sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Dr. Matjaž Koželj - 12. december '09 at 16:30

Mnogi ljudje s ponavljajočimi se bolečinami živijo dolga leta, pri zdravniku se oglasijo šele, ko je situacija kritična. Kdaj se moramo zaradi bolečine v želodcu nujno zglasiti k zdravniku? Ali je ponavljajoča bolečina eden od simptomov raka na želodcu? Kaj lahko naredimo sami, da nas ob večerih ne bo mučila želodčna kislina? Na ta in še mnoga druga vprašanja odgovarja Matjaž Koželj, dr. med., specialist internist s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, s Kliničnega centra v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator > Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 bo z vami gastroenterolog Matjaž Koželj, dr.med.

<tttt> bolečine v požiralniku po klimicinu,ko pojem hrano me pri požiranju zaboli,kaj je to

<matjaz kozelj> glede na to, da je nova težava nastala po novem zdravilu je to verjetno povezano.. Predlagam, da z zdravilom popijete veliko tekočine. posebnih zdravil za to ni.Če bi težave trajale tudi po zaključku zdravljenja pa predlagam , da obiščete zdravnika.

<Elios> Pozdravljeni!Želim vprašati kako naj se mama prehranjuje po totalni odstranitvi želodca, kako razmerje živil naj uporablja? Operirana je bila v drugič marca letos. Njena teža je pri 155 višine le 40 do 43 kg, enako kot pred operacijo. 1 x mesečno dobiva injekcijo vitaminov, pred dnevi je začela dobivat še 1x mesečno injekcijo Fe.Ti injekciji je dobila istočasno in je bila zelo slaba. Lp, Zvonko

<matjaz kozelj> v vprašanju ni jasno zakaj je bila vaša mama operirana.

<matjaz kozelj> Predlagam, da uživa večkrat dnevno uravnoteženo prehrano. V lekarnah pa lahko kupite posebne priprevke z vsebino, ki je bogata z kalorijami oziroma sestavinami, ki jih vaša mama potrebuje. uživa naj dosti tekočine.

<ma3ja> Pozdravljeni!

<ma3ja> Moja mama je bila pri svojih 35 letih operirana za rano na želodcu. Odstranili so ji dve tretjini želodca. Pri tem so ji odkrili tudi raka.Ves čas po operaciji je bila slabokrvna. Z leti (pri 55 letih) je postala dementna ( alzhaimerjeva demenca). Krvne preiskave so pokazale pomanjkanje vitamina B12. Ali ima prvotna bolezen lahko, kakšno povezavo z boleznijo, ki jo ima

<matjaz kozelj> po operaciji se veliko spremeni. Absorbcija različnih sestavin se lahko zmanjša. demenca je lahko nekoliko predčasna ob pomankanju različnih potrebni sestavin. velika večina ljudi po operaciji pa ne razvije demence.

<matjaz kozelj>

<Marica> Pozdravljeni! Prve pekoče bolečine v žlički so se začele pred dvajsetimi leti po jemanju zdravil. Dobivala sem različne zaviralce protonske črpalke, nekatere sem jemala tudi dolgotrajno. Šele po jemanju zdravil sem začela čutiti preveč kisline, ob prepogibanju se mi zadnji čas dviga vsebina želodca. Upoštevam vsa znana priporočila, tudi po zdravi hrani me malo peče ali boli v žlički skoraj ves čas (po različnih zdravilih pa imam hujše bolečine). Najhujšo težavo pa mi povzroča vsakodnevna slabost, ki mi onemogoča, da bi mislila ali bila produktivna. To je - izgleda - malo povezano s PH stanjem v želodcu, ko mi je slabo, se mi neprestano plitko spahuje. Prosim, če mi predvsem glede tega nekaj svetujete. Zanima me še, na koliko časa se pri dolgoletnih t

<Marica> ežavah priporoča (in pripada) gastroskopija ter kako dolgo se sme jemati zdravila proti kislini. Stara sem 38 let. Prosim za nasvet, za katerega se že zahvaljujem.

<matjaz kozelj> slabokrvnost je lahko posledica refluksne bolezni. Vaš zdravnik je verjetno izključil ostakle možne vzroke ( prikrito krvavitev iz drzgih delov prebavne cevi, celiakijo,.. ).ob opravljenjni gastrokopiji in enakih težavah kontrolne gastroskopije ne potrebujete vsaj dve ali tri leta. glede na leta bi morda posvet z torakalnim kirurgom lahko nakazal dodatni smer zdravljenja.

<Nadja> Lepo pozdravljeni! Stara sem 25 let in ima od svojega 11. leta težave z želodcem. Na prvi gastroskopiji so mi ugotovili zgolj povečanje kisline z blagim refluksom, kasneje ezofageitis in na zadnji gastroskopiji srednje veliko hiatus hernio in gastritis. Dolgo časa sem jemala Ultop 20mg, ki je začasno ublažil težave. Zanima me ali je možno, da se bodo težave stopnjevale in bodo izrazitejše v nosečnosti. Hvala za odgovor in lep pozdrav

<matjaz kozelj> težave v zvezi z gastroesofagelna refluksno boleznijo so običajno v nosečnosti nekoliko večje, ni pa to pravilo. tudi mirno življenje, več časa za sebe in primerna prehrana v tem obdobju lahko naredita svoje.

<matjaz kozelj> Hiatalna hernija omogoča lažje vračanje želodčne vsebine v požoralnik in vstrajanje težav. predlagam ,da uživate Zaviralce p.črpalke pogost, vendar če je možno kakašen dan tudi ne.

<dav> Kateri hrani se je potrebno izogibati, da ne bi prišlo do divertikulitisa?. Hvala.

<matjaz kozelj> divertikuliti je zaplet divertikuloze.

<matjaz kozelj> za preprečitev divertiklov je pomembno uživati hrano z dosti balasta in uživati dovolj tekočine.ob taki prehrani običajno ljudje lažje in redno iztrebljajo in možnost za divertikle je manjša. tudi za divertikulitis.

<anja> zanima me vaše mnenje glede mojih težav imam močne bolečine v predelu žličke in celotnega trebuha pri odvajanju blata krvavim-sveža kri, če sem lačna me močno boli trebuh ko pa jem, pojem zelo zelo malo.največkrat pa me močno boli v levem delu trebuha.

<matjaz kozelj> imate več težav. glede krvevitve pri iztrebljanju predlagam da obiščete zdravnika. bolečin, ki jo navajate je verjetno posledica zvišane kisline in ob obroku hrane se le ta veže na hrano in deluje manj škodljivo. če imate to težavo večkrat ali traja dal časa bi to povedali vašemu zdravniku in če niste opravili preiskave bi svetoval pregled zgornjih prebavil.

<moderator > Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti