sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Zobje - stomatologinja Nina Župevec - 20. februar '10 at 16:40

Pravijo, da ni hujše bolečine, kot je boleč zob... Zobje začnejo boleti, kadar je poškodovan najtrši del zoba, sklenina. Samo analgetiki ne pomagajo, le blažijo bolečino, zato se je nujno potrebno odpraviti k zobozdravniku. Zobozdravnika kljub vsem modernim dosežkom dentalne medicine še vedno najpogosteje obiščemo zaradi zobne gnilobe - kariesa. Na vaša vprašanja bo tokrat odgovarjala Nina Župevec, dr. dent. med., stomatologinja. Svetovala bo, kako se učinkovito ubraniti kariesa, kakšne zalivke izbrati, kakšno je priporočeno zdravljenje granuloma in kakšne so možnosti, če izgubimo zob.

Arhiv klepetalnice

<Administrator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naša gostja stomatologinja Nina Župevec.

<natalija> Zanima me vaše mnenje glede električne zobne šćetke z ultrazvočnim oziroma soničnim delovanjem?

<Nina Zupevec> Omenjena električna zobna ščetka je zelo kvalitetna s svojimi vibracijami, razbija zobne obloge, zelo dobro očisti zobe in medzobne prostore, zaradi različnih nastavkov je primerna za celo družino.

<tnedel1> dober dan. imam eno vprašanje. vedno ko si umivam zobe mi kkrvavijo dlesni. kako naj to rešim?

<Nina Zupevec> Pojdite na pregled k zobozdravniku, ki vam bo profesionano odstanil trde zobne obloge in dlesen bo prenehala krvaveti.

<natalija> Katero zobno pasto pa priporočate za to zobno ščetko? Zdaj uporabljam od proizvajalca ***.

<Nina Zupevec> Če imate zdrave dlesni lahko uporabljate zobno pasto po vašem okusu. Ta ščetka, ki jo sedaj uporabljate pa ima zelo veliko gostoto dlačic, ki z mehkimi konicami izjemno dobro očistijo zobe.

<tnedel1> star sem 14 let pa me zanima kakšno trdoto zobne ščetke mi priporočate in pa tudi kašno zobno pasto naj uporabljam

<Nina Zupevec> Na vsak način vam priporočam mehkejšo zobno ščetko, zobne paste znanih proizvajalcev pa imajo dodane tudi substance za rahlo neobrazivno beljenje.

<Maja> Kako naj potrošniki vemo, katere ščetke imajo okrogle ščetine? Po čem se ločijo od drugih? Mogoče kakšen proizvajalec, ki ga priporočate?

<Nina Zupevec> Zobozdravniki veliko priporočano zobne ščetke, z majhnimi glavami, z zaobljenimi konicami in visoko gostoto dlačic.

<nneezzkkaa> zanima me, koliko časa naj si ščetkam (umivam) zobe

<Nina Zupevec> Ščetkanje zob naj poteka toliko časa, da so zobje primerno ščiščeni iz vseh smeri, tako da je čas čiščenja individualno pogojen na št. zob, ki jih imate v čeljusti. Npr. če imate vse zobe zgoraj in spodaj, naj bi bil ta čas 3 min.

<kakoder> pozdraljeni ! Imam eno zelo " hecno " vprašanje, bolj za vas, kot zame. Imela sem zelo neprofesionalno otroško zobarico, ki je delala grobo in je name tudi kričala. Tako sem dobila strah pred zobozdravniki in jih nisem obisovala kakšnih petnajst let. Strah je ostal in zmano tudi zrastel. Ob obisku zobozdravnika mi je slabo in sem tik pred bruhanjem. Zato me zanima ali je kje v sloveniji kakšen zobozdravnik, ki bi mi pod narkozo zamenjal vse plombice in popravil kar je za popravit??? Hvala vam lepa

<Nina Zupevec> Predlagam vam, da si poiščete zobozdravnika, ki mu boste lahko zaupali. Začnite z manjišimi posegi in upam, da vama bo uspelo.

<Jasna Čuk> Ali lahko svetujete jutranje žvrgljanje z oljem, ki naj bi čistilo ustno votlino ter celo pomagalo pri odstranjevanju ali vsaj ne nastajanju zobe obloge. O tem so menda znani dobri rezultati. Hvala

<Nina Zupevec> Znanstvene raziskave so dokazale, da 15 min žvrklanje olja v ustih vsako jutro res zmanjša količino bakterij v medzobnih prostorih. Poleg tega postopka pa sledite pravilnemu čisčenju zob, uporabi zobne nitka, interdentalne krtačke.

<tnedel1> ali umivanje zob vpliva na zadah iz ust?

<Nina Zupevec> Na zadah iz ust vpliva veliko faktorjev. Bolezni prebavnega sistema, dihanje skozi usta, nezdravljeni zobni kanali, paradontalni žepi in pa zobne obloge na zobeh in pa jeziku. Predno se napotite naprej poskustite s profesionalnem čisčenju zob pri vašem zobozdravniku. Redno čistite zobe tudi doma in pa obloge na jeziku. Če to ne bo pomagalo poiščite pomoč pri svojem osebnem zdravniku.

<moderator> Klepet se je iztekel. Hvala vsem za sodelovanje in vabljeni znova ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti