sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Krčne žile - dr. Igor Bartenjev - 17. april '10 at 16:40

Krčne žile  (kronično vensko popuščanje) so zelo pogoste, saj samo 10 odstotkov celotne populacije nima težav s krčnimi žilami. Strokovnjaki predvidevajo, da je bolezen dedna in da je oslabljena venska stena, ki povzroči bolezen, pogosto prirojena. Pri mnogih posameznikih so krčne žile vidne, težave pa nastopijo takrat, ko vidnih znakov ni in bolezni ne zdravimo. To lahko privede do hudih vnetij kože in do kožnih razjed. O kronični bolezni ven tokrat svetuje prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. dermatovenerolog.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naš gost prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. dermatovenerolog.

<terry> PONOČI ME PEČEJO IN BOLIJO NOGE OKOLI GLEŽNJEV IN VIŠJE. BOLEČINA PRIČNE, KO SE V POSTELJI UMIRIM. VELIKOKRAT ME V OBE NOGI "ZGRABI KRČ". POMAGA MI, ČE Z NOGAMI MIGAM. ALI OBSTAJA KAKŠNA KREMA, KI BI TE PROBLEME ODPRAVILA. ALI SO TO BOLEZENSKI ZNAKI? HVALA

<Igor Bartenjev> Vsekakor je verjetno, da je nekaj narobe z vašimi žilami, najbrž z drobnimi žilami v koži in pod njo in ne z venami. Kreme oz preparati za izboljšanje stanja so kar nekateri, tudi ene tabletke bi pomagale, nobenega pa ne smem zdajle in tule omeniti.

<Marija _Presekar@t-2.net> V okolici gležnjev imam modre izstopajoče žilice, gleženji posebno na eni nogi mi tudi zatekajo. Močnejše žile imam na mečih pod koleni, tanjše pa tudi na stegnih. Moja mama je imela približno enako in ji je kasneje teklo iz teh žil in po amputaciji ene noge je umrla. Kaj mi svetujete ? Hvala in lep pozdrav Marija

<Igor Bartenjev> Vaša gospa mama najbrž ni imela amputirane noge zaradi venskega popuščanja, saj je to res več kot izjemno redko. Mislim, da se skrbno opazujete skrbite zase, že tole vprašanje je dokaz temu. Vseeno vam svetujem enkrat, najbolje jeseni pregled pri specialistu flebologu. Ta se namreč ukvarja z venskim popuščanjem.

<Damjan> Imam krčno žilo v levi nogi. Dobil sem kompresijsko nogavico 1 stopnje. Aktivno se ukvarjam s športom (košarkarski sodnik). Zanima me ali je potrebno komp. nogavico uporabljati, ko sem športno aktiven ali le v službi v sedečem položaju oziroma ko dalj časa stojim?

<Igor Bartenjev> Pozdravljeni. Prav bi bilo uporabljati nogavico čim več. Po drugi strani je v praksi včasih to težko. Kompresijska stopnja I. ni tako problematična za nositi in svetujem vam, da jo večino dneva vendarle nosite.

<moderator> Gospa Arijana je postavila naslednje vprašanje: stara sem 44 let, zadnje 3 tedne imam bolj izražene zile na obeh nogah (vidne pod kozo ) po celi nogi, bolečine v zadnjem delu kolena, pekoče bolečine,otekline v gležnju.Oteklina in bolečina se premika po nogi, javlja se tudi pekoča bolečina. Včeraj sem imela Doppler, izvidov še nimam, vendar so mi rekli ustno naj ne bi bile vene. Glede nato da takoizraženih ven še nisem imela, zanimam me kaj bi bilo lahko, lep pozdrav in hvala

<Igor Bartenjev> Spoštovani! Zelo lepo in skrbno ste obravnavani, celo ultrazvok in teste za trombotzo so vam naredili. Mislim, da je najpametneje zaupati zdravnikom, ki vas zdravijo, tudi izvid boste dobili. Diagnostika je pri vas usmirjena v to, da se izključi kaj nevarnega predvsem trombozo. To so že naredili, torej vemo, da kaj za vas ogrožuječega ne bo, to pa je že veliko.

<nije> Sem 7 mesecev noseča in na levi nogi (na goleni in stegnu) se mi pojavljajo krčne žile. Ponoči imam krče. Čez dan nosim kompresijske 70 dendokolenke. Ali je to dovolj in ali lahko storim še kaj? Mami ima precej težav z venami. Na goleni se ji pojavljajo drobne pike, ki pečejo, kasneje pa se tam koža obarva. Kako si lahko pomaga? Hvala za odgovor!

<Igor Bartenjev> Zdaj je pač najprej treba počakati do poroda. Po porodu se bo stanje precej popravilo samo, sicer pa bo potrebno zdravljenje. Trenutno je smiselna le kompresijska terapija. Dokolenke v vašem primeru, ko gre za razširjene vene tudi na stegnu niso primerne.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti