sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Zdravje: Srčno popuščanje - 16. januar '10 at 16:30

Visok krvni tlak, povišan holesterol, dolgotrajno pospešen srčni ritem, sladkorna bolezen… So to tudi vaše težave?

Vzroki za te srčne bolezni so lahko različni, vse pogosteje pa so posledica razvad in navad modernega časa: kajenja, debelosti, čezmernega pitja alkohola in telesne nedejavnosti. Srčno popuščanje je ena bolj pogostih bolezni in vas lahko priklene na bolniško posteljo! Na vaša vprašanja bo odgovarjal kardiologom, doc. dr. Bojan Vrtovec, dr. med, ki se že vrsto let ukvarja z zdravljenjem srčnega popuščanja.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naš gost kardiolog, doc. dr. Bojan Vrtovec, dr. med.

<ana> Pozdravljeni, stara sem 26 let in slabo leto imam probleme s srcem, in sicer v smislu nepravilnega utripa oziroma mi večkrat na dan utrip kot da enega preskoči. To čutim nekje v grlu kot nek pritisk. Bila sem pri kardiologu in na ultrazvoku in zdravnik je rekel, da ni videti nič in da je to najbrž od stresa. Ker je zdaj že kak mesec od tega, ko sem končala vse izpite in definitvno nisem pod stresom, me zanima, ali je to lahko nevarno oziroma kaj bi to lahko bilo? Hvala za odgovor, Ana

<Bojan Vrtovec> Pozdravljeni. Posamezni neredni utripi praviloma niso nevarni in so lahko povezani z večjimi obremenitvami, pitjem kave, stresom, ipd. Ker ste že opravili UZ srca bi svetoval morda le še kontrolo ščitničnih hormonov.

<moderator>

<duša> Stara sem 38 let in se že 8 let zdravim za visok krvni tlak.Imam lodoz 5mg in diuver 10mg, ker mi zastaja tekočina v telesu.Zanima me, koliko časa lahko uživam tablete za odvajanje vode, saj jih morav vsak dan in ali potrebijem več pregledov za ledvice. hvala

<Bojan Vrtovec> Tablete za odvajanje vode ni nujno jemati vsak dan, najbolje je, da spremljate svojo telesno težo in vzamete tableto le v primeru porasta telesne teže za 1kg oz. v primeru težkega dihanja. Ker tablete lahko okvarijo ledvica je potrebno redno spremljati ledvično delovanje (nivo sečnine in kreatinina v krvi).

<Brigita> Pozdravljeni! Sem 21 letno dekle in že več let se mi dogaja, da se mi kar naenkrat zelo poviša srčni utrip. Ob tem me začne tiščati v grlu, ter me boli glava. Včasih začne spet "normalno" biti po nekaj minutah lahko p tudi po nekaj urah. Po tem se zelo utrujena. Že večkrat sem bila pri osebnem zdravniku zaradi tega. Opravila sem pregled ščitnice, vendar je ta vredu, težave pa so še vedno, zato vas prosim za nasvet. Nenavadno je, ker mi srce ne začne močno biti pri aktivnostih, temveč velikokrat tudi nap. med spanjem. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

<Bojan Vrtovec> Če je možno, bi bilo zelo koristno posneti EKG med napadom- na podlagi tega se namreč lahko bolje opredeli motnja ritma. Svetujem tudi, da opravite ultrazvok srca.

<Meta> sem zenska, 33 let in imam zjutraj pulz od 80-90. zanima me ce je to prevec?

<Bojan Vrtovec> Normalen srčni utrip je od 60-100/minuto. Če ste ob tem brez težav, nadaljna diagnostika in zdravljenje niso potrebni.

<sara> Sem mlada mamica in mojemu otročku so ob rojstvu odkrili šum na srcu. Zanima me, ali je možno, da se z leti to odpravi in kakšne težave še lahko pričakujem? Tatjana

<Bojan Vrtovec> Šumov na srcu je več vrst: pri otrocih in mladostnikih so lahko normalna najdba in z leti izzvenijo, po drugi strani pa so lahko znak obolenja srca. Zato svetujem, da opravite pri otroku ultrazvočni pregled srca.

<mm> Moja mama je stara 69 let, vedno zdrava, vitke postave, zadnje časa pa se ji dogaja, da jo utrudijo tudi že sprehodi. Pravi, da jo "tišči" nekje v predelu sapnika, s krvjo je po pregledu splošnega zdravnika vse v redu. Ali svetujete ultrazvok srca in ostalih notranjih organov? Kako najhitreje do prve diagnostike? Hvala lepa za odgovor že vnaprej.

<Bojan Vrtovec> Tiščanje za prsnico je lahko posledica bolezni srčnih žil. Za boljšo opredelitev svetujem pregled pri kardiologu in morebitno obremenitveno testiranje.

<teja> Pozdravljeni.Oče je star 66 let in jemlje tablete Concor pol tablete na dan. Poleg tega ima še diagnoze aortna stenoza, mitrlna insuficienca ter makrocitoza. Zanima me če mi lahko razložite te diagnoze.

<Bojan Vrtovec> Aortna stenoza pomeni zoženje aortne zaklopke (zaklopka, ki je na meji med srcem in aorto), posledica je lahko večja obremenitev srca. Mitralna insuficienca pomeni puščanje mitralne zaklopke, makrocitoza pa je izraz za povečanje dimenzij rdečih krvnih celic in ni nujno povezana z boleznijo srca.

<majči> Pozdravljeni, stara sem 48 let, moja diagnoza je zadebeljen sprednji listič mitralne zaklopke,ki prolabira,blaga do zmerna insuficienca(M1-2+, ERO 0,15cmm2), na trikuspidalni zaklopki zmerna insuficienca(TI 2+, STDP 29 mm Hg + CVT), blaga pulmonalna insuficienca (Pl 1+, VEDPl 1,1 m/s). KT ponoči upade za 5/8% (6/7 mmHg). Bloxan sem jemala 4 mesece, da se je srce malo spočilo, zdaj pa po potrebi. Zanima me ali ta diagnoza predstavlja kakšno nevarnost in kako je s športnimi aktivnostmi?

<Bojan Vrtovec> Trenutna diagnoza ne predstavlja posebne nevarnosti, potrebno pa je redno ultrazvočno spremljanje stopnje mitralne in trikuspidalne insuficience. Aerobne športne aktivnosti ob tej diagnozi niso problematične.

<zajecprvi> Spoštovani!Pišem vam zaradi bolezni mojega očeta.Pred dvemi leti so mu na koronarografiji ugotovili večžilno koronarno bolezen,uz srca je pokazal začetno oslabljeno sistolno funkcijo levega prekata.Šlo je za visoko tveganost operativnega zdravljenja Ca sigmae.Ima pace marker,druge možnosti za zdravljenje srca so odklonili zaradi njegove starosti.Te dni bo dopolnil 78 let.Zadnje noči ga pokonci vržejo intenzivni krči v predelu srca.Bila sva na IPP-ju,kjer niso ugotovili ničesar posebnega,razen že znanih diagnoz.Včeraj pa so me klicali iz kardiološkega odd.in mi povedali, da bi bilo smiselno ob vseh njegovih težavah narediti ponovno koronarografijo in potem verjetno by-pass.Zanima me vaše mnenje,višina tveganja in smiselnost nadaljnih posegov.Hvala za odgovor. Renata

<Bojan Vrtovec> Glede na pogoste težave menim, da bi bilo vseeno pametno ponoviti koronarografijo in poskusiti z morebitno balonsko širitvijo koronarnih žil, če je tveganje za by-pass res visoko.

<piki> Lep pozdrav, stara sem 73 let. Leta 1972 sem imela vnetje srčnega živčevja, od tedaj naprej me muči pekoča bolečina v prsih, takoj za tem moram na vodo. Že 3 leta hodim na antikoagulacijsko zdravljenje, jemljem tablete Meravan, +Fragmin 5000, poleg tega še jemljem tablete Coryol, Enap in za odvajanje vode Edemit. Zanima me zakaj pride do te pekoče bolečine, kaj jo povzroča in kaj lahko storim, da jih vsaj malo omilim? Najlepše se zahvaljujem za odgovor.

<Bojan Vrtovec> Če se bolečina pojavlja predvsem ob telesnih naporih oz. fizičnih obremenitvah, je lahko posledica bolezni srčnih žil, možno je tudi, da je povezana z nerednim in hitrim utripanjem srca. Bolečino lahko poskusite omiliti z vpihi Nitrolingvala.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti