sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Ločitve - Neža Dular, odvetnica iz Odvetniške družbe Čeferin - 9. oktober '10 at 17:00

V Sloveniji se po podatkih statističnega urada vsak tretji zakon konča z ločitvijo. Do te lahko pride sporazumno, v nasprotnem primeru lahko proces traja več mesecev, tudi let. Običajno se zakonci najtežje sporazumejo glede delitve skupnega premoženja, skrbništva nad otroki in višine preživnine. V klepetalnici boste tokrat vse, kar vas zanima v zvezi z ločitvami, vprašali mag. Nežo Dular iz Odvetniške družbe Čeferin.

Arhiv klepetalnice

<Moderator > Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Danes bo naša gostja mag. Neža Dular, odvetnica in strokovnjakinja za ločitve. Vabljeni k sodelovanju!

<srečko> spoštovani Jaz sem poročen z tujo državljanko (rusije) in živiva v rep.Sloveniji.Ona je brezposelna in imava dva otroka ena je šoloobvezna en otrok pa ja študent.vsi imajo urejeno stalno bivanje v rep Sloveniji.kakšne so možnosti za ločitev in kakšne bi bile na koncu mojae obveznosti do njih?hvala za odgovor

<Neza Dular> Spoštovani!


<Neza Dular> Sicer ne poznam vaše situacije doma, vendar v kolikor bi želeli vedeti, na kakšen način lahko razvežete zakonsko zvezo obstajata dve možnosti, in sicer v kolikor ne morete doseči sporazuma glede zaupanja otrok in preživnine ter razdelitve premoženja, boste morali vložiti tožbo na razvezo. Ker vsi živite v Sloveniji je pristojno slovensko sodišče, vaše obveznosti glede preživljanja otrok, če bosta ostala z materjo pa so sledeče. Otroke ste dolžni preživljati do polnoletnosti, po polnoletnosti pa le, če se redno šola do dopolnjenega 26. leta starosti. Višina preživnine pa je odvisna od vaših prihodkov in potreb otroka. toliko na kratko, upam, da vam bo kaj v pomoč.
 

<Neza Dular> lepo vas pozdravljam!

<tiny> Pozdravljena, ga. Dular. Lahko vprašanje?

<tiny> Zanima me, zakaj se odločba o preživnini, stiku,... z očetom, sklenjena pri starosti otroka enega leta, ne da več spremeniti, sedaj ko ima otrok 6 let in povsem drugačne potrebe in tudi stroške kot takrat.

<Neza Dular> Pozdravljeni, odločba se vsekakor da spremeniti, če so se spremenile potrebe otroka (torej odločba glede preživnine), vendar je potrebno takšno odločbo spremeniti s tožbo na sodišču. Prav tako je mogoče spremeniti tudi odločbo o stikih. Lepo pozdravljeni!

<tatjana> Spoštovani!

<tatjana> moj bivši mož je v tujini že eno leto in ne plačuje preživnine, ki jo je dolžan plačevati za svoje otroke. zanima me za kakšno obdobje za nazaj ga lahko terjam za plačilo preživnine, ko se bo vrnil nazaj v slovenijo, saj sedaj niti ne vem kje točno je.

<Neza Dular> Spoštovani! Če razpolagate s pravnomočno odločbo, v kateri je določena preživnina, jo lahko izterjate vse od trenutka, ko jo je prenehal plačevati. V kolikor odločbe še nimate, pa se preživnina določi od dneva vložitve tožbe. lepo vas pozdravljam!

<res09> Pozdravljeni, sin študent ima podaljšan absolventski staž za 1 leto. zanima me ali je upravičen do preživnine, oče je namreč napovedal, da je ne bo več plačeval. hvala za odgovor


<Neza Dular> Spoštovani!

<Neza Dular> Oče je dolžan plačevati preživnino do dopolnjenega 26. leta starosti, če se vaš sin redno šolo. Torej njegova obveznost je odvisna od starosti vašega sina. Lepo pozdravljeni!

<alenka> Ob ločitvi je na sodišču bivši mož podpisal, da bo poleg preživnine plačeval tudi izvenšolske dejavnosti (izleti, krožki,...) otrok. Sedaj pa plačuje le preživnino za izvenšolske dejavnosti pa noče slišati. Njegovi stroški so sedaj visoki že 500€. Ker želim, da se drži dogovora in plačuje svoj delež vas sprašujem, kako naj to dosežem oz. kam naj se obrnem. Je za to potrebna tožba? Hvala, lep pozdrav.

<Neza Dular> Spoštovani! V kolikor je ta dogovor sklenjen v obliki sodne poravnave, le-ta pomeni tudi izvršilni naslov, tako da lahko njegovo obveznost izterjate s sprožitvijo postopka izvršbe. V kolikor pa gre le za neko neformalno zavezo pa vam svetujem, da sprožite postopek za zvišanje preživnine, v kolikor so stroški višji in jih krijete sami, torej da vložite tožbo. Toliko na kratko, lepo vas pozdravljam!

<lubo> Glede preživnine sprašujem ali je možno preživnino nakazovati otroku ko je le ta star 18 let in še vedno hodi v šolo. Kakšen je postopek spremembe nakazovanja preživnine da nakazujem otroku namesto bivši partnerici v kolikor je to možno.

<Neza Dular> Spoštovani! Preživnino ste dolžni plačevati materi, ker je le-ta namenjena kritju stroškov, ki jih ona "zalaga" za preživljanje otroka, zato to žal ni mogoče, kljub temu, da ta denar dejansko včasih ne služi svojemu namenu. Lepo vas pozdravljam!

<pikapoka> Spoštovani, z bivšim zunajzakonskim partnerjem sva se na CSD dogovorila o skrbništvu, stikih z otrokom in o višini preživnine. Prejela sva zapisnik in izvid, katera je potrebno s sporazumom vložiti pro pristojnem sodišču. Glede skupnega premoženja pa teče postopek pri notarju. Ali morava ta notarski sporazum tudi predložiti sodišču ali je že sam po sebi izvršljiv? Hvala za odgovor.Polona

<Neza Dular> Spoštovani! Sporazum je sklenjen v obliki izvršljivega notarskega zapisa in je kot tak sam po sebi izvršljiv. Ker izvenzakonske skupnosti ni potrebno "razvezati" je to, kar sta storila dovolj. Lepo vas pozdravljam!

<tatjana> Pozdravljena, zanima me ali je možno na sodišču doseči dvig preživnine, če sta otroka od zadnje določitve preživnine starejša 6 let in so njune potrebe zaradi tega popolnoma drugačne, predvsem pa dražje. Prej sta bila oba osnovnošolca, zdaj pa je eden že na fakulteti, drugi pa v srednji šoli. Druga stvar pa je da oče sploh noče imeti več stikov z otrokama, prej pa je bil za nima vsak drug vikend in počitnice. Tako so so troški preživaljanja povišali v našem duržinskem budžedut tudi zaradi zavračanja stikov očeta. Hvala in lp, Tatjana

<Neza Dular> Spoštovani! Seveda je mogoče zahtevati zvišanje preživnine - potrebno je vložiti tožbo na zvišanje preživnine. V zvezi s stiki pa cvelja, da so pravica otroka in starša in žal nikogar ni mogoče prisiliti v stike. lepo vas pozdravljam!

<bipi> imam nižji osebni dohodek od minimalnega od tega moram plačevati preživnino za 20 letnega posvojenca in 17 letno hči v višini cca 150 evrov za vsakega zanima me kolilo je maksimalna preživnina in kaj moram narediti za znižanje preživnine denarja za pravnega svetovalca nimam zato ne vem kaj naj naredim saj kar mi ostane mi ne zadošča za osnovne ptrebe.Hvala za odgovor in lep pozdrav Brane

<Neza Dular> Spoštovani! Maksimalna preživnina ni določena. Glede na vaše stanje vam svetujem, da zaprosite za brezplačno pravno pomoč (podatke boste dobili na sodišču) in vložite tožbo na znižanje preživnine, saj s plačevanjem preživnine tudi ne sme biti ogroženo vaše življenje. V tem primeru pri preživljanju otrok priskoči na pomoč država. Lepo vas pozdravljam!

<petramj> Pozdravljeni, ločitev je v teku, nikjer ne morem dobiti podatka, kdaj lahko pričakujem obravnavo ), na koga naj se obrnem?

<Neza Dular> Spoštovani! Predlagam, da se obrnete na sodišče in morda z dopisom prosite za razpis obravnave, v kolikor pa imate odvetnika, lahko tudi slednji zaprosi v vašem imenu oziroma na sodišče naslovi urgenco. Vsekakor pa traja približno pol leta, da pridete na vrstni red obravnavanja. Lepo vas pozdravljam!

<Moderator > Današnji klepet se je zaključil. Hvala vsem za vprašanja in vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti