sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

asist. mag. Saba Battelino, dr. med, specialistka otorinolaringologije - 21. november '09 at 16:30

Študije strokovnjakov so pokazale, da se le 30 odstotkov ljudi z okvaro sluha tega zaveda in priznava, da ima težave. Ostalih 70 odstotkov vključenih v raziskavo težave ni priznalo. Nošenje slušnega aparata za mnogi še vedno povezujejo s slabotnostjo in pomanjkanjem inteligence. Takšno mišljenje je brez vsake osnove, saj si sluh lahko poškodujemo z neustreznim čiščenjem ušes, na sluh lahko vplivajo pogosta vnetja srednjega ušesa, določena bolezenska stanja in starost. O tem, kako bomo ohranili sluh pozno v starost, odgovarja asist. mag. Saba Battelino, dr. med, specialistka otorinolaringologije s Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo Kliničnega centra v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.30 naprej bo naša gostja asist. mag. Saba Battelino, dr. med, specialistka otorinolaringologije.

<moderator>

<SONJA> Zanima me, kako zelo lahko glasna glasba vpliva na moj sluh, delam namreč v diskoteki?

<saba battelino> Spoštovani, glasna glasba, posebej; če ste ji izpostavljeni več ur dnevno, večino dni v tednu lahko z leti poškoduje vaš sluh. Svetujem vam izmero glasnost glasbe, kjer ste in če presega vrednosti okoli 70 dB, da uporabite protihrupno zaščito.

<dragan> pozdravljeni

<dragan> imam zvonenje v ušesih, imam zdravila betaserc 25mg

<dragan> zzanima me v kolikem času bo zvonenje v ušesu ponehalo

<saba battelino> spoštovani go. Dragan, zdravilo Betaserc v dozi, ki jo jemljete lahko v treh mesecih odpravi vaše zvonenje.pozorni bodite, da ste pred jemanjem zdravila izključili vsa možna obolenja, ki ga povzročajo., če tinitus mine, ni skrbi, sicer pa se posvetujte evojim zdracvnikom, svetujem obisk otorinolaringologa.

<darjac> Spoštovani, sprašujem za moža, ki je imel v otroštvu pogoste angine in zaradi tozadevnih antibiotikov ima zelo okvarjen sluh, ki se mu še slabša. Ne sliši prevsem visokih tonov in tudi sicer slabo sliši. Ali je možno kaj narediti še glede njegovega sluha? hvala in lp, Darja

<saba battelino> Spoštovani, tudi pred nekaj desetletji so se zazdravljenje angin le redko predisovala zdavila, ki okvarjajo sluh. dvomim, da je to vzrok. najverjetneje gre, če je gospod sicedr zdrav, za starostno pešanje sluha. Svetujem obisk otorinolarigologa, izmero sluha, morda oceno stanja ravnotežnega organa in najverjetneje predpis in uporabo slušnih aparatov.

<fanikaavbersek> V ušesih mi stalno šumi, ali moram iti na čiščenje ušes?

<saba battelino> Spoštovani, zelo skopo ste opisali vaše težave. potreben je seveda pregled sluhovoda, bobniča in najverjetneje tudi svanje vašega sluha. možno pa je, da samo zamašena sluhovoda povzročata šumanje. Seveda pojdite k zdravniku, ki bo sluhovoda ne samo očistil, temveč naredil tudi vse ostalo potrebno.

<mili> Pozdravljeni! Sem učiteljica v 2. razredu OŠ. V tem času začnemo z opismenjevanjem. Vsako leto opažam, da nekateri učenci ne slišijo vmesnih glasov v besedi ali pa sičnikov oz. šumnikov. Večinoma pravilno izgovorijo besedo, vendar ko jo morajo glaskovati imajo pri tem velike težave. Nekateri učenci ne slišijo niti posameznih glasov v enem zlogu npr. LA. Moje vprašanje je: Ali gre pri tem samo za vajo oz.več vaje ali so kakšne težave s sluhom? Vprašanje postavljam za tiste, ki ne slišijo glasov tudi po večmesečnem delu z njimi. Hvala za odgovor.

<saba battelino> Spoštovani, vesela sem, da s tako pozornostjo in skrbjo opazujete svoje učence. možno je, da posamezniki slabo slišijo, vendar v tej starosti, če bi izrazito slabo slišali, bi se to opazilo na rednih pregledih, opazili bi starši in imeli bi slabši govor. možno je, da gre tudi za metnje pozornosti.. o tem pa vi več veste. oprosim vas, da opazujete svoje učence in če opazite, da isti učenec večkrat kaj presliši, opozorite starše ali skrbnike, naj ga po posvetu zbranim zdravnikom pripelje do otorinolaringologa. Seveda je v tej starosti zelo pogosto izlivno - sekretorno vnetje srednjega ušesa, pogosto moramo odstraniti žrelnico in vstaviti skozi bobnič timpanalne cevke.

<moderator> Naš klepet se počasi izteka.Gostji bomo zastavili le še nekaj vprašanj.

<vesna> pozdravljeni, pol leta imam tezave z usesom. le ta se mi zamasi, tako da slisim sama sebe. to se mi dogaja vsak dan po veckrat in traja po kaksno uro. bila sem pri zdravniku, kjer mi je uho sprala, je rekla, da je le mala zavesica, vendar so se mi tezave ponovno pojavile ze naslednji dan. Zanima me, kaj bi lahko naredila proti temu. (naj povem se da sem noseca, ce je to kaka povezava, ker pred tem te tezave nisem nikoli imela) Hvala in Lp, Vesna

<saba battelino> Spoštovani, v nosečnosti se običajno koža bolj masti, pogosto s bolj potimo, nastopi tudi splošna sočnost tkiv - kot blag ede, posladično se vam lahko bolj mašijo sluhovodi. Svetujem, da če vam ni potrebno ležati zaradi nosečnosti, če lahko tako uredite, da se ne napotite v čakalnico polno bolanih ljudi, da le obiščete še enkrat vašega zdravnika, ki, če bo "zavesica" še prisotna", jo skuša sprati ali pa - če vas zelo moti, napoti tudi do totrinolaringologa.

<PIKA> Pozdracljeni: imam eno težavo : skoraj dve leti imam pritisk v ušesih, imam kronično vnetje bezgavk na vratu, sjogrenov sindrom. pritisk v ušesih se še poveča z rahlim povišanjem telesne temperature. Kaj bi lahko bil vzrok? Hvala za odgovor. Lp Pika

<saba battelino> Spštovani, težave, ki jih opisujete so moteče, dvomim, da da bi jih lahko preprosto povezali, ali celo odpravili. Če se počutite bolano, opazite povišano telesno temperaturo, suhe oči - svetujem počitek, možno je, da tudi pritisk v ušesih izzveni. poskusite pa lehko 3 dni z uporabo anemizirajočih kaplic za nos, pitjem mlačne tekočine in striktnim dihanjem le na nos.

<Špela> pozdravljeni zanima me več o kroničnem vnetju ušes in kakšne so posledice če ga ne odkrijemo pravočasno, hvala

<saba battelino> Kronično vnetje ušes, tu mislimo srednjih ušes, vedno potrebuje pregled pri otokirurgu - usmerjenemu specialistu otorinolariglogu, saj je navečkrat potrebna operacija ušesa. Če slabše slišite, če imate izcedek iz sluhovoda, če vam piska zrak skozi bobnič, če vam "vrsto let malo cmoka v ušesih", če ne smete spustiti vodo v sluhovoda, če imate vedno v žepu kak košček vate "a vsak slučaj" - potem svetuem, da vam vaš zdravnik pregleda sluhovoda in bobniča in če opazi kako nepravilnost - v as napoti k nam na pregled. Poznamo kronična vnetja srednjega ušesa - heloesteatomska, ki jih ne smemo spregledati in potrebujejo kirurško obravnavo.

<PIKA> Kaj bi lahko bil vzrok občutku gomazenja v ušesih, kot da bi hotelo vsak čas nekaj priteči ven, pa ne inje povezano z pritiskom

<saba battelino> Spoštovani, lče gre la za bočutek gomazenja, če potem ikoli nič ne priteče, gre lahko za vneto kožo sluhovoda, morda je samo suha,.. lahko pa gre tudi za drobno slabše delovanje kožnih živcev sluhovoda (morda težave z vratno hrbtenico, kronična obolenja, sladkorna...)

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti