicami)?

<Marko Hawlina> Pozdravljeni, ta očala uporabljajo princip "camere obscure", ki je pravzaprav le fizikalni princip, kjer se zmanjša učinek sipanja svetlobe, nim pa nobenega učinka na razvoj vida.

<risica> Včasih mi del vidnega polja na obeh očeh migeta.... tako v loku, a ni posledica ne naporarane stresa. Ali je to lahko nevarno oziroma ali je to začetek kakšne bolezni? Hvala

<Marko Hawlina> Pozdravljeni,

<Marko Hawlina> Migetanje v vidnem polju je lahko posledica migrenskih stanj, lahko pa tudi posledica motenj prekrvavitve. Svetujem vam posvet z okulistom.

<ada> zanima meče se da pozdraviti BRAZGOTINA NA ROMENI PEGI

<Marko Hawlina> Pozdravljeni, brazgotina je navadno končno stanje.Žal je zdravljenje tega navadno brez uspeha, lahko pa vam pomagajo pripomočki za slabovidne.

<Irma> Pred kratkim sem bila pri okolistu in sem dobila diagnozo: H52.1/C kratkovidnost-visoka oc.dex/sin in če je možna kakšna rešitev

<Marko Hawlina> Visoka kratkovidnost se korigira z očali in s kontaktnimi lečami. Če je v okviru kratkovidnosti nastala tudi okvara mrežnice je to potrebno diagnostično opredeliti na očesni kliniki in ustrezno zdraviti.

<anchy{ka}> Pozdravljeni! Imam eno smešno vprašanje na katerega dobim vedno drugačen odgovor. V levem očesu imam v beločnici počeno žilico. Vsi mi govorijo, da bo to zginilo, ampak to imam že 6 let. Včasih me oko peče in solzi. Drugače pa me estetsko moti. Kako bi se lahko znebila te rdeče lise? Hvala.

<Marko Hawlina> Pozdravljeni,

<Marko Hawlina> Počena žilica je najbrž le razširjena žilica, če bi bila počena bi nastala večja krvavitev. Navadno se razširjenih žilic ne odstranjuje, če pa gre resnično za pego, je potrebno pogledati, ali ni morda pigmentirana in bi lahko pomenila razrast neželenega tkiva.

<robi> Ali lahko zaradi pritiska v predelu glabele občasno komaj gledam zato so mi priporočili septoplastiko in mukotomijo.Zanima me ali se lahko s tem odpravijo težave z očmi.

<Marko Hawlina> Pozdravljeni. Povezave z očmi tu ne vidim, razen če bi šlo za vnetje obnosnih votlin.

<moderator> Klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili še tri vprašanja.

<Matej> Lep pozdrav,sem star 35 let na desnem očesu imam ambliopijo na levem pa prosojno mušico v sredini očesa ki se premika z premikanjem očesa.Glede na to da je levo oko edino bom rekel 100 procentno,me zanima kakšno poslabšanje vida lahko pričakujem?Hvala za odg.

<Marko Hawlina> Ena prosojna mušica ni razlog za zaskrbljenost. Če bi jih nastalo veliko in naenkrat, bi priporočal pregled pri okulistu.

<stari> Star 64 let. Sem starostno dalekoviden 10 let. Ali obstaja način, da si zopet povrnem normalen vid?

<Marko Hawlina> Spoštovani, če bi se vam razvila katarakta bi vam lahko vstavli intraokularne leče, ki lomijo svetlobo tudi na blizu. Sicer pa svetujem kar stara dobra očala.

<Maja> Operacija kratkovidnosti - v popvprečju koliko je riskantna ?

<Marko Hawlina> Pozdravljeni, operacija je in ni riskantna, v povprečju ni veliko zapletov, če je natančno izmerjeno vse kar je potrebno izmeriti. Sam poseg ima redko komplikacije, ki bi bile trajne. Vse je odvisno od zdravja očesne površine, višine dioptrije in debeline roženice

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti