sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Ščitnica - dr. Simona Gaberšček - 20. marec '10 at 16:40

Občutite prehitro ali prepočasno bitje srca, slabo prenašate mraz, se vam je brez razloga povečala telesna teža in imate prenizek ali previsok krvni tlak?

Vzrok vaših nepojasnjenih težav je morda majhna žleza, ki se nahaja pod kožo tik pod Adamovim jabolkom – ščitnica. Ščitnica je izjemno pomembna žleza, ki uravnava našo presnovo in mora izločiti ravno pravšnjo količino hormonov, saj se drugače pojavijo hude zdravstvene težave. O boleznih ščitnice se pogovarjamo z doc. dr. Simono Gaberšček, dr. med., s Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana.  

Občutite prehitro ali prepočasno bitje srca, slabo prenašate mraz, se vam je brez razloga povečala telesna teža in imate prenizek ali previsok krvni tlak? Vzrok vaših nepojasnjenih težav je morda majhna žleza, ki se nahaja pod kožo tik pod Adamovim jabolkom – ščitnica. Ščitnica je izjemno pomembna žleza, ki uravnava našo presnovo in mora izločiti ravno pravšnjo količino hormonov, saj se drugače pojavijo hude zdravstvene težave. O boleznih ščitnice se pogovarjamo z doc. dr. Simono Gaberšček, dr. med., s Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana.  

Arhiv klepetalnice

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naša gostja doc. dr. Simona Gaberšček, dr. med., s Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana.

<Moderator> po elektronski pošti smo prejeli naslednje vprašanje gledalke iz okolice Ljubljane: Na obeh ščitničnih režnjih imam gomolje- večje in manjše. Citološka analiza je nesuspektna.Terapija: brez specifičnega zdravljenja Diagnoza Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto).V laboratorijskih izvidih so zvišana aTg protitilesa, Tg je v mejah normale, ugotovljena evtiroza. Gre torej za avtoimunsko bolezen ščitnice. Vprašanje: vzrok nastanka motenega delovanja imunskega sistema, ali se lahko s kakšno določeno hrano oziroma alternativo spet vzpostavi normalno ravnovesje, kaj lahko naredim, da se mi gomolji oziroma nodusi ne bodo večali, ker me večkrat zelo moti pri požiranju, na operacijo pa ne bi rada šla.

<Simona Gaberscek> Vzrok motenega prepoznavanja lastnega tkiva, kar je vzrok za avtoimunsko bolezen, ni znan, obstaja več teorij. Najvecji delež prispevajo geni (okoli 80%). trenutno vam ščitnica še deluje normalno, tako da dodatni ukrepi niso potrebni. Izogibati se morate povečanemu vnosu joda v obliki multivitnaminskih ali drugih dodatkov, lahko pa uporabljate jodirano sol. Nič ne morete narediti proti morebitnemu večanju gomoljev. Potrebna je kontrola TSH enkrat letno in pregled pri tirologu, če bi golša rasla.

<ingrid> pozdravljeni.Zanima me če je nizek krvni tlak lahko povezan z ščitnico,prav tako hujšanje in potem da se zrediš nazaj?hvala za odgovor

<Simona Gaberscek> Nizek krvni tlak običajno ni povezan z motenim delovanjem ščitnice. Hujšanje je lahko, vendar pa je nenavadno, da bi se brez zdravil ob prevelikem delovanju ščitnice spet zredili. Če sumite, da ščitnica je deluje pravilno, svetujem kontrolo TSH pri vašem izbranem zdravniku. LP

<Novitzky> ali bi bila lahko vzrok ščitnica, če te recnimo kakšni filmski prizori zelo hitro spravijo v jok?-Torej prevelik čustven zbruh.

<Simona Gaberscek> Zelo malo verjetno, možno pa je. LP

<Moderator> Prejeli smo tudi vprašanje gledalke, ki ima hipotirozo, za zdravljenje katere jemlje ščitnični hormon, ki ga nabavlja v Avstriji. Na zdravila, ki so dostopna v Sloveniji, je alergična in pada tudi v nezavest. Zanimajo jo možni vzroki za ta pojav.

<Simona Gaberscek> Zelo nenavadno je, da bi prišlo do izgube zavesti ob uporabi kateregakoli ščitničnega preparata. Preparati so namreč med seboj zelo podobni. Svetujem vam osebni posvet s tirologom (zdravnikom za bolezni ščitnice). LP

<xy> Stara sem 28 let. 12 let se zdravim za hipotirozo. Jemljem zdravilo, ki vsebuje ščitnični hormon. Pri zadnjem pregledu ta mesec so mi izmerili: S-TSH 0.134; T3 5.97; T4 21.44Ker imam zdravniški pregled šele čez 2 meseca me zanima, ali do takrat pomanjšam jemanje tablet in za koliko.

<Simona Gaberscek> Najboljše je, da se oglasite pri svojem izbranem splošnem zdravniku, ki bo poklical tirologa (zdravnika, ki se ukvarja z boleznimi ščitnice) in se z njim posvetoval, kako vam naj spremeni odmerek zdravila. Odmerka nikoli ne spreminjamo, ne da bi poznali vzrok za hipotirozo, ker so pri različnih vrstah hipotiroze ciljne vrednosti TSH lahko različne. Izvid ne odstopa toliko od normalnih vrednosti, da bi bilo treba takoj nekaj ukreniti. LP

<Moderator> Klepet se počasi izteka, sprejeli bomo samo še nekaj vprašanj.

<ljuba> Stara sem 58 let.Zelo dolgo časa sem imela težave opisane v zvezi z ščitnico, vendarr mi je taskratni osebni zdravnik vedno rekel da moji simptomi ni8so povezani z ščitnico. Kot, da sem si nekiaj domišljala. Zmenjala sem zdravnika, ki me je zdavil s ščitničnim hormonom, ki sem ga jemala nekaj let dokler izvidi niso bili dobri. Po kar precej letih brez zdravil, ob zelo stresni službi, se mi je delovanje ščitnice zelo poslabšalo. TSH mi je bil takrat o,07, kar sem po dobro znanih znakih tudi občutila. Odločila sem se za ponovno obdelavo, tokrati na UKC-ood. tza nuklearno medicino z kapsulami radioasktivnega joda. Zelo ste mi olajšali življenje, samo me je vedno strqah kako dolgo bo ta terapija učinkovala.

<ljuba> Imam še dodatno vprašanje. Sicer imam nizki pritisk, ampak občasno mi je povišan pulz. Zdravnik mi je predlagal jemanje tablet za srce. Kaj vi mislite o tem, se posebej zato ker so te težave res občasne. Osebni zdravnik pravi, da je moj posnetek na Holterju zelo dober, samo 10 sekund odstopanja v 24. urah.

<Simona Gaberscek> Terapija z radiojodom je zelo učinkovita (v več kot 90%), vendar pa je silno redko možno, da se bolezen ponovi, bolj verjetno pa je, da se z leti pojavi premajhno delovanje ščitnice. Tega je zelo enostavno zdraviti. Ugotovimo ga z merjenjem nivoja TSH v krvi, zato vsem bolnikom, ki so dobili radiojod, običajno svetujemo kontrolo TSH pri osebnem zdravniku enkrat letno. Glede zdravil za srce vam težko svetujem, ker vas ne poznam niti približno tako dobro kot vaš zdravnik. Svetujem vam, da se ponovno pogovorite z njim o svojih pomislekih in gotovo bosta skupaj prišla do primerne rešitve. Lep pozdrav

<Moderator> Gledalka iz Murske Sobote je pri zdravniku izvedela, da ima na obeh straneh ščitnice noduse, kar pa naj bi bil v Prekmurju pogost pojav. Zanima jo, kaj nodusi sploh so in zakaj je zdravnik ni napotil na dodatne preglede.

<Simona Gaberscek> Nodusi (gomolji) v ščitnici so omejene vozličaste spremembe v ščitnici in so povsod po Sloveniji pogost pojav. Ugotavljamo jih s tipanjem ščitnice, utrazvokom (ki je vedno del prvega pregleda pri zdravniku za bolezni ščitnice), po potrebi (glede na velikost gomolja) pa lahko opravimo še scintigram ščitnice, pa tudi punkcijo gomolja s pomočjo ultrazvoka, če se nam to zdi primerno. Lep pozdrav

<yy> "priložnostno" mi je rentgenolog opravil UZ ščitnice. diagnoza:primerne velikosti, v desnem režnju viden pojav dveh cističnih nodusov v velikosti do 10 mm, v levem do 4 mm. obe submandibularni in parotidni žlezi bp. Moje opažanje, povečuje se mi teža, brez razloga, v grlu čutim suhost, sicer neenakomerno in včasih hitro bitje srca, zdrvim se za hipert. in aritmijo. Mama se vrsto let zdravila za ščitnico. Izredno me bolijo sklepi in kosti, če prav so izvidi na revmo bp, je pa prisotna deg. sprememba. moja starost 62 let. prosim za vaše stališče. hvala

<Simona Gaberscek> Menim, da je potreben pregled pri specialistu za bolezni ščitnice. Prosite osebnega zdravnika za napotnico za tirologa. Lep pozdrav

<Moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju spet prihodnjo soboto, ko bomo govorili o težavah s črevesjem. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti