sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Pojav novih bolezni, dr. Saša Letonja - 18. september '10 at 16:40

Avgusta je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila konec pandemije nove gripe, ki je izbruhnila aprila 2009. Le štiriindvajset ur po tej objavi so iz Bruslja sporočili novico o bakteriji NDM – 1, ki je odporna na skoraj vse antibiotike.Z bakterijo se je okužilo več kot 50 bolnikov v Veliki Britaniji, ki so jim v Indiji opravili plastične operacije in druge posege. Zadnje dni pa v Sloveniji odmeva novica, da je na ljubljanski ginekološki kliniki medicinska sestra zbolela za aktivno obliko tuberkuloze, ki je po klasifikaciji WHO med tremi najbolj smrtonosnimi boleznimi na svetu. V stiku z njo je bilo 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov, so potrdili v bolnišnici. Ali to pomeni, da nam grozijo nove epidemije? Koliko pomagajo cepljenja? Zakaj farmacevtske družbe ne razvijajo novih antibiotikov? O pojavu novih bolezni se tokrat pogovarjamo z dr. Sašo Letonjo iz Zdravstvenega doma Jesenice.  

 

Arhiv klepetalnice

<Moderator > Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16.40h dalje bo z nami gostja prim. dr. Saša Letonja, vodja alergološko pnevmatološke ambulante. Vabljeni k sodelovanju!

<Zdravilo> Kako pri vas pregledujete ljudi, ki so bili v kontaktu z okuženimi bolniki?

<Sasa Letonja> S kontakti opravimo pregled, nato tudi tuberkulinski ali kvantiferonski test, eventuelno tudi rentgen.

<stela> Pozdravljeni. zanima me, zakaj stroka noče priznati, da imajo cepljenja lahko tudi pogubne posledice in da je stranskih učinkov veliko več, kot je na razpolago podatkov.

<Sasa Letonja> Vsak ukrep ima seveda tudi stranske učinke vendar je nevarnost bolezni in tudi teže klinične slike bistveno večja. Ljudje ki se ne cepijo, so odvisni od celotne epidemiološke situacije v populaciji zato je pomembno da je takih čim manj

<hudirudi> Slisim,da naj bi bile te nove bakterije odporne predvsem na novejse antibiotike, ki so bolj specificni, kaj pa starejsi antibiotiki, s sirsim spektrom, so tudi ti neucinkoviti?

<Sasa Letonja> Na žalost so prav tako neučinkoviti, občasno pogojno učinkoviti če zelo dvignemo dozo

<zDRAVNICA> Koliko možnosti menite da imajo tisti novorojenčni in njihovi starši, ki so bili v stiku z okuženo bolnico, da zbolijo tudi oni?

<Sasa Letonja> Zelo malo, saj bodo pregledani zgodaj in tudi eventuelno preventivno zdravljeni

<alenka> Ali se je pri nas po cepljenju proti svinjski gripi povečalo št.primerov obolenja dihal?

<Sasa Letonja> V tistem obdobju in tudi kasneje je bilo takih obolenj približno enako kot prejšnja leta

<krntki> Kateri so prepoznavni znaki tuberkuloze?

<Sasa Letonja> Povedano v oddaji: dolgotrajni kašelj, temperatura, potenje, hujšanje

<hudirudi> pogosto po televiziji in ostalih medijih vidimo reklame za vse mozne praske, prsila, da doma 99% procentno odstranis vse bakterije in vse, kar bi lahko skodovalo, ampak dejstvo je, da tako okolje potem v kasnejsih letih se bolj verjetno prinese bolezni, kot recimo astma, ker si telo ze od zacetka ne pridobi prave imunosti. zanima me, kdo ureja te marketinske reklame in ali ima pri tam kaksno besedo tudi zdravstvo?

<Sasa Letonja> Ne vem, mislim da zdravstvo pri tem nima kaj dosti vloge

<Moderator > Današnji klepet se je zaključil. Hvala vsem za vprašanja in vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti