sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Ginekologinja in porodničarka Andreja Štolfa Gruntar, dr. med - 5. december '09 at 16:30

To, da ženske morajo hoditi na redne ginekološke preglede, čivkajo že vrabci na strehah! Pa brez skrbi, tema ne bo namenjena samo ženskam, saj je veliko boleznih prenosljivih in je potrebno zdraviti oba partnerja, kljub temu, da bolezen odkrijejo pri ženski! Kljub temu veliko žensk, predvsem po porodu, preneha hoditi na ginekološke preglede, še bolj nepotrebni se jim zdijo v pozni starosti. Z rednimi ginekološkimi pregledi lahko pravočasno odkrijemo in zdravimo marsikatero blolezen, na kar opozarja tudi ginekologinja in porodničarka Andreja Štolfa Gruntar, dr. med, iz Kliničnega centra v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<natam> Spoštovani!

<natam> Moj trenutni izvid brisa je C3. Kaj to pomeni?

<natam> Kolikšna je možnost, da se mi bris C3 popravi na A v 6 mesecih, ko imam ponovni pregled brisa?

<Andreja Stolfa Gruntar> Spoštovana, možnost, da bo naslednji izvid brisa A obstaja. V odstotkih vam težko odgovorim, ker ne vem, ali ste imeli že prej kake spremembe na materničnem vratu. Velja, da se izvid brisa C3 popravi v 90% v nekaj mesecih do nekaj letih. Pri približno 10% izvidov pacientk pa se stanje poslabša in bo pri njih prej ali slej potrebno kako zdravljenje.

<Tajda> stara sem 13let pa nimam še nič prsi

<Tajda> prosim če mi lahko odgovorite

<Andreja Stolfa Gruntar> Tajda, morda gre pri tebi za zapoznel pubertetni razvoj. Povprašaj svoje starše, v kateri starosti se je pri njiju začel pubertetni razvoj in morda je tudi kateri od njiju zrasel in se razvil pozno. Nič nisi omenila poraščenosti po telesu in rasti, iz katerih tudi lahko sklepamo, ali gre za zapoznelo puberteto. Če razvoj ni usklajen, pa gre lahko za kako drugo zdravstveno stanje, ki ga pogosto lahko omilimo. Oglasi se pri svojem izbranem pediatru, ki bo najlaže presodil stopnjo tvojega razvoja in ti ustrezno svetoval.

<andrejka.skok1@gmail.com> pozdravljeni,prosim za nasvet po op.posegu laparaskopije in odkrite endometrioze. Kaj lahko storim,da se to ne ponovi?hvala

<Andreja Stolfa Gruntar> Andrejka, verjetno vam je že zdravnik ob odhodu iz bolnišnice dal ustrezna navodila. Kaj lahko vi naredite? Kadar ženska nima menstruacij, je verjetnost, da se ji bo razvila ali ponovila endometrioza, minimalna. Torej je možnost, da ne pride do ponovitve endometrioze, majhna, če se odločite zanositi - v tem primeru - boste brez menstruacije kar leto dni, če boste po porodu še dojili, pa verjetno še dlje. Druga možnost je raba kontracepcijskih tablet s čim manj prekinitvami.

<moderator> Klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili le še nekaj vprašanj.

<nataša> Pozdravljeni. 2leti sem jemala tabletke (diane35), nato sem morala prenehati z jemanjem saj so bili stranski učinku na jetra (tako so mi rekli v bolnici). Zanima me če še bom lahko kdaj jemala katerekoli tabletke? hvala

<Andreja Stolfa Gruntar> Verjetno se bo tudi ob drugih kontracepcijskih tabletah pokazal vpliv na jetrne funkcije, tako da vam bodo zdravniki po vsej verjetnosti hormonske kontracepcijske tablete odsvetovali tudi v prihodnje.

<Maja86> en teden nazaj sem dobila tablete doxy in mi je po 3 dnevih zelo slabo, so to vzrok tablete

<Andreja Stolfa Gruntar> Maja, žal teh tablet ne poznam.

<rosita> pozdravljeni,

<rosita> konec maja letos sem si dala vstaviti Mireno, zaradi hormonskega neravnovesja (močne menstrualne krvavitve). Stara sem 43 let. Od vstavitve dalje imam stalne izcedke iz nožnice, rjave barve. Menstruacija traja 10-13 dni, nekaj dni je krvav izcedek, ne močan, ostale dni močan rjav izcedek. Preostanek (dobra 2 tedna) imam rahel izcedek. Koliko časa traja tako stanje, ker nad temi izcedki že obupavam. Hvala in lp

<Andreja Stolfa Gruntar> Rosita, nikar ne obupajte. Te težave trajajo navadno le prvo leto in se tudi v tem prvem letu počasi umirjajo. Po enem letu vam obljubim, da bodo vaše menstruacije v mesečnih razmakih, dolge približno en do štiri dni in šibke, tako da boste potrebovali le male higienske vložke. Le nikar ne obupajte. Prepričana sem, da sva vam z vašo ginekologinjo dali isti odgovor.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti