sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Piki žuželk - dr- Renato Eržen - 8. maj '10 at 16:40

Piki žuželk so na videz podobni in načeloma niso nevarni. Ko žuželka v kožo vbrizga strup, se običajno pojavi boleča ali srbeča oteklina, ki lahko traja nekaj ur ali nekaj dni. Pri nekaterih se lahko pojavi bolj burna sistemska reakcija, redki posamezniki pa izkusijo celo smrtno nevaren anafilaktični šok. Kdaj je zaradi pika žuželke potrebno obiskati zdravnika, kako pravilno oskrbeti pike žuželk in kako se zaščititi, nam bo tokrat svetoval asist. Renato Eržen, dr. med., s Kliničnega oddeleka za pljučne bolezni in alergije Bolnišnice Golnik.

Arhiv klepetalnice

moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Od 16.30 naprej bo naš gost asist. mag. Renato Eržen, dr. med., spec. internist, s kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije Bolnišnice Golnik.

<neutral> dober dan, ali priporočate ceplenje proti klopom in če kdaj naj se cepim ?hvala

<Renato Erzen> če se veliko gibate v naravi, je cepljenje zelo priporočljivo. cepljenje lahko opravljate kadarkoli.

<zvonka> kako lahko odstranimo klopa? S čim?

<Renato Erzen> najbolje s pinceto. paziti je treba, da klopa odstranimo v celoti.

<Minka> Pozdravljeni! Mene pa zanima elektronski odganjalec klopov? ali res odganja klope z zvokom?kako je zanesljiv, kje ga nosimo? hvala za odgovor

<Renato Erzen> zadeva mi ni poznana.

<neutral> Ali obstaja kakšna vrsta hrane ki poleg da je zdrava deluje tudi protialergeno?

<Renato Erzen> ne

<Maxi> Kaj mi svetujete, če po čokoladi pogosto kiham. Jo naj neham jesti, se naj s tem ne obremenjujem, se naj oglasim pri vas ...

<Renato Erzen> obstaja možnost, da ste alergični na eno od sestavin čokolade. najbolj priporočljivo je, da je ne bi uživali. lahko se oglasite v ambuilanti, da domnevno alergijo dokažemo.

<neutral> Ali telo lahko čez čas izboljša obrambo in kako proti alergijskim reakcijam npr.alergija na hrano itd..?

<Renato Erzen> vprašanja ne razumem najbolje. imunski odgovor se seveda sčasoma lahko spremeni, alergija lahko izzveni. obstajajo tudi številni dejavniki, ki imunski sistem modficirajo, npr. okužbe, stres, hormonski status...

<mz1> Ali obstaja starostna meja za desenzibilacijo proti čebeljemu ali osjemu piku. Kakšrn je vpliv desezibilacije, če ima oseba že sicer težave s srcem in visokim pritiskom?

<Renato Erzen> starostne meje ni. omejitev je lahko splošno zdravstveno stanje, npr.številne pridružene kronične bolezni. imunoterapija na bolezni srca in ožilja nima vpliva.

<stanko> Stanko:dober dan,skoraj triletna vnukinja ima težavo,da se predvsem ponoči praska po telesu in se tako zbudi do trikrat ponoči.Težave blažimo z različnimi kremami in da pazimo pri prehrani.Opažamo ,da se ne razvija tako kot njeni vrstniki zato bi radi naredili vse,da ne bi zaradi nevednosti ne naredili tistega kar bi sicer lahko.Kaj nam svetujete . Hvala za vaš odgovor.

<Renato Erzen> upam, da ste opravili preglede pri ustreznih specialistih, predvsem pri pediatru dermatologu in alergologu

<moderator> Klepet se je iztekel. Zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja in vas vabimo k sodelovanju spet ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti