sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Pigmentne spremembe - Borut Žgavec, dr. med., dermatovenerolog - 11. september '10 at 16:40

Ste se poleti kljub vsem opozorilom pretirano nastavljali sončnim žarkom?

V zimskih mesecih boste za svoje nespametno ravnanje poravnali račune! Porjavela koža postaja vse bolj bleda, nikakor pa nočejo izginiti obarvane lise na obrazu, ramenih, hrbtu in še kje … Glavni razlog za temnorjave madeže je sonce, lahko pa se pojavijo tudi zaradi drugih razlogov, npr. zaradi hormonskih sprememb, bolezni jeter, tuberkuloze, malignih tumorjev. Poleg pretirane pigmentacije pa zadnje čase čedalje več Zemljanov pesti bolezen Michaela Jacksona – pomanjkanje pigmenta, ki jo strokovnjaki imenujejo vitiligo. O vseh pigmentnih spremembah bo tokrat svetoval asist. Borut Žgavec, dr. med., dermatovenerolog, z vprašanji po telefonski zvezi in v klepetalnici pa k pogovoru vabimo tudi vas!

Arhiv klepetalnice

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.40 naprej bo z nami gost asist. Borut Žgavec, dr. med., dermatovenerolog. Vabljeni k sodelovanju!

<bozigor> Pozdravljeni!

<bozigor> Na prsih, se mi je naredilo rdečkasto-črno znamenje, ki je bilo diagnosticirano kot nevus oz. hemangiom. S pištolo so ga izžgali.

<bozigor> Čez eno leto se mi je na istem mestu spet začelo delati novo znamenje, ki je sedaj veliko cca 2 mm in ima obliko lunice ter je temnorjave barve. Zanima me ali se je ponovilo ali gre za čisto novo zadevo in je spet potreben pregled?

<Borut Zgavec> Najprej je pomembno, kdo vam je postavil diagnozo? Namreč hemangiom in nevus sta popolnoma drugačni kožni spremembi in ju odstranjujemo na različne načine. Nevus je potrebno izrezati in poslati na histopatološki pregled, hemangiom pa lahko odstranimo na različne -bolj estetske načine kot so laser, radiofrakventna koagulacija, .... itd.

<Borut Zgavec> Če se je na istem mestu sprememba ponovno pojavila, vam vsekakor svetujem ponovni pregled. Lahko gre za ponovitev iste spremembe (recidiv) ali pojav nove.

<klepet5> V maju 2010 mi je dermatologinja v Novi Gorici zamrznila bezaliom v korenu nosu ob očesu. Ker od takrat v NG ni več dermatologinje, nisem imela kam iti na kontrolo. Sedaj je stanje vredu. Zanima me ali je vseeno dobro opraviti kontrolo pri dermatologu? Hvala. LP.

<Borut Zgavec> Po terapiji bazalioma je potrebno spremljanje in sicer običajno 3 leta 2x letno ter nato še 1x letno do vključno petega leta. Če se v tem času bazaliom ne ponovi ali se na kakšnem drugem mestu ne pojavi nov, spremljanje pri dermatologu ni več potrebno, je pa smiselno samoopazovanje in spremljanje ter v primeru pojava kakršne koli nove spremembe ponoven obisk.

<mega> prosim za pojasnilo kakšen tumor je melanocitni junkcijski pigmentirani nevus? ali je maligni ali benigni. hvala za odgovor

<Borut Zgavec> Gre za benigni- nenevarni tumor iz melanocitov, ki se nahajajo še v celoti v povrhnjici. Pomembno je kolikšno je število takih nevusov po vsej koži, saj vemo, da se z večanjem števila nevusov veča tveganje za razvoj melanoma.

<jasi> pozdravljeni,hčerka ima belo kožno liso na nogi od rojstva.zanima me,če je to nevarno in če se da zdraviti,hvala

<Borut Zgavec> Hipopigmentirane lise, ki se pojavijo že ob rojstvu ali prvih letih življena so različnih vrst in tipov. Niso nevarne, jih je pa smiselno bolje zaščititi pred soncem, saj ima koža ne teh predelih manj naravne zaščite. Zdravljenje tovrstnih lis ni preveč učinkovito in če ni na zelo vidnem ali izpostavljenem mestu se za zdravljenje ne odločamo. Bolj je smiselno takšne lise prekriti s posebnimi dermatološkimi prekrivnimi ličili.

<lidka.sterk@gmail.com> lidija šterk: moja hči ima že od rojstva na desni nogi flek ali odtis štirih prstov brez pigmenta kaj bi lahko to bilo hvala stara je sedem let

<Borut Zgavec> Težava, ki jo navajate je podobna smo jo obravnavali en odgovor prej. Takšne hipopigmentirane so različnih tipov. Najpogosteje gre za tako imenovani nevus hipopigmentosus (ki ima le ime podobno kot pigmentni nevusi in z njimi ni v povezavi) tudi mesto kjer ga opisujete je precej pogosto in značilno.ali nevus anemucus. Če je takih hipopigmentiranih lis več in so prisotne tudi pri drugih članih družine pa gre lahko za nekatera posebna genetsko pogojena obolenja. V glavnem, takšne spremembe na koži običajno niso nevarne. Ponovno svetujem zaščito pred soncem!

<nejkok> Pozdravljeni pred kakšnim letom je prišlo do nezgode in sicer sem se polil s kemikalijo in nato se mi je naredila hrasta, ko je le ta odpadla je na koži ostala brazgotina in na tem predelu nimam več pigmenta. Zanima me če se pigment sčasoma vrne ?

<Borut Zgavec> Pigment na področju brazgotin se lahko včasih deloma povrne, pogosteje pa ne. Odvisno je, kakšna je bila kemikalija, ter kako obširna je bila poškodba, ter kakšen tip kože imate (kakšen je potencial pigmentiranja). Večja kot je bila poškodba, manjša je verjetnost repigmentacije. Če ste temnejše polti, bo razlika v pigmentaciji bolj vidna.

<mega> dr.Zgavec kje se nahaja vaša ambulanta?

<Borut Zgavec> Poiščete me lahko v Dermatološko medicinskem Centru Dimnik in Žgavec na Leskoškovi 9d v Ljubljani (telefon 031 574 912) lahko pa me poiščete in se naročite tudi na telefon 01 548 40 80. Delam pa tudi na Dermatovenerološki kliniki UKC Ljubljana.

<Moderator> Današnji klepet se je zaključil. Hvala vsem za vprašanja. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti