sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Koža v zimskih mesecih - 30. januar '10 at 16:30

Tako kot se spreminjajo letni časi, se spreminja tudi naša koža. V zimskih mesecih je koža zaradi mraza in zmanjšanega izločanja maščobe praviloma bolj suha. Če kože ne negujemo pravilno, lahko najprej občutimo zategnjenost, nato pa koža začne srbeti, se luščiti, v hujših primerih se lahko tudi vname in vam povzroči nešteto preglavic. Pa ne mislite, da glivice in druga kožna obolenja pozimi mirujejo! O pravilni negi kože pozimi in o vseh nevarnostih mraza bo govoril asis. Borut Žgavec, dr. med, specialist dermatolog.

V klepetalnico vstopite tukaj.

 

Arhiv klepetalnice

<moderator> Lepo pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost Borut Žgavec, dr. med., specialist dermatolog.

<PETEK459> kako se zdravi dermatitis?

<Borut Zgavec> Dermatitis je ni "bolezen" sama zase, temveč posebna oblika vnetnega odziva naše kože. Poznamo veliko število različnih dermatitisov (atopijski dermatitis, kontaktni alergijski, asteatotični, seborrhoični, hipostazični, numularni, ... itd) Zdravljenje je zato različno, pač odvisno od diagnoze - za kakšen dermatitis gre.

<Aniyqa> Lep pozdrav. Mene zanima ali uporaba pudra pozimi res dobro vpliva na kožo, jo obvaruje pred mrazom oz zunanjimi vplivi kajti pravijo, da maši pore. Hvala za odgovor.

<Borut Zgavec> Pudri so v osnovi trdi delci vmešani v različne podlage ali pa se uporabljajo kot prah. Zaščitna funkcija je do neke mere prisotna, odvisna pa je predvsem od tega, za kakšno vrsto pudra gre in v kakšni podlagi (tekočina, mazila, kreme....) Pred mrazom nas ne bo ščitil, v ustrezni podlagi pa lahko deluje kot zaščita pred izgubljanjem vode preko kože. Govorimo seveda v primerih zdrave kože. Pri kožnih obolenjih, pa je uporaba pudrov odvisna za kakšno bolezen gre. Pri nekaterih je dovoljena, pri drugih jih odsvetujemo. Vsekakor, tako kot pri uporabi vse kozmetike, ne gre pretiravati..

<Vesna Ivačič> Zanima me, kako si pomagati, če koža razpoka na členkih rok tako močno, da zakrvavi. Hvala

<Borut Zgavec> Najprej je po0trebno zmanjšati nadaljevanje poškodb s tem, da kožo dobro zavarujemo pred mrazom, rok ne močimo, ne uporabljamo mila ali detergentov, se izogibamo stika s kemikalijami.... Smiselno je roke večkrat dnevno namazati z ustrezno mastno kremo za roke (tudi 5x ali več) . Izboljšanje lahko pričakujemo šele po kakšnem tednu ali več. V primerih ko se stanje ne izboljša, pa je smioselno obiskati dermatologa.

<Ana> Pozdravljeni. Že več mesecev me srbi lasišče na zadnjem delu glave, kar je zelo nadležno. Poskusila sem menjati nekaj šamponov v redni prodaji in ker ni pomagalo, sem poskusila še 2 iz lekarne, precej dražja. Vendar se stanje ni izboljšalo. Kaj priporočate? V naprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

<Borut Zgavec> Odvisno je , ali je prisotno le srbenje ali so vidne tudi kožne spremebe. Srbenje lasišča je mnogokrat povezano le z izsušitvijo lasišča (pogosto umivanje lasiščea- pogosteje kot 2x/teden) Samo s šamponi, boste težko zmanjšali srbenje. Svetujem redkejše umivanje z blagimi ali oljnimi šamponi. V primeru ponavljanja ali slabšanja, pa je lahko v ozadju katero izmed dermatoloških obolenj lasišča, ... Takrat je žal potreben obisk pri zdravniku.

<marjeta> Pozdravljeni. Imam izredno suho kožo, sploh v tem zimskem času. Občutim izredno intenzivno naelektrenost kože. Moj največji problem pa je suho lasišče, prhljaja ni, lasje pa mi zeloo izpadajo, res prav vidno se mi redčijo. Problem je tudi boleče, na otip boleče in pekoče lasišče. Katero kremo in kakšen šampon proti suhi koži in res prekomernem izpadanju las mi svetujete? Kaj naj storim, da me lasišče ne bo bolelo? Včasih boli tako, da si ne smem premakniti niti lasu. Zanima me tudi, kje se nahaja vaša ordinacija. Najlepša hvala za odgovor in vašo pomoč. Marjeta

<Borut Zgavec> Opisane težave z lasiščem in suho kožo so precej pogoste, a žal zelo trdovratne in jih mnogokrat ni mogoče povsem odpraviti. Vzroki so namreč lahko zelo različni - od preproste izsušitve pa do pravih dermatoloških ali drugih obolenj. Potrebno jih je najprej opredeliti - postaviti diagnozo. Z ustrezno nego in predvsem z zdravili v obliki krem ali tekoćin, redkeje tudi tablet jih lahko nekoliko umilimo. Je pa potreben pravilen pristop in "potrplenje", saj težave ne izginejo čez noč.

<jzadnik1> Na obrveh in nad njimi - na čelu jekoža groba, se tudi lušči in je rdeče. Ne srbi. Težava se pjavlja že nekaj mesecev - tudi poleti. Ni luskavica. Ne pomaga nobena krema. dermatolog pa noče temu posvečati pozornosti. Zanima me kaj storiti. Hvala

<Borut Zgavec> Samo glede na vaš opis, je težko postaviti natančno diagnozo. Najverjetneje gre za obliko seboroičnega dermatitisa, ki se ga sicer ne da za vedno odpraviti, se pa ob uporabi ustreznih zdravil, bolezenske spremembe močno zmanjša bolezen pa imamo lahko pod kontrolo, tako, da so komaj vidne ali pa celo izginejo. Pravilno zdravljenje in vodenje ordinira dermatolog. Vsekakor pa je pri vas potrebno najprej s pregledom postaviti oziroma potrditi diagnozo, šele nato se odločimo za zdravljenje.

<Borut Zgavec> Gospa Marjeta, ostal sem vam dolžan še sporočiti naslov ordinacije: Nahaja se na Leskoškovi cesti 9d v Lj. Tel: 031 574 912

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti