sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Jetra - dr. Saša Markovič Predan - 13. februar '10 at 16:40

Jetra, človeški kemijski laboratorij, so zamaščena že pri vsakem tretjem odraslem. Razlogi so lahko različni. Včasih je veljalo, da je okvara jeter pogojena predvsem s pretiranim uživanjem alkohola. Sodobna spoznanja pa kažejo na to, da so največji sovražniki jeter hrana bogata z maščobami, telesna neaktivnost in posledično debelost, ki se kaže s kopičenjem maščobe okoli organov. Jetra ne bolijo, zato je izjemno pomembno, da pravočasno prepoznamo bolezenske znake. O boleznih jeter se boste lahko pogovarjali s prof. dr. Sašo Markovič Predan, dr. med., višjo svetnico, gastroentrologinjo z Oddelka za gastroenterologijo Kliničnega centra v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v MMC-jevi spletni klepetalnici. Ob 16.40 se nam bo pridružila Saša Markovič Predan, dr. med., specialistka za bolezni jeter. Vabljeni k zastavljanju vprašanj.

<INES> Pozdravljeni ker spijem večjo količino Coca Cole me zanima če je nevarna jetrom oziroma v kolikšni količini postane nevarna

<Saša Markovic Predan> Koka kola vsebuje grozdni sladkor in zato prekomerno količino kalorij. Zato je v velikih količinah lahko škodljiva. 1 kozarec dnmnevo bi bil dovolj.,

<dejan> Pozdravljeni,sem športnik in me zanima v kakšnih količinah je še varno uživati beljakovinske napitke,proteine?

<Saša Markovic Predan> Same beljakovine niti niso nevarne, vendar je v večini beljakovinskih mešanic dodano še kaj drugega, največktrta androgeni (ker povečujejo mišično maso). Na splošno pa ni nobeno pretiravanje zdravo, tudi z beljakovinami.

<dragica> pred 7 leti so mi na jetrih odkrili ciste, največja je takrat imela 3.5 cm potem je do leta 2008 ta največja zrastla na 4.7 cm, v zadnejm letu pa na 6.3 cm, zelo me zanima koliko je to nevarno, jetrni testi so vredu, tudi preizkava enhinokoka je bila negativna, hvala za odgovor

<Saša Markovic Predan> Govorite o cistah v množini - koliko jih je . Načelni jetrne ciste niso nevarne, razen v preimerih ko prekomerno rastejo ali jih je veliko. Takrat zaradi pritiska "stisnejo" jetrne celic in povzročijo zaplete. Priporočam, da se redno kontrolirate pri zdasrvniku in če bo prišlo do kakšnega zapleta (vnetja cite) ali velikega povečanja, vas bo zagotovo napotil k jetrnemu kirurgu.

<alenka> Stara sem 51 let, imam sladkorno bolezen, katero zdravim z zdravili Glocophage in novonorm 1 mg 3x /dan, imam tudi prekomerno telesno težo, vendar sem že veliko shujšala, ampak imam težave včasih zjutraj mi je slabo in rahlo špikanje na desni strani okrog popka, moram povedati, da žolč so mi laparoskopsko odstanili leta 2005 v kompletu,.Pa bi Vas sopštovana gospa Markovič vprašala, kaj bi to lahko bilo.

<Saša Markovic Predan> Po pravici povedano ne vem, kaj bi vas lahko špikalo okoli popka. Če se jo pojavilo po operaciji žolčnika, je lahko polsedica tega. Jutranja slabiost pa je lahko povezana s sladkorno boleznijo.

<alenkica> Dober dan! Zanima me ali se lahko bolezen jeter pokaže tudi po očeh. Saj imam male rumenkaste lise.? Zanima pa me še če je kozarček domačega vina pri kosilu škodljiv.?

<Saša Markovic Predan> Pri jetrih so rumene cele oči oz. beločnice v celoti. Kozarček vina (vseeno ali je domač ali ni) je Ok, seveda če pri tem ostanete.

<branko.jager> pozdravljeni!zanima me zakaj so moje dlani rumeno oranžne,sicer beločnice so bele,bil sem na laboratorijskem pregledu in so vsi izvidi vredu,tudi jetrni testi,povečan je samo bilirubin in sicer eden je 4 drugi pa 22.to sem opazil,proti zimi in me zanima,koliko resno je moje stanje,hvala za odgovor!l.p.

<Saša Markovic Predan> Zakaj je barva dlani rumeno oranžna ne vem. Ali uživate veliko korenja oz. zelenjave listnate?

<Saša Markovic Predan> Kar zadeva bilirubin predvidevma, da gre za zvišanje indirektnega bilirubina - oz. Gilbertov sindrom. To ni nič nevarnega, v vseh učbenikih je napisano, da je človek pti Gilbertu bolj rumen kot bolan.

<julija> Pozdravljena, zanima me, če jetrna okvara v času nosečnosti pušča posledice tudi po porodu. Hvala za odgovor in lep dan!

<Saša Markovic Predan> Večina ne, vendar je potrebno vedeti kdaj je jetrno bolezen nastala. Vse bolezni jeter, ki se pojavijo v nosečnosti niso nujno povezane z nosečnostjo. V zadnjem tromesečju se pojavi t.i. nosečniška holestaza, ki po porodu običajno mine. Vse druge bolezni jeter pa ne.

<Anchy> Imam Cirozo jeter in s tem tudi ascites v trebuhu ki se ves čas nabira in zato mi na dva tedna punktirajo, zanima me če se da pri tem še kaj storiti. CIROZO imam že 20let.

<Saša Markovic Predan> Žal ne, razen transplantacije jeter.

<jelka72> Moja mama je stara 63 let. Pri UZ trebuha so ji ugotovili stetozo jeter. Je tudi sladkorni bolnik (sladkorna tipa 2) in jemlje tablete. Njena teža je prekomerna. Kakšno zdravljenje, razen hujšanja, ji svetujete? Kakšna dieta je primerna zanjo?

<Saša Markovic Predan> Vsaka dieta s katero bo urejen krvni sladkor in ki bo zmajšala telesno težo.

<zdenka> Pozdravljeni, zanima me glede zdravila Roaccutane 10 mg. Jemala sem ga tri mesece, ker imam težave z kožo, veliko aken in lojnic imam pri 45 letih. Zdravilo mi je pomagalo, ampak so me opozorili, da zelo slabo vpliva na jetra. Se Vam zahvaljujem in Vas pozdravljam!

<Saša Markovic Predan> Pri tistih zdravilih, ki so nevarna za jetra je potrebno redno spremljati krvne izvide in če se pojavi jetrna okvara zdravilo prenehati uživati. Ko se zdravilo ukine se jetrna popolnoma popravijo.

<aljazk> aljaž. ali mi lahko poveste 1 prepoznavne značilnosti raka na jetrih in če bolnik lahko kako ozdravi.HVALA.

<Saša Markovic Predan> Jetrni rak (primarni) kar pomeni, da ni metastatičen iz drugega obolelega organa, nima značilnih sumptomov, Ker obilčajno zraste v cirotičnih jetrih se pokaže kot poslabšanje jetrne ciroze. Zdravljenje je odvisno od velikosti in števila tumorjev v jetrih in je lahko bodisi presadtev, operacija ali kemoterapija.

<branko.jager> odgovarjam :ja zelenjave pojem kar precej,ko so se začele prodajat mandarine trgovinah,sem po njih posegal v velikih količinah,tudi 1kg,naenkrat,je lahko tudi to krivo,zdaj jih pa več ne jem en mesec,pa še isto naprej ,je to kaj hujšega,zdravnik je rekel,da če bo bilirubin še naprej povečan ,me bo dal na ultrazvok,!l.p.

<Saša Markovic Predan> To ni povezano z bilirubinom. 1 kg pomaranč ne more škoditi. Zvišanje bilirubina pa bo ostalo ker je vroojena motnja, vendar popolnoma nenevarna. Pričakujte, da se vma bo zvišal bilirubin ob stradanju, večjih fizičnih naporih in ob drugih boleznih.

<moderator> Klepet se je iztekel. Hvala vsem za vprašanja in vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti