sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Zdravje: depresija - 6. februar '10 at 16:40

O duševnih boleznih smo prepričani, da se večinoma dogajajo drugim … Vse dokler nas ne pretrese dejstvo, da ima ta ali oni prijatelj depresijo in zato sploh nismo vedeli. Ali pa zbolimo sami. Depresija ne izbira spola in starosti, zelo pomembno pa je, da dovolj zgodaj prepoznamo znake depresije. Zelo veliko primerov depresije je nezdravljenih, kar lahko pusti hude posledice tako obolelemu kot njegovi okolici. O depresiji tokrat govori psihiatrinja, asist. Arijana Turčin, dr. med, iz Centra za izvenbolnišnično psihiatrijo.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo z nami gostja psihiatrinja Arijana Turčin, dr. med.

<ttsa> Kadar sem zelo v stresu imam težave s spanjem. Občutek tesnobe, gre mi na jok. Kaj storiti v takem primeru oz pred spanjem? Hvala.

<Arijana Turcin> Pozdravljeni. Koristno se je ukvarjati s sproščujočimi dejavnostmi, ki jih lahko uporabite tudi v situacijah, ko ste zelo pod stresom in imate na ta račun motnje spanja. Vkolikor gre za res redke dneve, ko se Vam to dogaja, potem ni odveč pred spanjem vzeti blago pomirjevalo ali uspavalo, lahko si pa povsem dobro pomagate tudi z navadnim pomirjevalnim čajem in tehnikami dihanja za sproščanje, ki se jih naučite. Koristno je tudi vzdrževati higieno spanja, kar pomeni, da ne gledate televizije ali ne delate za računalnikom najmanj uro pred spanjem, takrat je dobro, da imate "uspavalne" rituale (zadošča že npr osebna higiena v kopalnici, naredite si prijetno vzdušje, aromaterapija). Upam, da Vam bo to pomagalo. Vkolikor se bodo težave stopnjevale, se obrnite za pomoč izbranemu zdravniku. Lep pozdrav!

<rashta> Pozdrav: Ali smo Slovenci kaj bolj/manj nagnjeni k "motnjam" v duševnem zdravju? Ali kje odstopamo od drugih narodov? Lp

<Arijana Turcin> Pozdravljeni. Sicer so nekatere motnje bolj tipične za nekatere narode, vendar Sloveni v bistvu ne odstopamo od drugih narodov, pri čemer pa je pomembno povedati, da smo bolj nagnjeni k samomoru in smo na žalost tozadevno na vrhu svetovne statistike. Kar se tiče depresivnih in psihotičnih motenj, smo podobno obremenjeni kot večina evropskih narodov. Lep pozdrav!

<narcisa> Ali je možno, da se psihiater prehitro oceni, da gre za depresivno motnjo ?

<Arijana Turcin> Pozdravljeni. Diagnoza depresivne motnje se sme postaviti na temelju izpolnjenih kriterijev za depresivno motnjo. Kriteriji so zajeti v klasifikacijskem sistemu bodisi ICD-10 bodisi DSM-IV. Ko se uopoštevajo ti kriteriji, potem težko pride do "prehitre" ali "prepozne" postevaitve diagnoze depresivne motnje. Lep pozdrav.

<bmx> Zakaj psihiatri raje predpisujete zdravila kot pa da bi se posvetili psihoanalitičnem pogovoru? Je razlog v pomanjkanju kadrov ali je to pač preprosto lažje?

<Arijana Turcin> Pozdravljeni. Psihoanaliza je veja znotraj psihiatrije in zahteva dolgoletno in dolgotrajno izobraževanje. V Sloveniji je trenutno na voljo zelo malo pravih psihoanalitikov, saj se ne more kar tako vsak s tem ukvarjati. Predvidevam, da sprašujete po psihoterapiji, kjer pa je na voljo povsem dovolj strokovnjakov. To so lahko psihiatri ali psihologi, včasih tudi drugi profili, ki pa se morajo izobraževati po enem od številnih programov za študij psihoterapije (obstajajo različne tehnike, ki se uporabljajo pri različnih bolezenskih stanjih). Ne drži, da psihiatri raje predpisujemo zdravila, temveč je stvar takšna, da je odločitev za terapijo odvisna od stopnje določene motnje. To pomeni, da pri nekaterih bolnikih povsem zadošča zgolj psihoterapevtski tretman, medtem ko je pri drugih potrebna kombinacija zdravil in psihoterapije. Vsekakor ni kar tako lažje predpisovati zdravila - tudi to je veščina. Lep pozdrav.

<Vera> Vera: Veliko se znojim, pri srcu me tišči, stiska. Ali je to znak depresije in kako si lahko pomagam? Hvala za odgovor, Vera

<Arijana Turcin> Pozdravljeni. Omenjeni simptomi so sicer lahko del depresivne motnje, vendar sodijo v krog simptomov, ki kaže na anksiozno motnjo, tj tesnobo. Žal je navedenih premalo podatkov za postavitev kakršnekoli relevantne diagnoze. Pomagate si predvsem lahko s sporščujočimi dejavnostmi, konjički, sprehodom po svežem zraku, koristno bi bilo, da se naučite tehnik sproščanja. Vkolikor bi se težava stopnjevala, se obrnite po pomoč k svojemu zdravniku. Lep pozdrav.

<kik> Kako pogosto lahko uživamo tablete za spanje (sanval), da ne bomo postali odvisni?

<Arijana Turcin> Pozdravljeni. Uspavala imajo precej visok potencial za nastanek odvisnosti, zato je priporočljivo čim redkeje uživati omenjene tablete. Uspavala se med seboj razlikujejo in vkolikor posameznik ne more brez uspaval, je zolpidem (Sanval) tisto uspavalo z najmanjšim potencialom za nastanek odvisnosti. Če ga jemljete točno določeno omejeno časovno obdobje (npr nekaj dni) potem ni bojazni, da boste postali zasvojeni. Da nastaja odvisnost, boste lahko ocenili po naslednjem: brez uspavala ne morete več sploh zaspati, prav tako potrebujete višji odmerek, da lahko zaspite (nižji odmerki postajajo neučinkoviti). Odgovor na kratko: čim redkeje! Lep pozdrav.

<miha> Ali pomirjevala, ki jih vzamemo samo pred spanjem, na nas vplivajo potem še čez dan? Hvala za odgovor, lep pozdrav! :)

<Arijana Turcin> Pozdravljeni. Pomirjevala se med seboj precej razlikujejo po razpolovnem času (to je čas, ki je potrebem, da se količina snovi v organizmu razpolovi), tako poznamo pomirjevala z daljšim in krajšim razpolovnim časom. Tista s krajšim razpolovnim časom (nekaj ur) se iz organizma izločijo v nekaj urah in ne morejo dolgo vplivati na človeka, medtem ko se tista z dolgim razpolovnim časom izločajo včasih tudi dva dni. To pomeni, da nekatera pomirjevala lahko vplivajo na človeka še v teku naslednjega dneva, pri čemer pa ta učinek slabi s pretekom določenega časa. Lep pozdrav.

<moderator> Klepet se je iztekel. Hvala vsem in vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti